Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

21.11.2019
621

APRCOVIĆ: NOVI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI U KOTORU VRIJEDNI VIŠE OD 50 MILIONA EURA

1a1a0aaprcovic211119 i vlastaSvečana sjednica Skupštine Opštine Kotor, povodom Dana oslobođenja grada, održana je danas u sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" .

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik SO Kotor Jovo Suđić, istakavši da je naš grad ponosan na svoj viševjekovni, viševjerski i višenacionalni sklad, koji je u bremenitim godinama prošlog vijeka pokazao svoju punu vijernost i snagu, upravo cijenjeći različitosti koje spajaju, a ne razdvajaju. "Danas sa zadovoljstvom mogu reći da je Kotor grad mira i prosperiteta, grad koji je prijestonica kulture i turistički brend, prepoznat od brojnih svjetskih agencija, koje ne skrivaju oduševljenje ljepotom UNESCO-vog grada. Kotor je grad prosperiteta i napretka, član regionalnih i međunarodnih asocijacija, grad prijatelj mnogim gradovima u Evropi i svijetu", poručio je Suđić.

Čestitavši građanima Dan Opštine, a vjernicima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović podsjetio je ovom prilikom na sedam i po decenija od kada su borci Druge dalmatinske i Prve bokeljske brigade narodnooslobodilačke vojske, oslobodili ovo područje od okupatora.
"Poseban pijetet i danas iskazujemo prema 524 borca i borkinje iz Kotora, koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata na različitim ratištima širom Crne Gore i bivše Jugoslavije, ali i prema svim ostalim žrtvama najvećeg ljudskog stradanja u 20. vijeku. Hrabrošću, odlučnošću i dosljednošću, Kotor i Boka Kotorska stajali su rame uz rame sa svim ostalim progresivnim stranama svijeta. Oslonjeni na svoju slobodarsku tradiciju, Kotoranke i Kotorani su znali da je antifašistička borba jedini put do trajne slobode, mira i očuvanja multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multietničnosti koje su oduvijek vrijednost nad vrijednostima u Kotoru i Boki. Zato smo, kao potomci bokeških i crnogorskih slobodara i antifašista, dužni da takve vrijednosti njegujemo danas snažnije nego ikad, kako bismo budućim generacijama osigurali mir, stabilnost i istorijsko nasljeđe kojim će se ponositi jednako kao što se mi ponosimo", istakao je Aprcović.{gallery}1a1a0aadanopstine19{/gallery}

Foto: Parteli

Za takav kontinuitet i zavještanje našim potomcima, kaže, potrebno je da obezbijedimo, između ostalog, političku stabilnost, iz koje proističe i ekonomski razvoj zahvaljujući realizaciji planiranih projekata. "Kotorani su pokazali da to razumiju i da ne žele nikakav politički avanturizam ili eksperiment u svom gradu. Ono što su građani osjećali u svakodnevnom nefunkcionisanju opštinskih službi, odražavalo se i na samu Opštinu", rekao je predsjednik Aprcović.
Kako je kazao, usljed nefunkcionisanja lokalne samouprave, nijesu mogle biti donijete izuzetno značajne odluke koje bi omogućile bolji i prosperitetniji razvoj Kotora. Ipak, njegovi saradnici i on su, napominje, uspjeli za kratko vrijeme da definišu finansijski okvir kako bi grad i sve njegove službe mogle nesmetano funkionisati. On podsjeća da je budžet Opštine Kotor, iz dobro poznatih političkih razloga, kao ključni dokument za 2019. godinu usvojen na sjednici 18. jula ove godine u iznosu od 20.681.600,00 €.
"Kako bi sistem nesmetano funkcionisao u svim sektorima, predloženi budžet omogućio je dalji nastavak ulaganja u razvoj i kvalitet života svih građana opštine Kotor. Na današnji dan ukupni prihodi iznose 17.531.048,00 €, odnosno posmatrano bez prenesenih sredstava iz predhodne godine 13.245.431,00 € što je za 3,00 % više u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Značajno veće ostvarenje prihoda, u odnosu na isti period prethodne godine, rezultat je sprovedenih mjera fiskalne konsolidacije kao i pozitivnih kretanja u makroekonomskom okruženju. Shodno navedenom, sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na predhodnu godinu pri čemu je naplata poreza na nepokretnost veća za 5,10 %, kao i naplata od ustupljenog prihoda poreza na dohodak fizičkih lica za 9,41 % ", saopštio je Aprcović.
U isto vrijeme, navodi, neporeski prihodi bilježe rast tako da je realizacija za pojedine lokalne komuanlne takse veća za oko 10%, trend rasta nakon stagnacije naplate naknada od komunalija bilježe rast za oko 2,00 % u odnosu na isti period prethodne godine. Povećanje stope rasta ostalih prihoda uglavnom se odnose na procenat povećanja realizacije prihoda od zakupa poslovnih prostora za 20,00%, prihoda od naplate ulaznica za bedeme za 29%, te prihoda od kamata za 11.5 %. Shodno realizaciji prihodne strane budžeta, održana je budžetska ravnoteža iz ostvarenih primitaka pokriveni su realizovani izdaci u visini od 10.205.017,00 € a podijeljeni su na : tekuće izdatke 8.171.197,00 €, otplatu duga 370.107,00 €, rezerve 10.219,00 €, kapitalne izdatke 1.653.489,00 €.
Svi projekti u Opštini Kotor se, naglašava, realizuju određenom dinamikom i kompatibilni su sa onim šta je lokalna administracija planirala da uradi a odnosi se na unaprijeđenje infrastrukture i razvoj sadržaja u cilju obezbjeđenja ekonomske valorizacije koju opština ima, te normalnog funkcionisanja organa lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova, kako bi se obezbijedio javni interes u oblastima vitalnim za život i rad naših građana za koje je po zakonskim propisima nadležna lokalna samouprava.
Od značajnijih planiranih investicija u narednom periodu Aprcović je izdvojio izgradnju pothodnika-podzemnog pješačkog prelaza, ispred gradskih bedema i objekta Lučke kapetanije. Odluku o izgradnji izglasao je lokalni parlament, a procijenjena vrijednost investicije je oko 1.630.000 eura, dok prihvaćena ponuda izvođača iznosi nešto manje od milion 390 hiljada eura. Rok za završetak radova je sto trideset dana.
"Izgradnja ovog objekta je važna kako bi se umanjile saobraćajne gužve i poboljšala bezbijednost učesnika u saobraćaju kao poseban prioritet, a sve uz poštovanje zakonskih odrednica. Zadovoljstvo mi je da najavim da će konačno rekonstrukcija zatvorenog bezena 'Nikša Bućin' u Škaljarima biti završeni najkasnije do polovine marta sljedeće godine. Projektantska procjena svih radova na bazenu u Kotoru iznosi 4,5 miliona eura, a finansira se iz kapitalnog budžeta Crne Gore. Takođe, intenzivirani su radovi na novoj sportskoj dvorani u Škaljarima. Razgovori su nastavljeni sa predstavnicima Erlanga iz Nikšića, kako bi se pristupilo zatvaranju samog objekta i izvođenju zanatskih radova", pojasnio je Aprcović.
U pogledu komunalne infrastrukture, kako je rekao, obezbjeđena su finansijska sredstva preko WBIF-a (Fonda za zapadni Balkan) za implementaciju (izvođenje) projektnih mjera poboljšanje vodovodnog sitema u naseljima Risan i Perast te poboljšanja sistema vodosnandijevanja na dionici Stoliv- Prčanj- Muo koji će se realizovati u dvije faze i to u prvoj fazi u iznosu od 4.586.962,00 eura i druga faza( grant) 4,37 miliona, kao i za implementacija projketnih mjera koje se odnose na rehabilitaciju, rekonstrukciju i poboljšanje vodovodne distributivne mreže na području Mula-Prčanj-Stoliv u iznosu od 1.1 milion eura.
U Pripremnoj studiji za poboljšanje vodovodnog sistema u Risnu i Perastu, dodaje, planirana su sredstva u iznosu od 1.43 miliona eura, za povećanje kapaciteta PS Peluzica i Potisnog cijevovoda iznos od 0.5 miliona eura te uklanjanje drenažnih priključaka sa gravitacionog cjevovoda u tunelu Vrmac u iznos od 0,54 miliona eura. Ulaganjima u iznosu od cca 13 miliona eura, Kotor će konačno svojim građanima i posjetiocima riješiti višedecenijske problem vodonabdijevanja i kanalizacije.

Aprcović kaže da su se nakon sprovedenih zakonskih procedura stvorili uslovi i za komunalno opremanje lokaliteta Bigova Bay i pojednih naselja Donjeg Grblja u vrijednosti cca 15 miliona. "Dakle, nakon tek nešto više od četiri mjeseca intenzivnog rada, ova lokalna vlast – kao što ste čuli – u mogućnosti je da najavi za Kotor izuzetno značajne investicije. Opština je u kratkom vremenskom periodu obnovila i učvrstila saradnju sa Vladom Crne Gore. Opštinu Kotor posjetili su Premijer Crne Gore, ministar kulture, ministar rada i socijalnog staranja. Tom prilikom razgovarano je o infrastrukturnim projektima, vrijednim više od 50 miliona eura, novim sadržajem starog kotorskog zatvora, izradi koncesionog akta za izgradnju žičare Dub- Krstac potrebi cijelovite analize stanja kotorskih bedema kao i zajedničkoj kostatataciji da je Kotor Art opravdao status jednog od ključnih kulturnih programa u državi", podsjetio je Aprcović.
Postignuti su, rekao je, dogovori oko pomoći u finansiranju Dnevnog boravka za djecu sa smetnjama u razvoju, te oko obezbjeđenja prostora za Dnevni boravak starijih lica, kao i najave uređenja šetališta od Morinja do Kostanjice, kao i proširenje i uređenje kupališta u Risnu, čija investicija vrijedna oko 450.000 eura. Posebno je izražena i posvećenost u sagledavanju mogućnosti izgradnje bolnice regionalnog karaktera koja bi imala standard svjetskog karaktera. Dužnu brigu i pažnju, kaže, posvetili su najmlađim sugrađanima i sportistima koji predstavljaju budućnost ovog grada u smislu evidentne podrške obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika za što je iz budžeta izdvojeno 67.000 eura, kao i dodijeljivanjem 67 nagrada Luča.
Opština Kotor je u cilju očuvanja i daljeg napretka VK Primorac, donjela Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Vaterpolo kluba „Primorac" po osnovu čega Opština Kotor postaje 100 % vlasnik kluba. Kulturni programi, jedan od znakova prepoznatljivosti Kotora koji njeguje tradicionalne i internacionalne manifestacije, odvijali su se prema planu, naveo je Aprcović, održana je 22. Internacionalna smotra mode i umjetnosti, tradicionalna fešta Bokeljska noć Međunarodni festival Kotor Art.
Predsjednik Opštine Kotor se osvrnuo i na izuzetan kulturni događaj, značajan za promociju Kotora i državu Crnu Goru, a to je gostovanje članova Bokeljske mornarice i Gradske muzike u Beču na poziv Ambasade CG u Austriji kojim se obilježilo 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine. Na sljedećoj sjednici Komiteta Svjetske kulturne baštine Unesco-a razmatraće se i kandidatura Bokeljske mornarice kao prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Značajan jubilej-četiri decenije od upisa prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listu Svjetske baštine, obilježen je i u našem gradu održavanjem Regionalnog sastanka ICOMOS mreže jugoistočne Evrope.
Aprcović je na svečanoj sjednici apostrofirao i uspješnost ovogodišnje turističke sezone. "U Kotoru je tokom ove ljetnje sezone boravio rekordan broj gostiju, pa je već do sredine septembra naplaćen prihod od boravišne takse veći od 12-mjesečnog u prethodnoj godini. Broj gostiju povećan je za 18%, a broj izletnika za 16%. Osim zadovoljstva koje iskazujemo tim povodom, istovremeno promišljamo kako spriječiti sve negativne efekte onoga što svjetska javnost naziva pretjeranim turizmom, odnosno preopterećenošću neke destinacije, a kako sa druge strane izvući što više koristi, ne samo finansijske, već i one koja garantuje dugoročnu održivost. Siguran sam da svi ovi poslovi na kojima predano rade Opština, sekretarijati i gradska preduzeća građankama i građanima Kotora jasno govore da je naš grad mirna luka i da će tako ostati, te da ćemo već naredne godine na ovaj dan moći da se pohvalimo neuporedivo boljim rezultatima. Zato pozivam sve građane da budu naši saradnici u daljem razvoju grada i da zajedno gradimo Kotor kakav zaslužuje da bude", kazao je Aprcović.
Obrativši se ovogodišnjoj dobitnici nagrade "21. novembar" arhitektici Vlasti Mandić, za izuzetan doprinos na prezentaciji tradicionalnog muzičkog nasljeđa i unaprijeđenja kulturnih vrijednosti grada Kotora, Aprcović je naglasio da ova nagrada nije mogla stići u bolje ruke od njenih, za sve ono što je činila i što će tek činiti za ukupnu promociju Kotora i očuvanje njegovih vrijednosti.
Predsjednica stručnog žirija mr Vesna Vičević istakla je, da je na sjednici održanoj 13. novembra ovu odluku žiri donio jednoglasno. Nagrada je, obrazložila je Vičević, dodijeljena za izuzetan doprinos na prezentaciji tradicionalnog muzičkog nasljeđa i unaprjeđenja kulturnih vrijednosti grada Kotora. Mandić je kazala da je počastvovana ovim priznanjem.
,,Činjenicom da sam rođena Kotoranka, rasla sam u ambijentu autentične prirodne ljepote, impresivne arhitekture i pejzaža, svestrane kulture, te orginalnog urbanog šarma i kolorita ukupnog života na trgovima mediteranskog Kotora. Samim prolaskom kroz grad, sve generacije, pa i ja, svakodnevno smo upijali tu ljepotu i vrijednosti. To je bila prva životna škola, a grad Kotor naš prvi životni učitelj", istakla je Mandić.
Telegrami čestitke povodom Dana Opštine Kotor stigli su od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Duška Markovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.
U muzičkom dijelu programa nastupio je hor ŠOSMO ,,Vida Matijan", gradski hor Kulturnog Centra ,,Nikola Đurković", uz pratnju mandoliskog orkestra, hrvatskog građanskog sastava Tripo Tomas, kao i violinistkinja Dušica Kordić uz klavirsku pratnju Nikole Vučkovića.

Podijeli na: