Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

24.11.2019
986

ODRŽANO POETSKO VEČE DUBRAVKE JOVANOVIĆ

1a1a0aadubravka2311

Povodom 21. novembra Dana opštine Kotor, sinoć je u crkvi Svetog Duha održano poetsko muzičko veče, kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović pod nazivom "Kotor dišem".

Tom prilikom pročitano je pismo sekretarke Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Marine Dulović u kojem se kaže da “ono u čemu se razlikuje rad Dubravke Jovanović od ostalih tananih duša perom posvećenih jeste ljubav prema Kotoru”.

,,Ona je autentična čuvarica bokeškog govora, poetesa od gušta, atmosfere i emocije duše. U opštoj otuđenosti savremenog života, često zaboravljamo šta nam je Kotor sve dao. Ona koja to nikada ne zaboravlja i koja poznaje prošlost, a živi sadašnjost na jedan odan način, jeste Dubravka Jovanović”, poručila je Dulović.

O pjesnikinji je govorio crnogorski književnik i pjesnik Pavle Goranović.

,,Jednom je rečeno da stanovnike nekog grada nerijetko stranci upoznaju sa pojedninim njegovim vrijednostima. Kotor ima sreću da ne pripada tim gradovima, zahvaljujući svijesti svojih stanovnika o jedinstvenosti naslijeđa u kome žive, ali i zahvaljujući i probranim knjigama posvećenim Kotoru, među kojima se svrstava i poezija Dubravke Jovanović.{gallery}1a1a0aaadubravka2311{/gallery}

U njenim knjigama Kotor je takoreći glavni junak, njeni melodični stihovi nas upoznaju sa duhom nekadašnjeg grada , ali upozoravaju često i kroz humor, čega se grad u svim mjenama ne smije odreći. Otuda ekskluzivnost poezije i njenih neizbrojivih mogućnosti. Otuda ove kotorske slike prerastaju u opšte, razumjive i onima koji su ga nekim slučajem i mimoišli”, rekao je Goranović.

Pjesnikinja Dubravka Jovanović prisutnima je pročitala više svojih pjesama uz kavirsku pratnju pijanistkinje Lidije Homen Milovanović.

U programu su učestvovali Brane Knezović, Dolores Fabijan Bonić, , muzičarka Dragana Bokan, Luka Mjesečević i Laura Matković.

Program je vodila Karolina Radulović.

 

Podijeli na: