Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

18.02.2024
668

ODRŽAN PETI PLIVAČKI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA SOCIJALNA INKLUZIJA U CRNOJ GORI

U okviru projekta „Socijalna inkluzija u Crnoj Gori“,  jutros je na zatvorenom bazenu „Zoran Džimi Gopčević“  održan peti plivački događaj posvećen starijim i osobama sa invaliditetom.

Kako je za Radio Kotor kazala koordinatorka projekta Lena Pasinović, ovaj događaj se organizuje  saradnji sa Domom starih “Grabovac“ Risan, Dnevnim boravkom za starije osobe i lica sa invaliditetom u Rakitama i Dnevnim boravkom za djecu sa smetnjama u razvoju JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, a kako ističe, iz nedjelje u nedjelju, vlada sve veće interesovanje.

,,U prethodnoj godini Opština Kotor je započela implementaciju projekta “ Socijalna Inkluzija u Crnoj Gori” finansijski podržanog od strane Regije Friuli Venezia Giulia, u skladu sa Zakonom Regije FVG od 30. oktobra 2000, br.19. Ovo je već četvrta nedjelja kako organizujemo druženje za pripadnike treće životne dobi i osobe i djecu sa invaliditetom, a protekle sedmice organizovali i plivački događaj za korisnike Resursnog centra „Dr Peruta Ivanović“.

Osnovni cilj projekta je sprovođenje aktivnosti usmjerenih na inkluziju i socijalnu integraciju ranjivih grupa, a pogotovo osoba sa invaliditetom čije su fizičke i senzorne sposobnosti dugoročno narušene.

Projekat se temelji na pretpostavkama koje se odnose na značaj motoričke sposobnosti i fizičke aktivnosti kao prakse ne samo za rehabilitaciju, već i zbog njene suštinske edukativne i društvene vrijednosti, kao alata za poboljšanje kvaliteta života i zaštite zdravlja i kao sredstva za socijalnu integraciju“, navodi Pasinović.

Sa korisnicima ovog projekta radili su specijalista primijenjene fizioterapije Miljan Nikčević i fizijatar dr Kaća Tomčuk, a plivačkom događaju u ime Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti prisustvovala je Milica Tomović.

Više informacija o samom projektu ali i o Kalendaru događaja, zainteresovana lica mogu dobiti na broj +382 063276782 srijedom, četvrtkom i petkom od 12 do 15 sati.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: