Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

20.11.2019
467

APRCOVIĆ: ZNAČAJNE INVESTICIJE NA PODRUČJU KOTORSKE OPŠTINE

1a1a0aabigova animacijaKotorski parlament je donio odluku koja se odnosi na gradnju izuzetno značajnog turističkog rizorta u Bigovi, podsjećaju iz lokalne uprave.

Tim povodom proslijeđeno nam je saopštenje iz Kabineta predsjednika Opštine koje u nastavku prenosimo.

"Na inicijativu investitora Bigova Bay se ušlo u razradu studije lokacije Bigova gdje će biti i potpisan ugovor o komunalnom opremanju zamljišta u vrijednosti od 15 miliona eura koje će investirati Bigova Bay, a koje će Opština "odbiti od komunalija", prenosi Info biro.

"Odlukom o potpisivanju tog sporazuma, stvaraju se neophodni preduslovi da se investicija, vrijednosti - od prilike 300 miliona eura odvija na lokalitetu Bigova, ne zanemarujući i druge lokalitete koji korespondiraju sa Bigovom. U narednom periodu imamo namjeru da gradimo dva turistička kapaciteta i ono što bih želio da istaknem jeste da smo blizu okonačanja pregovora za završetak kanalizacionog sistema i nedostajući kanalizacioni sistem od Prčanja do Stoliva. Takođe sam, u razgovoru sa predsjednikom Vlade, dogovorio akt za gradnju vertikalnog transporta koji treba da ide prema Njegušima, a vrijednost investicije je oko 25 miliona" - rekao je predsjednik Opštine Željko Aprcović.


Budžet Opštine Kotor za 2020. godinu iznosi oko 23 miliona eura, što je prema riječima prvog čovjeka Opštine, značajno povećanje. Govoreći o uspjesima svoje administracije, on ističe činjenicu da je ponosan i na Odluku o regulisanju međuljudskih prava i obaveza koja se tiče kotorskog najtrofejnijeg vaterpolo kluba "Primorac".
"Opština će u roku od 15 dana potpisati i preuzeti taj vaterpolo klub i opredjeliti dio sredstava koje smo kao Opština preuzeli da isplatimo po osnovu Ugovora sa sadašnjom vlasničkom strukturom. Znajući da je vaterpolo klub 'Primorac' 2009. osvojio Ligu šampiona i da će za par godina biti stogodišnjak, to dovoljno govori o tome da smo se na pravi i adekvatan način ophodili prema tom pitanju", kazao je Aprcović.
On je podsjetio i da su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zatvorenog bazena bili u zastoju od februara do jula. Opština je, međutim, urgentno odreagovala, i to na način da je sa izvođačem radova dogovorena rekonstrukcija i adaptacija bazena, te dobijanje potrebne dozvole najkasnije do 1. marta. Prema njegovim riječima, radi se i na programu tehničkog uređenja, odnosno na pokrivanju sportske hale.
Kako je dodao, stvaraju se neophodni uslovi za dalje investicije, a raspisani su i javni pozivi za nekoliko investicionih aktivnosti. Između ostalog, po srijedi je gradnja zaobilaznice oko tri značajne prosvjetne ustanove koje se nalaze u Dobroti - Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić", Srednje pomorske škole i Gimnazije, gdje bi se, kroz drugačiju regulaciju saobraćaja sa tom zaobilaznicom, napravio prsten i omogućila bolja protočnost saobraćaja.
"Na prethodnoj Skupštini smo donijeli odluku o gradnji pothodnika, prvo nam je želja da upravljamo pješačkim saobraćajem, da bude realizovan taj set mjera o regulisanju saobraćaja, pješačkog saobraćaja, koji će biti kanalisan prema pothodniku, pogotovo u dijelu koji se tiče turista koji kruzerima dolaze. Time bi se riješio barem dio saobraćajnog kolapsa, koji je u Kotoru evidentan, iz razloga što Kotor ima sezonu od marta do novembra mjeseca", poručio je Aprcović.
Kotorska Opština iz godine u godinu broji sve veći broj turista. I više nego pozitivan trend rasta ove privredne grane, međutim, sa sobom donosi i izazove.
"Želim da istaknem da je puno stvari pokrenuto, moramo da se pohvalimo da ćemo mi, mimo dva statusa zaštite UNESCO-a imati i treći, i nadam se do 15. decembra, kada i jeste sastanak komiteta UNESCO-a, da će naša Bokeljska mornarica dobiti stvarno taj status koji joj pripada. To je zaštita pokretnog kulturnog dobra čovječanstva, što dovoljno govori o tome koliko Kotor u sebi baštini sve ono za čim civilizovan svijet žudi. Jako je veliki izazov sjedati na mjestu Predsjednika Opštine Kotor, očuvati ono što su nam prethodne generacije ostavile, a vodeći računa o tome, da moramo imati dinamičan ekonomsko-turistički rast.
Upravo je želja da sa predstavnicima UNESCO-a pričamo o tome kako i na koji način da damo dimenziju gradu, kako bismo imali taj neophodni impuls za očuvanje kulturno - istorijskog blaga i dalji razvoj grada", zaključio je Aprcović, a navodi se u saopštenju koje je Radio Kotoru proslijeđeno iz Kabineta.

Podijeli na: