Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

21.11.2019
733

NAGRADA ZA NAJBOLJI VIZUELNI RAD LANI BOKAN I RUŽI REBRONJI

1a1a0aarebronjabokan2019Dobitnice ovogodišnje, 14. po redu, nagrade za najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru u 2019. godini su Lana Bokan i Ruža Rebronja, saopšteno je na izložbi u Gradskoj galeriji u Starom gradu.

Učesnici ovogodišnje izložbe su akademski umjetnici, a kako je kazala galeristkinja Tatjana Kriještorac, žiri je “kroz prste” progledao I studentima završne godine Akademije likovne umjetnosti na Cetinju.

Tako su na konkursu, pored nagrađenih, učestvovali i svoje radove večeras izložili: Milodarka Milatović, Mile Albijanić, Jovana Pestorić, Dušica Ivetić, Igor Frolov, Zoran Petrušić, Ivana Stanić, Željka Jovićević, Sara Laličić, Simon Vučković, Bosiljka Bakočević i Dubravka Milivojević.

Sekeratarka za kulturu opštine Kotor Marina Dulović, otvarajući veoma posjećenu izložbu, istakla je vrijednosti Gradske galerije i uopšte umjetničkog stvaranja u Kotoru “koji doživljava kao jedan poseban grad i gdje umjentost nalazi svoj put”.

“Te vrijednosti, sa ovakvim izložbama, sa vama, umjetnicima čija su djela večeras izložena i nagrađena, kao i onih koji su nekada bili nagrađeni na ovakvim izložbama I konkursima, imaju posebnu vrijednost, a naročito zbog mladih naraštaja”, kazala je Dulović.

Ona je istakla važnost otkrivanja talenata na vrijeme, kao što je to bilo u slučaju naših velikih slikara Petra Lubarde i Voja Stanića.

Obrazlažući nagradu, predsjednica žirija Gordana Franović je kazala: “Dvije talentovane umjentice, dva različita medija, iskazale su svu svoju likovnost i originalnost.{gallery}1a1A0aaaagradskagnov19{/gallery}

Od kada se pojavila na domaćoj likovnoj sceni, Lana je jasno označila potencijalno područje svoga djelovanja. Ona nastavlja svoja istraživanja na polju savremene skulpture. Nagrađeno djelo iz novog ciklusa je reljef sa ženskim likom, rađen u kombinaciji stakla i gipsa. Na graciozan i suptilan način, upotrebom monohronije, Lana naglašava i ističe sveukupni dojam ove kompozicije.
Inspirisana bogatom baštinom Boke, odnosno nematerijalnim nasljeđem, Ruža je vrlo vješto i originalno pretočila dobrotsku čipku u olovo. Prepoznatljiv motiv čipke urađen u tehnici ecovanja, u kojem umjetnica najvjerodostojnije izražava svoj senzibilitet, ispitujući izražajne mogućnosti metala, motiv čipke dobija moderan likovni izraz.
Nagrađeni radovi izlaze iz konvenconalnog i dobijaju nova modernistička rješenja. Umjetnici svojim senzibilitetom i praktičnim iskustvom pokazuju širok raspon interesa. Od tradicionalnog kiparskog, do inovativnih rješenja i postupaka”, kazala je Franović.

Galeristkinja Tatjana Kriještorac je podsjetila na istorijat konkursa koji okuplja kotorske umjetnike.

“Prije 14 godina, a nakon što smo se preselili u ovaj prostor, u želji da kotorski likovni primijenjeni umjetnici ovaj prostor doživljavaju kao matičnu kuču, mjesto razmjene ideja, uživanja u umjetnosti, osmislili smo ovu godišnju izložbu likovnog stvaralaštva, koja je kasnije postala žirirana i takmičarskog tipa”, kazala je Kriještorac.

Podijeli na: