Društvo

07.03.2021
920

BAJKOVITA KUHINJA KOTORSKIH EKONOMISTA

 

Knjiga „Kulinarske bajke“ kao dio projekat Preduzeća za vježbe „Decorose“ kotorske Gimnazije,izašla je iz štampe danas, obavještavaju iz te obrazovne ustanove.

,,Prije godinu i po dana rad na „Kulinarskim bajkama“ započeli su rano preminuli prof. Tomislav Dragojević i učenici tadašnjeg trećeg razreda ekonomskog smjera. Zbog novonastalih svima nama poznatih problema objavljivanje ove knjige moralo je da sačeka neko pogodnije vrijeme.

Riječ je o kuvaru koji broji 180 strana i u kojem se mogu naći mnogobrojni recepti sa slikama i svim uputstvima za pripremanje odabranog jela. Ovaj učenički rad sadrži uvodnu riječ urednika prof. Tomislava Dragojevića, recenziju profesorice Ljiljane Odže, kao i podatke o preduzeću „Decorose“ i  saradnicima na projektu.

Na jednom mjestu priređivači knjige su nam ponudili recepte za spremanje crnogorskih specijaliteta, jela od ribe, hladnih  i toplih predjela, pašte, pa i nezaobilaznih deserata. Međutim, ova knjiga nije samo o tome - ona nas uči kako da domovi ponovo zamirišu i dobiju dušu, kako da naša svijest zavrluda, onako kako su to činile Prustove male madlene”, sopštavaju iz Gimnazije Kotor.

Stvaranje kuvara „Kulinarske bajke“, kako dalje navode,  pomogli su svojim idejama svi članovi Preduzeća za vježbu  kao i saradnici u programskom dijelu rada: Martin Krivokapić, Diana Pavićević i Tijana Dragojević.

,,Prvi „poslovni izazov“  nekadašnjih učenika ekonomskog smjera štampan je zahvaljujući razumijevanju i podršci prof. Boža Perovića, direktora Gimnazije Kotor, koja je izdavač. Pored urednika prof. Dragojevića, u impresumu se navodi da su tehničku i kompjutersku obradu uradile učenice Jelena Bujenović i Tamara Penda a fotografije na početnoj i završnoj stranici učenica Gorana Vuković.

Veliku podršku i korisne savjete za nastanak ove knjige, učenicima je dao dr Bogdan Krsmanović, profesor na Akademiji za kulinarstvo i menadžment u Miločeru, sekretar Udruženja šefova kuhinja Crne Gore i šef kuhinje u Aman resortu Sveti Stefan.

Za stolom su često počinjale lične bajke, pa neka se tradicija ne prekida. Mediteranska kuhinja je posebno prijemčiva i pozitivna, kao i podneblje. Neka nas druženja i uživanja za stolom uče strpljenju, koordinaciji, dobru koje uvijek na kraju biva nagrađeno. Uz malo šparoga, lavande i ruzmarina. (Iz recenzije)

Danas već studenti, nekadašnji  članovi preduzeća „Decorose“, ovu knjigu posvetili su svom dragom profesoru Tomislavu Dragojeviću u znak poštovanja i zahvalnosti za posvećenost , profesionalnost i veliko znanje koje im je podario”, navodi se u saopštenju.

 

                                                                                                                          

 

Podijeli na: