Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

28.09.2023
436

BOGAT DVODNEVNI PROGRAM FESTIVALA DANI NAUKE I INOVACIJA U KOTORU (AUDIO)

U današnjem izdanju emisije ”Svijet nauke“, najavili smo festival “Dani nauke i inovacija 2023”, koji se sjutra i prekosjutra održava u Kotoru.

Kako je za Radio Kotor u ime organizacionog tima Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore kazao doc. dr Stevan Kordić, sve je spremno za dvodnevni događaj, koji će biti svečano otvoren sjutra u 10 sati, u crkvi Svetog Duha.

,,Pripreme su trajale otkako je završena manifestacija prošle godine, u tom periodu od godinu dana, trudili smo se da obezbijedimo što veći broj izlagača, sa što kvalitetnijim eksperimentima. Takođe, angažovali smo se i na tome da što veći broj osnovnih i srednjih škola posjeti ovu manifestaciju. Organizovanje bilo koje manifestacije u Starom gradu je zahtjevno, ali kada imate veliku pomoć i dobru saradnju u prvom redu sa Opštinom Kotor, koja je jedan od suorganizatora, stvari postaju lakše. Takođe, moramo napomenuti da nam je velika pomoć bila i to što je jedan od organizatora i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, tako da uz profesore, saradnike i studente Pomorskog fakulteta, uspjeli smo da pripremimo ovaj događaj”, navodi Kordić.

Saradnica u nastavi Pomorskog fakulteta mr Radmila Gagić, najavljuje da će ceremoniji otvaranja između ostalih prisustvovati ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, dok bi događaj trebalo da otvori predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, a obratiće se i dekanica Pomorskog fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač.

,,Na ovoj manifestaciji Pomorski fakultet će se predstaviti sa nekoliko postavki i eksperimenata. Jedan od njih je “Putovanje kroz nauku, učenje, otkriće, inspiracija”. Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo ovog puta predstaviće se nizom eksperimenata u duhu zaštite mora i priobalja, a Laboratorija za arheologiju pomorstva, prezentovaće projekat “Zaronite u istoriju Jadrana”. Kada je u pitanju sama postavka i eksperimenti koji će biti predstavljeni u kreativnom habu, posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa ciljevima međunarodnog projekta Erasmus + “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa u oblasti zaštite i upravljanja morskom sredinom”, dok će postavljeni eksperimenti odnositi na oblast zaštite morske sredine i monitoringa kvaliteta morske vode i kvaliteta vazduha sa ciljem praćenja uticaja pomorskog saobraćaja na more i morsko okruženje”, objašnjava Gagić. 

U emisiji “Svijet nauke” ugostili smo i neke od izlagača: višu naučnu saradnicu Instituta za biologiju mora Draganu Drakulović, direkoricu Osnovne škole “Mirko Srzentić” iz Petrovca, Ivanu Kurtović i nastavnicu Osnovne škole “Njegoš”, Branku Antović.

Institut za biologiju na predstojećim Danima nauke, predstaviće se pokaznim vježbama iz različitih oblasti.

,,Kada je u pitanju hemija mora, predstavićemo analizu sadržaja fizičko-hemijskih parametara u morskoj vodi, zatim ćemo imati prezentaciju o morskim staništima uz bogat foto i video materijal. Prikazaćemo i način određivanja bakterija u morskoj vodi, kao i posmatranja različitih planktonskih organizama pod lupom. Ciljne grupe su nam učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti”, kazala je viša naučna saradnicu Instituta za biologiju mora, Draganu Drakulović.

Direkorica Osnovne škole “Mirko Srzentić” iz Petrovca, Ivana Kurtović, najavila je da će učenici ove obrazovne ustanove predstaviti aktivnosti iz prethodne školske godine. 

,,Oko 30 učenika izvodiće eksperimente iz hemije, fizike, biologije, a  prikazaće prisutnima i kako radimo na časovima informatike. Između osatlog bavićemo se i robotikom, humanistikom i pezentovati projekat ljetnje škole “More znanja” koji je finansirao Fond za inovacije, kao i projekat “Mi biramo nauku”, koji je finasiralo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja. Napomenula bih da smo kroz projekat uspjeli da ugostimo i učenike jedne male škole iz Berana, tako da će sa nama u Kotoru boraviti i sedam učenika sa nastavnicom iz Osnovne škole “Donja Ržanica”, navodi Kurtović. 

Nastavnicu Osnovne škole “Njegoš”, Branka Antović podsjeća da će i ova obrazovna ustanova učestvovati na ovogodišnjim Danima nauke. 

,,Učenici naše škole uz podršku nastavnika izvodiće eksperimente iz različitih naučnih oblasti. Iz hemije djeca će putem eksperimenata moći da formiraju vulkan i govore o lavi i procesu njenog nastanka, u biološkim eksperimentima proučavaće buđ na hlebu, izvoditi fermentaciju i eksperimentalnim putem prikazati kretanje vode kroz stablo. Putem prezentacije učenici će iz informatike sa tehnikom posjetioce upoznati sa aktivnostima u robotičkom klubu”- zaključila je Antović. 

Emisiju možete poslušati na linku Svijet nauke.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Univerzitet Crne Gore

Podijeli na: