Društvo

11.01.2021
563

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: ULAZAK U CRNU GORU BEZ TESTA, BEZ ZABRANE MEĐUGRADSKOG PREVOZA

Od sljedećeg vikenda međugradski saobraćaj biće dozvoljen, a od sjutra će biti dozvoljen i ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus, saopštila je Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na konferenciji za medije. Konferenciju možete pratiti UŽIVO na TVCG i Portalu RTCG.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahvalila se svim građanima koji su kako kaže, poštovali mjere Ministarstva zdravlja. Današnja situacija je zato bolja, a prvi i osnovni parametar je da se u ovom trenutku nalazi 57,3% popunjenosti kapaciteta kovid bolesnika koji je ranije iznosio 67%.

"Druga važna mjera je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus", kazala je ona.

Treća mjera se odnosi na zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

"U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike. Zabrana učešća muzičara, zabranjene su žurke", navela je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

Galić je dodao da je epidemija stabilizovana, zahvaljući se građanima koji su se pridržavali mjera. 

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić poručila je građanima da su u sigurnim rukama i zamolila ih da ukoliko imaju kovid simptome ostanu kod kuće i telefonski obavijeste zdravstvene radnike.

Borovinić Bojović je saošptila da su za veoma kratko vrijeme morali da  se organizuju.

"Gospodin Varhelji je omogućio jedan paket pomoći zemalja Zapadnog Balkana, i mi ćemo se potruditi da Crna Gora bude u prvoj grupi da dobije te vakcine. Pregovori su intenzivni, Agencija za ljekove potpuno je pripremljena za dolazak vakcina", istakla je ona.

Mi osim sa proizvođačima iz EU, razmišljamo i o drugim vakcinama Kina i Rusija, iako su nam primarni pregovori sa vakcinama iz EU, istakla je ministarka zdravlja.

"Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim jer svakodnevno vodimo pregovore. Informacije detaljnije očekujemo od 10 do 15 dana. Krajem januara mislim da bi vakcine trebalo da stignu u Crnu Goru," rekla je ona.

Ona je istakla da je njihov cilj da djeca krenu u škole i da on lajn nastavu svedu na minimum.

"Vraćanje djece u škole, uz poštovanje mjera, to nam je cilj", navela je.

Borovinić Borović je istakla da žele prvo vakcine sa evropskim sertifikatom, pregovaraju sa Fajzerom i sa AstromZenekom.

"Sem toga naš je cilj da obezbijedimo kvalitetnu vakcinu i daćemo sve od sebe da naši građani imaju mogućnost vakcinacije sa više različitih proizvođača. Jasno je da nabavka vakcina nije nabavka parfema iz inostranstva, već su potrebni veoma precizni ugovori", istakla je ona. 

Izvor - Portal RTCG

Foto: gov.me

 

Podijeli na: