Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

23.11.2019
971

POZVALI NA SENZIBILNIJE PISANJE O CRNOGORSKIM POMORCIMA

1a1a0aaabrodoct19Predstavnici Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Unije pomoraca Crne Gore, Pomorskog fakulteta Kotor, Srednje pomorske škole Kotor i Azalea Maritime Bijela ukazali su na štetnost pisanja koje, posebno svojim naslovima, kako smatraju, nanosi štetu ogromnom broju časnih i profesionalnih pomoraca. Zbog aktuelnosti teme prenosimo oba teksta:

Poštovani gospodine Jovović, Obraćamo Vam se kao uredniku dnevnih novina "Vijesti", a povodom teksta "Mornari iz Crne Gore - najveće bogatstvo balkanskog kartela", objavljenog dana 20.11.2019. godine.
Sa žaljenjem moramo da Vam saopštimo da je pomenuti naslov kao i podnaslov "Najveće bogatstvo balkanskog kartela: crnogorski mornari" poistovjetio ogroman broj časnih i profesionalnih pomoraca sa vrlo malim brojem tkz. "pomoraca" koji su učestvovali u kriminalnim radnjama o kojima je riječ u tekstu. Osjećamo se obaveznim da reagujemo u cilju zaštite čestitih pomoraca i njihovih porodica, kao i teško stečenog ugleda na međunarodnom pomorskom tržištu rada i viševjekovne tradicije crnogorskog pomorstva.
Na ovaj način se i dalje narušava ugled i status pomoraca kako u Crnoj Gori tako i kod stranih poslodavaca, gdje najveći broj naših pomoraca nalazi zaposlenje, kao i kod stranih pomorskih vlasti i diplomatskih tijela koje pomno prate sva ova dešavanja.
Iznenađuje nas da autor teksta i saradnik iz Crne Gore nisu konsultovali relevantne pomorske subjekte u smislu dobijanja informacija koje bi mogle uticati na objektivnije sagledavanje situacije. Sam naslov, kako je koncipiran, baca ljagu na kompletnu pomorsku profesiju i državu Crnu Goru, što sa indignacijom odbijamo.
Pozdravljamo svaki vid istraživačkog novinarstva po ovoj aktuelnoj temi i vjerujemo da nije bila Vaša namjera da izborom naslova i podnaslova izazovete negativne efekte po naše pomorce. Zbog toga Vas molimo da u sljedećim sličnim tekstovima imate u vidu širi kontekst posledica koje ovako koncipirani naslovi mogu prouzrokovati.
Naravno, niže potpisani Vam stoje na raspolaganju za bilo kakva dodatna objašnjenja, a sve u cilju zajedničke borbe protiv kriminalnih radnji koje upravo najviše i pogađaju naše pomorce.
Kako je Vaš članak izazvao veliku reakciju ne samo kod Vaših čitalaca već i kod velikog broja pomoraca i njihovih porodica, to Vas molimo da isto objavite u Vašem dnevnom listu. Takođe, mi ćemo sa naše strane ovo pismo učiniti javnim.

S poštovanjem,

Kap. Mario Pilastro, predsjednik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore,
Kap. Vlado Vučetić, potpredsjednik Unije pomoraca Crne Gore,
Prof. dr Špiro Ivošević, Dekan Pomorskog fakulteta, Kotor,
Prof. Veljko Botica, direktor Srednje pomorske škole, Kotor,
Kap. Nenad Lazović, Azalea Maritime, Bijela.

U Kotoru, 22.11.2019.

Tekst portal Vijesti "Mornari iz Crne Gore - najveće bogatstvo balkanskog kartela", možete pročitati na linku:
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/mornari-iz-crne-gore-najvece-bogatstvo-balkanskog-kartela

Podijeli na: