Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

21.11.2019
633

PREDSTAVNICI OPŠTINE, SKUPŠTINE, UBNORA I ANTIFAŠISTA POLOŽILI VIJENCE U PARKU SLOBODE

1a1a0aazeljkoparksl19"Podsjećanjem na događaje iz naše slavne istorije, na sve heroje toga doba kojima i danas odajemo počast, najprije želim da ukažem koliko je sloboda važna. Na nama, na potomcima i svim građanima je velika obaveza da čuvamo sjećanje na borce za slobodu, na sve junake koji su umirali da bi mi danas živjeli u slobodi i miru. Našim okupljanjem kod spomenika palim borcima iskazujemo poštovanje, ali i nezaborav prema onima koji su pali za slobodu i nijesu doživjeli da u njoj uživaju", poručio je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović danas u Parku slobode sa predsjednikom SO Kotor Jovom Suđićem, potpredsjednicom opštine Sonjom Seferović i predstavnicima UBNOR-a i antifašista Kotor položio vijenac palim borcima.

Aprcović je kazao da se narodnim herojima Nikoli Đurkoviću, Savu Iliću i Matu- Mašu Brguljanu prvoborcima i rukovodiocima odaje dužna pošta jer su dali svoje živote za slobodu.

"Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima potvrđujemo smisao žrtve naših predaka, naših hrabrih slobodara i slava kojom su se ovjenčali zauvijek je utkana u srž, kako kotorskog, tako i državotvornog bića Crne Gore. Ovo je prilika da se prisjetimo kotorskih i crnogorskih besmrtnika iz teških istorijskih razdoblja kojima je odanost zemlji bilo znamenje i koji su izabrali da se žrtvuju za ostvarenje tog cilja. Ponosni smo na današnje tekovine, na istorijsko trajanje i neka nam upravo crnogorska istorija bude opomena, ali i stalni podsticaj da gradimo mostove sloge i međusobne tolerancije. Neka je slava junacima, a pred nama su sada bitke koje možemo riješiti mirnim i demokratskim putem. Ove junake ni budući naraštaji ne smiju zaboraviti, a najmanje što možemo da učinimo je da se prisjećamo i podjećamo na sve što su uradili za Boku i Crnu Goru, jer će oni tako da žive zauvijek i u savremenoj istoriji. Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi", poručio je Aprcović.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir je istakao da je antifašizam bio i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma.

{gallery}1a1a0AaaDANOPSTPARK19{/gallery}

"Ovaj kraj imao je 524 poginula borca sa žrtvama u toku NOR-a, tri narodna heroja I 37 nosilaca Partizanske spomenice 1941", poručio je između ostalog Bećir.

U okviru programa Dana opštine Gradska muzika Kotor prethodno je obišla grad, nakon čega im je u sali Opštine Kotor upriličen prijem. Predsjednik opštine Željko Aprcović primo je zatim Bokeljsku mornaricu. Uslijedio je svečani raport i predaja zastave Bokeljskoj mornarici ispred zgrade Opštine Kotor. U 12 sati Bokeljska mornarica je na Trgu od oružja tradicionalno otplesala kolo.

Polaganju vijenaca u Parku slobode prisustvovali su i predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.

Podijeli na: