Društvo

18.10.2021
92

DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Danas obilježavamo Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Tim povodom koristimo priliku da ukažemo na važnost podizanja svijesti o najtežem kršenju ljudskih prava, a to je napad na život, slobodu i dostojanstvo ljudi.

Smatra se ropstvom 21. vijeka sa različitim oblicima eksploatacije, poput dječijeg rada, prinudnog braka, prisilne prostitucije, radne eksploatacije, prinudnog prosjačenja.

Kako bi obilježili ovaj značajan dan, Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Centrom za saradnju na Mediteranu zajedno i sa Mediteranskim nacionalnim društvima, danas preduzima sve koordinirane napore da skrene pažnju na zloupotrebu djece na društvenim mrežama i internetu, kao proces za regrutovanje i kontrolu nekoga u svrhu trgovine ljudima.
Približavanje i bliža komunikacija sa djecom na mreži je pojava kojom neko koristi internet da prevari, prisili ili izvrši pritisak na mladu osobu da učini nešto što ne želi u seksualnom smislu.

Svako dijete je u riziku od ove vrste zloupotrebe, a online zlostavljači su veoma dobri u prikrivanju o tome ko su. Mogu biti stari ili mladi, muškarci ili žene.
Društvene mreže uključuju puno dijeljenja, uključujući fotografije, video zapise i lične podatke. Zaista je važno shvatiti opasnosti razgovora sa nekim koga ne poznajete.

Ako mislite da nešto nije u redu, dobro je reći nekome kome verujete. Zaštitite sebe i svoje bližnje od moguće eksploatacije putem društvenih mreža i interneta.

Tim povodom Crveni krst Crne Gore će tokom ove sedmice posredstvom opštinskih organizacija Crvenog krsta, dijeliti promotivne materijale u cilju zaštite mladih od seksualne eksploatacije na mrežama i informisati njih i njihove roditelje o mjerama prevencije istog.
Pored navedenog opštinske organizacije će organizovati i edukativne radionice za starije, mlade i volontere, ali će i sprovesti anketu sa građanima o tome koliko zapravo znaju o ovoj pojavi. Volonterima Crvenog krsta Crne Gore će biti prikazan i film “Sestre” koji se upravo bavi tematikom trgovine ljudima.

Razmisli prije nego pritisneš KLIK❗

 (Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor)

Podijeli na: