Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

09.11.2023
1060

CIMBALJEVIĆ: REALIZOVANA DVODNEVNA OBUKA ZA PRIMJENU TEHNIKA GRABFIPS (AUDIO)

Proteklog vikenda u JU Dom starih "Grabovac", realizovana je obuka za primjenu tehnika GRABFIPS,  u radu sa osobama oboljelim od demencije. Kako je gostujući u Jutarnjem magazinu “Grad” kazala psihološkinja Biljana Cimbaljević, obuka je realizovana kroz projekat "Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije" koji sprovode Zavod KROG/Institute Circle i Udruzenje Impuls uz podršku Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije i Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

,,Obuku je pohađalo 20 volontera Udruženja “Impuls” koji rade i volontiraju u oblasti demencije. Volonteri su osim teoretskog dijela, imali priliku da praktično učestvuju u sesijama sa korisnicima Doma starih”, kaže Cimbaljević.

Kako podsjeća, GRABFIPS kao metod očuvanja fizičkih i mentalnih kapaciteta korisnika oboljelih od demencije je jedinstveni program u Crnoj Gori.

,,Primjenjuje se u Domu starih od 2011. godine, a nastao je kao produkt saradnje sa njemačkim stručnjacima i njihovim volonterima koji su radili na jačanju kapaciteta zaposlenih u ustanovama koje rade sa osobama sa demencijom. Prof. dr Diter Melbauer je kreirao program vježbi, a mi smo u tom periodu dok smo se obučavali za primjenu programa, prilagodili orginalnu postavku modela uslovima rada u Domu starih “Grabovac”. Cilj ovog modela je da jača mentalne kapacitete odnosno da pomogne osobama sa problemima demencije, da što duže ostanu mentalno i fizički aktivni”, pojašnjava Cimbaljević.

Program GRABFIPS se u “Grabovcu” implementira tako što se svakog radnog dana održavaju sesije u trajanju od 45 minuta, dodaje ona.

,,Postoji 20 sesija i kada završimo taj ciklus krećemo od početka. Svaka sesija ima svoju teme koje su poznate i prilagođene našim korisnicima kao što su voće, povrće, proslave i slično, a u okviru ovog programa koristimo različite tehnike kao što su: tehnika reminstencije, komunikacije kako verbalne tako i neverbalne, tehnika grupnog rada i fizičkih vježbi. Program je prije godinu i po akreditovan kod Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu”- zaključila je Cimbaljević.

Emisiju možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad

Tekst: Tamara Vuković

Foto: JU Dom starih “Grabovac”

Podijeli na: