Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

23.11.2019
943

APRCOVIĆ: BACAR PRIVLAČI SREDSTVA, POVEZUJE REGION, OTVARA RADNA MJESTA

1a1a0aaaaprcovic bakarProjekat "BACAR – Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost umrežavanje u regionu" omogućava privlačenje više sredstava iz predpristupnih fondova, bolju povezanost regiona, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća, ocijenio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Završna konferencija projekta finansiranog iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. godina, održana je juče u press sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor, a tom prilikom predstavljeni su najbitniji rezultati projekta koji je Opština Kotor, u svojstvu vodećeg partnera sprovodila sa crnogorskim i prekograničnim partnerima: Privrednom komorom Crne Gore, Javnom institucijom RERA SD za razvoj Splitsko-dalmatinskog okruga, Ministarstvom privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona i Privrednom komorom Republike Srpske - Područnom privrednom komorom Trebinje.

Aprcović je rekao da projekat treba da služi svima na čast jer će se u narednom periodu, upravo kroz ovakav vid prekograničmne saradnje, privući puno više sredstava nego do sada.

"Biće nam omogućena i bolja povezanost cijelog regiona i da kroz razmjenu iskustava dođemo do pravih rješenja u određenim oblastima. Ovo je izuzetno vrijedan projekat od preko million EUR. Inače, predpristupni fondovi prekogranične saradnje imaju velike količine novca i samo od kvaliteta našeg znanja, kvantuma našeg razumijevanja i saradnje, možemo doći do nečega što će svim opštinama i državama učesnicama omogućiti da ostvare određene benefite", kazao je Aprcović.

Otvarajući danas sa predstavnicima Kancelarije za evropske integracije o završnu konferenciju projekta "Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u Jadranskom regionu - BACAR", naznačio je da je jedan od ključnih prioriteta Opštine Kotor saradnja sa privatnim sektrom - malim i srednjim preduzećima.{gallery}1a1a0AaaABACARNOV9{/gallery}

"Kroz Sekretarijat za preduzetništvo će biti akcentiran taj dio kako bi se izašlo u susret sugrađanima da otvaraju što veći broj malih i srednjih preduzeća i da se otvaraju nova radna mjesta. Projekat, u kojem je Opština Kotor vodeći partner, ušao je u pet najboljih. Izabran je za finansiranje u okviru "Prioriteta 4 - Jačanje konkurentnosti i poslovnog okruženja u programskom području", koji doprinosi rješavanju glavnih izazova u oblasti jačanja saradnje i postaje značaja oslonac ekonomskog razvoja na teritoriji opštine", kazao je Aprcović.

Načelnik odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju Miodrag Račeta iz Kancelarije za evropske integracije je podsjetio na jaku konkurenciju u regionu, kao i da su u pozivu bila 164 prijavljena predloga sa oko 168 milona EUR zatraženih sredstava, a da je na raspolaganju bilo 26.

"Dakle, od selekcije 164 projekta, 24 su izabrana, a Bacar je jedan od njih i jedini u kome je vodeći partner Opština Kotor . Pored rezultata projekta, a to je ujedno i čestika Opštini i projektnom timu, važno je preuzimanje, ne samo odgovornosti za partnerstvo koje uključuje partnerske institucije iz zemalja učesnica Hrvatske i Bosne I Hercegovine, nego i fokus na izgradnju svojih kapaciteta kako bi u budućnosti imali priliku da imamo kvalitetne projektne predloge, a zatim i realizovane projekte u opštini Kotor", kazao je račeta.

Konsultant za razvoj malih i srednjih preduzeća, stručni saradnik Opštine Kotor za pitanja klasterizacije, Igor Brkanović, ukazao je na multidimenzionalnost projekta sa aspekta uključenih sektora – prerade hrane, turizma i kreativnih industrija.
"S druge strane bilo je jako važno učešće javnog sektora, prevashodno Opštine Kotor i njihovu posvećenost u vođenju realizacije ovog projekta, ali i u onim segmentima koji su se odnosili na vrlo konkretnu podršku da projekat uspije, usmjerenih ka formiranju klaster inicijativa u sva tri sektroa, a takođe i uspostavljanju samog biznis centra - klaster kuće, koja je uspostavljena u renoviranoj sali Kulturnog centra. Opština Kotor je pripremila i budžetsku podršku razvoja i podizanja kapaciteta klastera, odnosno preduzetništva", kazao je Brkanović, dodavši da je sve pomenuto fenomenalna osnova za nastavak saradnje sa partnerima učesnicima iz Trebinja, Mostara i Kaštela.

On je najavio i stvaranje mogućnosti za internacionalizaciju poslovanja u periodu od 2021. do 2028. godine iz fondova EU.

"Time je uspostavljena realna osnova za "Koncept prodavnicu" (Concept Store) Bokeška kuća, kao mjesto za podršku preduzetništvu gdje će građanima Boke i mnogobrojnim trustima biti omogućeno da na jednom mjestu kupe lokalne proizvode mode, nakita, hrane, pića i da prisustvuju različitim vrstama performansa ovdašnjih manifestacija", poručio je Brkanović.

Cilj projekta je obezbjeđivanje podrške razvoju preduzetnistva kroz jačanje institucionalne infrastrukture, podsticanje udruživanja malih i srednjih preduzeća kroz klastere i promocija preduzeća kroz razvoj elektronskog poslovanja, a odobren je za finansiranje u okviru prioriteta 4: "Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području", koji doprinosi rješavanju glavnih izazova u oblasti jačanja saradnje između poslovnih subjekata i istraživačkih organizacija i njihove klasterizacije u pravcu razvoja novih proizvoda i usluga u programskom području tri zemlje.

Na završnoj konferenciji “BACAR – Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost umrežavanje u regionu” govorili su Fillip Mihailović član projektnog tima i Jelena Stjepčević menadžerka projekta.

Podijeli na: