Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

20.11.2019
954

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 60 GODINA POSTOJANJA POMORSKOG FAKULTETA

1a1a0aaakademija1911U okviru programa obilježavanja Dana opštine Kotor, juče je u velikoj sali Kulturnog centra "Nikola Đurković", održana Svečana akademija povodom 60 godina Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Događaju su prisustvovali: rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, komadant Mornarice Vojske Crne Gore Vesko Tomanović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, predstavnici ministarstava, pomorskih institcija, dekani sa Univerziteta Crne Gore kao i dekani fakulteta iz okruženja iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Beograda i Čačka.

Pročitana je čestitka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

,,Vaš Fakultet je čuvar slavne tradicije i vjekovnog nasljeđa crnogorskog pomorstva, koji generacije pomoraca priprema kroz savremene studijske programe, u duhu novih tehnoloških dostignuća i standarda u ovoj oblasti. Kadrovi osposobljeni na Pomorskom fakultetu Kotor decenijama su davali značajan doprinos razvoju pomorske privrede i ukupnom napretku Crne Gore", kazao je, između ostalog, Đukanović u čestitci koja je proslijeđena kotorskoj visokoškolskoj ustanovi. Povodom ovog značajnog jubileja, Pomorski fakultet dobio je niz zvaničnih čestitki među kojima su i čestitka predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića te predsjednika Upravnog odbora Univerziteta profesora Duška Bjelice.{gallery}1a1a0aakademija{/gallery}

Čestku je uputila i bivša profesorka Fakulteta Anuška Zloković koja se obratila video porukom.
Dekan Pomorskog fakulteta Špiro Ivošević istakao je da kao dekan sa osjećajem ponosa, časti ali i velikom odgovornošću doživljava 19. novembar.
,, Tokom svih predhodnih godina naš Fakultet ima misiju da kvalitetnim nastavnim sadržajem i metodama obrazuje mlade sručnjake iz oblasti pomorstva, u skladu sa referentnim standardima i trendovima. Upravo takvi kadrovi su sposobni da kreativnim radom pomažu prevashodno razvoj zemlje i regiona ali i da budu konkurentni i na svjetskom tržištu rada. Nagla ekspanzija pomorske privrede sredinom prošlog vijeka uticala je na formiranje brodarskih preduzeća u Crnoj Goru, i samim tim nametnula potrebu za sistemskim školovanjem pomoraca. Upravo zbog toga je na današnji dan 1959. godine osnovana najprije Viša pomorska škola u Kotoru, gradu crnogorskog pomorstva, koja se 1982. godine razvija u Fakultet za pomorstvo Kotor"- naglasio je Ivošević dodajući da je od 1961/62 godine do danas na Fakultetu diplomiralo 7 368 studenata, 419 specijalizaralo, 56 magistriralo, a odbranjeno je i deset doktorskih disertacija.

Za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta Crne Gore Pomorski fakultet nagrađen je posebnom plaketom koju je dekanu Ivoševiću uručio rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.
,, Pomorski fakultet Kotor je neizostavni dio viševjekovne tradicije bokeljskog pomorstva. Šest decenija rada Pomorskog fakulteta, predstavlja sinonim za kvalitet, kvantitet i kontinuitet pogotovo u domenu jačanja konkurentnosti i internacionalizacije, kao strateških pravaca razvoja Univerziteta Crne Gore. Njegova obaveza je i odgovornost u generisanju i afirmaciji pomorskog kadra i struke u privredi i društvu Crne Gore. Stoga predstavlja najzahtijevniju kariku u obrazovnom lancu pomorskih kadrova usmjerenih ka „produkciji kvalitetnih stručnjaka", kako na moru tako i na kopnu, na palubi i ispod palube" - naglasio je Nikolić.
Fakultet za Pomorstvo odao je priznanje najboljim studentima za ovu godinu.
Najbolji student je Krsto Šućur koji je diplomirao na studijskom programu pomorske nauke, uz posebno priznanje Fakulteta dobio je i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura.
Priznanje i novčane nagrade od po 200 eura dobili su i najbolji studenti na sljedećim smjerovima i to: Ivan Papić ( nautika), Srđan Marić ( brodomašinstvo), Nataša Zorić (menadžment u pomorstvu) i Isidora Jovanović ( pomorske nauke).
Odata su priznanja i uručene plakete zahvalnosti pojedinicima i institucijama za posebne zasluge u vezi sa njihovim doprinosom Pomorskom fakultetu. Plakete su uručene : Slobodanu Staroviću, kapetanu Rajku Čavoru, Ministarstvu odbrane Crne Gore čiju je plaketu primio komadant Mornarice Vojske Crne Gore Vesko Tomanović , prof.dr Peru Viđanu ( Sveučilište u Splitu) i pomorskoj kompaniji ,,Dabinović" u čije je ime plaketu primio kapetan Milan Sbutega.
Za Dan Pomorskog fakulteta i šest decenija postojanja priređena je i posebna publikacija koja je upravo izašla iz štampe. Istim povodom nastao je i dokumentarni film o Fakultetu autora Zorana Radonjića i Stevana Kordića koji je premijerno prikazan.
U muzičkom dijelu programa učestvovao je hor ŠOSMO ,,Vida Matijan" pod dirigentskom palicom Mihaila Lazarevića, a program je vodila profesorka Zorica Đurović.

Podijeli na: