Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

20.11.2019
518

RITAM ŽIVOTA POSADE BRODA JADRAN ZABILJEŽENI U KORDIĆEVOM I RADONJIĆEVOM STVARALAŠTVU

1a1a0aaizl2011Povodom proslave 60 godina osnivanja i rada Pomorskog fakulteta Kotor i 21. novembra – Dana opštine Kotor, u organizaciji Pomorskog Fakulteta Kotor, JU Pomorski muzej Crne Gore-Kotor i Mornarice Vojske Crne Gore, sinoć je u palati Grgurina otvorena izložba fotografija i prikazana projekcija filma pod nazivom „š/b Jadran | Plovidbe 2018 & 2019", autora Stevana Kordića i Zorana Radonjića.

Prisutne je najprije pozdravio Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore-Kotor. On je dekanu Pomorskog fakulteta, profesorima i studentima čestitao na velikom jubileju, sa željom da bude još puno studenata i brodova na kojima će ploviti naši vrsni pomorci.

O autorima i postavci izložbe govorila je istoričarka umjetnosti Maja Đurić.

"Stevan Kordić je svojim fotografskim radovima učestvovao u pripremi mnogih istorijskih izložbi i brojnih knjiga. Član je mnogih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom kulturnog naslijeđa i doživotni član Europa nostra. Pejzaži, arhitektura, kulturno naslijeđe – njegove su glavne teme. Spomenici Rima i Istanbula snimljeni crno-bijelom tehnikom sa dugom ekspozicijom su ciklus koji se izdvaja ljepotom i tehničkim savršentsvom i njemu se neprestano vraća. Od onih je autora koji nemaju puno samostalnih izložbi jer mu je kvalitet prioritet i svaku izložbu dugo priprema" – navodi Đurić.

Prema njenim riječima, ova izložba fotografija i filma osmišljena je da prikaže ritam života studenata, posade na brodu tokom njihovog krstarenja od Tivta do Malte i do Istanbula.

"Kordiću nije prvi put da bilježi raskošnost brodova, bilo da je u našem ili nekom drugom moru.

Boka pa i brod Jadran imaju sreću što im je Kordić uvijek blizu sa fotoaparatom da zabilježi promjenu vjetra, predjela, izmaglice, plavičaste bonace, ribare i spomenike. Likovnost njegovih fotografija uključuje sve receptore.{gallery}1a1a0aaizl2011{/gallery}

Na 22 izložene fotografije, mi uz pomoć magičnog medija fotografije možemo skoro čuti žamor mornara, huk mora, zvuk užadi i osjetiti tišinu morske pučine. Dobar dio fotografija snimljen je iz gornjeg rakursa, dronom, čime se dobila drugačija vizura ovog lijepog broda, fotogeničnog iz svih uglova" – ističe Đurić.

Simbioza filma videografa Zorana Radonjića i fotografija Stevana Kordića, navodi Đurić, oblikovale su sažetu filmsku cjelinu na kojoj snimci sa budućim moreplovcima pršte energijom, dinamikom života na brodu i prikazuju posebnu atmosferu u koju nismo u prilici da zavirimo često.

2Stevan Kordić snažna je fotografska osobenost i autor opčinjen onim pravim odlučujućim trenutkom i strašću za fotografisanjem mora" – zaključuje Đurić.

Izložbu je otvorio komandant Mormarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović istakavši zadovoljstvo što je protekla dva krstarenja proveo sa studentima Pomorskog fakulteta, te sa autorom Kordićem i ostalim profesorima.

"Profesor Kordić je uvijek bio tu da zabilježi svaki talas, te svaki pomak na brodu. Na njegovim fotografijaa, kada bolje pogledate, čućete i huk vjetra i huk mora" – kaže Tomanović.

Stevan Kordić, fotograf i viši stručni saradnik u nastavi Pomorskog fakulteta Kotor kazao je da je autor filma Zoran Radonjić u veoma kratkom vremenskom period, iz obilja video materijala koji je snimljen zajedno sa fotografskim, uspio da sačini ovaj 6-minutni film.

"Film na veoma lapidarian i likovno bogat način oslikava sve što smo prolazili kroz ova dva putovanja u video formatu" – objašnjava Kordić.

Moderatorka programa bila je Dolores Bonić Fabijan.

Izložba će biti postavljena u Pomorskom muzeju Crne Gore-Kotor do 10. decembra ove godine.

Podijeli na: