Društvo

11.10.2021
197

AKCIJA SAKUPLJANJA E-OTPADA OD DANAS DO 17. OKTOBRA, KONTEJNER ZA ODLAGANJE NA BENOVU

Akcija sakupljanja elektronskog i električnog otpada (povodom Međunarodnog dana e-otpada 14. oktobra), u organizaciji DOO “Komunalno Kotor” počinje danas i trajaće do nedjelje do 17. oktobra.

“Kontejner za sakupljanje ove vrste otpada obilježen je adekvatnom naljepnicom i postavljen na Benovu kod parkinga. Naši sugrađani će od sjutra moći da u njega odlože svoj e-otpad u koji spadaju: mali kućni aparati, računari, štampači, skeneri, toneri, mobilni telefoni, punjači, daljinski upravljači, dječije električne igračke i razna elektro-oprema”, pojasnila je za Radio Kotor samostalna savjetnica za zaštitu životne sredine u ovom gradskom preduzeću, Jelena Radunović.

“Električna i elektronska oprema i uređaji, tzv. ee-oprema, predstavlja sve proizvode koji za svoj pravilan rad koriste električnu energiju ili elektromagnetno polje, kao i oprema za proizvodnju, prenos i mjerenje struje. Kada iz bilo kog razloga ova ee-oprema postane neupotrebljiva, postaje otpad koji treba zbrinuti na zakonom propisan način”, kazala je Radunović.

Prema karakteru, ova vrsta otpada određuje se kao opasna, a prema Zakonu o upravljanju otpadom ne smije se miješati sa drugim vrstama otpada, jer u sebi sadrži opasne materije poput olova, žive, kadmijuma.

“Paljenjem ee-otpada emituju se toksični gasovi, čime se uvećava mogućnost inhalacije otrovnih materija od strane ljudi i životinja i dodatno se ugrožava status ozonskog omotača. Samo pravilno upravljanje otpadom od elektronskih i električnih proizvoda obezbjeđuje zdravu i bezbjednu životnu sredinu”, poručuje Radunović.

Iz DOO “Komunalno Kotor” ovom prilikom pozivaju građane da učestvuju u akciji i na taj način daju doprinos održivom upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine.

Foto: bokanews.me

Podijeli na: