Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

19.11.2019
631

MIRKOVIĆ: ZADOVOLJNA SAM USPJEHOM UČENIKA

1a1a0aaslavkamirkovic"Zadovoljna sam uspjehom učenika nakon završenog prvog tromjesječja 2019/2020. godine", kazala je za Radio Kotor direktorka Osnovne škole „Veljko Drobnjaković" u Risnu Slavka Mirković.

Djeca su, kaže, pokazala dobre rezultate, disciplina je na zavidnom nivou i nema izrečenih vaspitnih mjera.

Ove godine upisano je trideset dvoje prvaka, dvadeset sedam u matičnoj školi, tri učenika u područnom odjeljenju u Perastu i dva u Morinju. Povećan je broj učenika u odnosu na prethodne godine. Na početku ove školske godine upisano dvije stotine učenika.

,,Adaptacija prvaka protekla je u najboljem redu. Školu su prihvatili onako kako smo i očekivali-spremno. Najvažnije je da radosni dolaze u školu i da se isto tako vraćaju kući. Raduje me činjenica i da djeca imaju formirane radne navike", pojasnila je Mirković.
Za predškolski period i period polaska u školu je, ističe, neophodno da se izgradi osjećaj odgovornosti kod djece, a uporedo sa tim, valja ih i osamostaljivati.


,,Nije potrebno da roditelji djecu prije polaska u školu uče više od onoga što je predviđeno pripremnim predškolskim programom", podsjeća Mirković.
Dok se prvačići ne uzbuđuju mnogo zbog novina koje ih očekuju u školi, roditelji su najčešće puni pitanja, dilema, briga i strahova. Ono što je preporuka psihologa/pedagoga u školama jeste da roditelji ne trebaju previše da se miješaju u dječje školske obaveze i da umjesto njih rade domaće zadatke.
,,Savjetujem roditeljima da osluškuju i prate svoju djecu, ali nipošto da rade za njih i umjesto njih domaće zadatke. Oni mogu samo da na kraju napisanog ili naučenog prekontrolišu i ukoliko je potrebno, daju dodatna pojašnjenja", rekla je Mirković.
Ono što je primijetila tokom testiranja za upis u prvi razred osnovne škole tokom prethodnih godina, dodaje, je da su djeca intelektualno zrela ali je problem emocionalna nezrelost. Mislim da je savremena tehnologija negdje uzročnih svih tih problema. Primjetna je, recimo, slabija koncentracija, pogotovo na prvim časovoma. Mladi provode puno vremena uz tablete, računare, telefone, video igrice. Kasno idu u krevet i ne mogu da se koncentrišu na nastavu", navodi ona.
Interaktivna tabla koju imaju u školi, ističe, čini nastavni proces atraktivnijim i dinamičnijim.
"Zahvaljujući donaciji Opštine Kotor imamo dobro opremljenu učionicu za informatiku sa 18 novih računara. U upotrebi su i pet laptopova. U područnim odjeljenjima u Morinju i Perastu imamo internet i obezbijeđene računare", podsjetila je Mirković.
Osim redovne nastave, škola u Risnu organizuje i brojne vannastavne aktivnosti, kroz sekcije i dodatnu nastavu.
,,Ekološka sekcija, likovna i kreativna radionica, škola origamija, rukometna sekcija, samo su neke od aktivnosti koje postoje u našoj školi i djeca ih rado prihvataju. Tokom dječje nedjelje, u oktobru, imali smo brojne aktivnosti. Među njima su izložba radova na temu dječjih prava, projekcija filma, sportski dan, uz druženje sa Petrom Kapisodom i Suzanom Lazović. Održana je i svečanost 'Koliko jezika govoriš toliko znaš', učestvovali smo i u okviru programa obilježavanja Dana evropske baštine u saradnji sa OJU ,,Muzeji". Naši učenici su učestvovali i u Danima nauke u Podgorici u okviru projekta koji realizuje NVO 'Oaza znanja', a radovi učenika su bili izoženi na njihovom štandu na temu 'Obnovljivi izvori energije'. Dane nauke su posjetili svi učenici od 7. do 9. razreda", saopštila je Mirković.
Ova obrazovna ustanova, napominje Mirković, uključena je u više projekata kao što su ,,Celula mladi istraživači u mediteranskom vrtu" kojeg realizuje NVO udruženje biologa Crne Gore i ,,Nije otpad sve što bacamo" u saradnji sa Opštinom Kotor i Eko centrom ,,Delfin" sa kojim u proljeće planiraju i čišćenje obale i sadnju mediteranskog bilja.
Učešće u vannastavnim aktivnostima, napominje Mirković, važno je kao i sam nastavni proces, jer na taj način djeca ispoljavaju kreativnost, nadarenost, socijalizuju se i zabavljaju.
,,Dobru saradnju imamo sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora, tako da u narednom periodu očekujem da ćemo uspjeti da riješimo neke od infrastrukturnih problema naše škole, kao što su: zamjena vrata, rekonstrukcija krova na sportskoj sali i sanacija sanitarnih čvorova. Planirano je i renoviranje učionice u Perastu. Novac za taj posao obezbijedili smo zahvaljujući donacijama roditelja i mještana", zakjučila je Mirković.
Učenici i nastavnici risanske škole pripremaju bogat program za Dan škole, koji će biti obilježen 20. novembra svečanom akademijom u 17 sati.
Pripreme su već počele, a tema ovogodišnje proslave je tradicija.

Podijeli na: