Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

20.11.2019
483

PRIREĐENO VEČE DOKUMENTARNIH FILMOVA KOTORSKIH STVARALACA

1a1a0aadanopstinefilmoviU okviru programa obilježavanja Dana opštine Kotor u sali kina "Boka" juče je priređeno veče dokumentarnih filmova kotorskih stvaralaca.

Prikazani su filmovi "Mir naše Gospe", autora Vladimira Perovića, zatim "Jugo", autora Dušana Vulekovića i "Zašto volim Kotor", Nemanje Studovića.

Prisutne je najprije pozdravila Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

"Godine 2018. pokrenut je jedan izvanredan projekat, a odnosi se na podršku individualnom kulturnom stvaralaštvu. Snimljena su, uz podršku Opštine Kotor, tri filma: mladog Nemanje Studovića, koji je tada bio učenik, a nosi naziv Zašto volim Kotor u trajanju od 11 minuta. Drugi film, koji takođe traje 11 minuta, jeste našeg mladog režisera Dušana Vulekovića pod nazivom Jugo i treći film je Mir naše Gospe koji traje 21 minut Vladimira Perovića. Ono što je zajedničko jeste prevashodno ljubav prema ovom gradu i onim autentičnim vrijednostima i Kotora i Boke kotorske u cjelini, te briga za budućnost. Sa jedne strane imamo jednu ikonu sa svim svojim autentičnostima, starinama i kulturnim naslijeđem koje vrednujemo, a sa druge strane imamo kruzere, mobilijar i suncobrane od kojih ponekad ovaj grad i ne vidimo" – kazala je Dulović.

Razgovor sa režiserima vodio je Stevan Koprivica, dramski pisac.{gallery}1a1a0aafilmovi2011{/gallery}

"Film Dušana Vulekovića nema mračne konotacije, negativne ishode i depresiju koju očekujemo od ovakve teme. Imate jednu ironijsku, mladalačku i posprdnu bokeljsku vizuru koja je spas. Znamo za onu staru maksimu, kada je umjetnost u pitanju, da u detalju vrag spava. Korišćenjem detalja u ovom filmu, vizuelni tretman opštih mjesta, juga, fjake, Kotora, filmu daje šarm, zatim daje mu viša značenja nego što bi nam se učinilo" – istakao je Koprivica.

Vuleković navodi da je u svom filmu kroz detalje objasno neku širu priču.

"Dugo sam kuvao tu ideju da napravim nešto o južini. Onda sam se odlučio za ovaj format, koji je na granici eksperimentalnog. Priču sam pustio da se dešava, nisam nikakve posebne instrukcije davao sagovornicima, a to su bili dugi razgovori. Postoji komična i ironična dimenzija u svemu tome - u njihovom doživljavanju i sebe, i prostora u kome su i onoga čime se bave na kraju" – priča Vuleković, navodeći da najviše voli duge kadrove i sporiji tempo filma.

"Teško je moguće napraviti pripremu neke teme, a da ne prikažete nešto što se vama učinilo kao reprezentativno. To je ipak subjektivan izbor. Da pretendujemo da budemo ultimativno objektivni - to je nemoguće" – naglašava Vuleković.

O filmu "Mir naše Gospe", govorio je autor Vladimir Perović.

Perović je kazao da svoj film doživljava kao jednu vrstu eksperimentalnog stvaralaštva.

On je kazao da je Vuleković svojim filmom uspio da prenese utisak, ne samo nama koji smo sa mora i koji smo tu južinu osjetili, nego je, ističe Perović, uspio da dotakne malo više.

"Dokumentarni film je prostor koji je tokom posljednjih 2 i po - 3 decenije doživio takav razvoj, ekspanziju kakvu je možda samo digitalni prostor doživio. I u njemu je kenulo mnogo rukavaca. Došlo se i do tzv. hibridnog filma, mada ja imam užasan otpor prema tome. Mislim da je to veoma loše skovan naziv ali on ukazuje na to o čemu se radi – kombinuju se animirani dokumentarni, igrani dokumentarni, eksperimentalni dokumentarni filmovi. Vuleković jednostavno pravi film ne razmišljajući o tome u koju fioku ga smjestiti. Ja mislim da svi treba da rade na taj način.

Opština Kotor je u prošlom sazivu, nadam se da će i ovaj saziv nastaviti, napravila nešto što se u zapadnom svijetu uveliko radi. Naime, u Njemačkoj ako hoćete da isproducirate jedan film, vi krenete od male opštine, pa onda čitavog gada, pokrajine, pa do države vi, malo po malo, nakupite više od pola sredstava za vaš film, a za ostalo se potrudite. Daj bože da i ostali gradovi privhate ovo. Nadam se da će ova priča i inicijativa i ideja kotorska da se odvajaju sredstva iz opštine upravo za ovu vrstu stvaralaštva zaživjeti i u Tivtu" – ističe Perović.

Prisutnima se obratila i izvršna producentkinja Jelena Božović.

Organizator ovog događaja je Opština Kotor.

Podijeli na: