Društvo

27.11.2019
436

DR ILIĆ: IZGRADNJA REGIONALNE BOLNICE U STRATEŠKOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU

Ideja izgradnje regionalne bolnice kojoj bi gravitirali pacijenti sa područja Boke i Budve sve više zaokuplja pažnju javnosti, a prema riječima direktora Opšte bolnice Kotor prim. dr Ivana Ilića, nedavno su i iz resornog ministarstva pokazali značajno interesovanje da se ovoj temi posveti posebna pažnja.

„ Činjenica je da bi ovom investicijom trebalo da se bavi država, a ja sam nedavno od ministra dobio poruku da će plan izgradnje regionalne bolnice biti dio strateškog budžeta za narednu godinu. Ne znam koliko je realizacija u ovom trenutku ostvariva, ali je svakako od izuzetnog značaja informacija koju sam nedavno primio“ – kazao je dr Ilić gostujući u našoj emisiji „032“.

On je podsjetio da je sa idejom upoznat i predsjednik Vlade Duško Marković

„ Objedinjavanje kadra, opreme, odnosno sve tri bolnice sa područja kotorske opštine na jednom prostoru je jedino što garantuje kvalitetan razvoj bolničke službe“ – smatra dr Ilić.

Nedavno je, kaže, obećana i pomoć lokalne uprave po pitanju realizacije projekta. „ Imao sam sastanak sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem koji je, takođe, obećao svesrdnu pomoć. Realno bi bilo da regionalna bolnica bude smještena u blizini industrijske zone, dakle na području Kotora. Približili bi na taj način na nekoliko kilometara objekat „najbrže rastućim“ gradovima u regiji kao što su Budva i Tivat, a dolazak pacijenata iz Herceg Novog mogao bi se riješiti trajektnim, pomorskim ili sanitetskim prevozom“ – kaže dr Ilić.

U pitanju je, navodi, značajna investicija za koju sigurno nije jednostavno obezbijediti sredstva. „  Ipak, kada je u pitanju objedinjavanje kadra i opreme – ova priča bi trebalo da bude naša budućnost i zato se trudim da je kad god mogu aktuelizujem u javnosti“ – navodi dr Ilić.

Postoje, podsjeća, načini da se sredstva obezbijede i iz nekih investicionih banaka i Evropskog razvojnog fonda. „ Na kraju krajeva – i placevi na kojima su smještene Opšta bolnica i Specijalna bolnica za psihijatriju su veoma atraktivni i imaju svoju cijenu koja, takođe, može biti dio tog investicionog kapitala za izgradnju nove bolnice“ – navodi dr Ilić.

Kao što je poznato, kotorska Opšta bolnica kojoj gravitira oko 80 hiljada potencijalnih pacijenata ali i veliki broj posjetilaca Kotora u regiona ima problem sa prostorom.

„ Radimo i trudimo se, ali definitivno nemamo više prostora. To ipak nisu uslovi koje bi jedna savremena bolnica u ovom vijeku trebalo da ima“ – ističe dr Ilić.

Prema njegovim riječima, zaposlenih je 231.

 „ Među njima je 47 ljekara od kojih je 13 na specijalizaciji, 124 su medicinske sestre odnosno tehničari, a angažujemo i medicinski kadar po ugovoru o djelu, bez kojeg bi takođe vrlo teško funkcionisali“ – kaže dr Ilić podsjećajući da nova sistematizacija pruža mogućnost zapošljavanja kadra, ali i da godišnji budžet ove ustanove „ne može pokriti troškove neophodne za nova zapošljavanja“. „ Sa postojećim budžetom, gotovo da jedva možemo podmiriti sve obaveze, računajući sadašnji broj zaposlenih. Ipak, prepoznati smo kao ustanova koja vrlo racionalno funkcioniše. Na primjer, imamo najveći broj otpuštenih pacijenata prema broju doktora, što je važan parametar. No, pitanje je do kada se može u ovakvim uslovima funkcionisati. Ostaje nam da sačekamo budžet za narednu godinu koji bi nam, ukoliko se poveća, omogućio i nova zapošljavanja. Za sada u ovom našem sistemu zaista stvari funkcionišu uz silan entuzijazam zaposlenih, ali je jačanje kadrovske strukture neophodno“ – zaključuje dr Ilić.

 

Emisiju „032“ u okviru koje je sa direktorom Opšte bolnice Kotor prim. dr Ivanom Ilićem razgovarala Jelena Kljajević možete poslušati u repriznom terminu – večeras (srijeda 27. novembar) od 20 sati i 30 minuta.

 

 

 

Podijeli na: