Društvo

17.01.2021
1031

DR DEDOVIĆ: NEMA SPONE IZMEĐU MMR VAKCINACIJE I AUTIZMA, OD DESET MALIŠANA SA POTVRĐENOM DIJAGNOZOM  – OSMORO NIJE VAKCINISANO

Niti jedna studija do sada ne dovodi u vezu autizam i vakcinisanje MMR vakcinom, a o tome u prilog govori i lokalna statistika.

To je za Radio Kotor kazao pedijatar u kotorskom Domu zdravlja doktor Vladimir Dedović. Prema njegovim riječima među dvije hiljade mališana čiji je on izabrani ljekar je ukupno desetoro onih sa potvrđenom dijagnozom autističnog spektra poremećaja, a osmoro - od njih deset, nije vakcinisano MMR vakcinom.

“ Nedavno sam sumirajući podatke u kartonima vakcinacija mojih malih pacijenata došao do tog podatka koji se poklapa sa rezultatima ozbiljnih studija rađenih u inostranstvu. Naime, od deset onih kod kojih je dijagnoza potvrđena, osmoro nije vakcinisano, jedno dijete je primilo MMR vakcinu nakon što je potvrđena dijagnoza, dok je jedno dijete u inostranstvu vakcinisano, a prije potvrđene dijagnoze. Ovaj podatak mi je bio interesantan jer ide u prilog tvrdnji o kojoj godinama govorimo,  a to je da ne postoji spona između vakcinisanja MMR vakcinom i dijagnoze autizma” – kaže dr Dedović podsjećajući na “veliku dansku studiju koja je rađena više od deset godina” i koja takođe ide u prilog pomenutoj priči.

 “ Danska studija je vrlo detaljno rađena, a broj djece koji je učestvovao je veliki. Ona pokazuje da ne postoji nikakava korelacija. Radili su sa dvije grupe mališana – jedna u kojoj su nevakcinisana djeca i druga u kojoj su djeca koja su vakcinisana. Utvrđeno je da je procenat mališana koji imaju dijagnozu autizma – gotovo identičan u obje grupe, s tim što je neznatno veći procenat mališana koji su autistični među onima koji nisu primili MMR vakcinu. Napominjem da su to rezultati opsežnih studija” – kaže doktor Dedović.

Podsjetimo, mališani se MMR vakcinom štite od komplikacija nastalih usljed malih boginja, zaušaka i rubeola, a pomenuta vakcina daje se u drugoj godini života.

 

foto arhiva Radio Kotora

 

Podijeli na: