Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

25.11.2019
1860

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST JP REGIONALNOG VODOVODA CRNOGORSKO PRIMORJE

1a1a0aareg vodSaopštenje za javnost povodom prezentacije regionalnog sistema vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja na međunarodnom naučno-stručnom skupu u Beogradu.

Na međunarodnom naučno-stručnom skupu u okviru Sajma voda koji se održava Beogradu od 20-22. novembra 2019.g. savjetnik u Regionalnom vodovodu, inž. Milan Janović, je prezentovao regionalni vodovodni sistem Crnogorskog primorja kao primjer uspješno realizovane investicije Vlade Crne Gore, koja je u veoma kratkom roku pokazala svoju punu opravdanost i u potpunosti promijenila sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji. Prezentacija je izazvala veliko interesovanje stručne i naučne javnosti, naročito ako se ima u vidu da je ovaj projekat imao dug istorijat od početka 1975.g. kao i da je pored crnogorske, praktično cjelokupna struka nekadašnje Jugoslavije, u većoj ili manjoj mjeri, učestvovala u planiranju i realizaciji ovog projekta.

Tradicionalni skup u Beogradu je bio prilika da se prikaže uspješnost projekta Regionalnog vodovoda koji je postao osnovni preduslov kvalitetnijeg života lokalnog stanovništva i sve većeg broja turista, ali i generator razvoja turizma kao i cjelokupne ekonomije Crnogorskog primorja, imajući u vidu da posljednjih godina direktne strane investicije u prestižne turističke projekte iznose preko 2,5 milijarde eura, što stvara nova radna mjesta i pozicionira Crnu Goru kao prestižnu turističku destinaciju na globalnom nivou. Istaknut je i širi značaj ovog projekta za čitav region, s obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku, područje Crnogorskog primorja veliko gradilište, na kojem su angažovani ne samo crnogorski stručnjaci i operativa, već i veliki broj zaposlenih i preduzeća iz regiona. Time, realizacija projekta Regionalnog vodovoda, dobija i širi, regionalni, značaj apsolutno u skladu sa sloganom „Projekat koji je promijenio Crnu Goru" - ističe Janović.


Dodao je da je skupu prisustvovao značajan broj predstavnika međunarodnih udruženja koja se bave vodosnabdijevanjem, kao i predstavnika preduzeća sa kojima Regionalni vodovod ima uspješnu saradnju, pa je ovo bila prilika za uspostavljanje nove i jačanje postojećeg nivoa profesionalne saradnje na planu unaprijeđenja poslovanja. Na izvršenoj prezentaciji projekta, posebnu pažnju prisutnih je izazvala analiza poslovnih performansi, s obzirom da je posljednjih godina došlo do rasta prihoda od 100% i rasta stepena iskorišćenosti kapaciteta sistema na godišnjem nivou za 100%, a da su gubici na 130 km dugom primarnom cjevovodu Regionalnog vodovoda svedeni na 5-7%, što je bolje i od prosjeka u vodovodnim sistemima u EU.

Milan Janović
Savjetnik u JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje"

Podijeli na: