Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

19.11.2019
1109

31. SJEDNICA - USVOJENA ODLUKA O REGULISANJU ODNOSA OPŠTINE I VK PRIMORAC

1A1A0AASKUPSTINA1811NASTAVAKOdbornici gradskog parlamenta su juče, u nastavku tridesetprvog zasijedanja Skupštine opštine Kotor, usvojili Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Vaterpolo kluba "Primorac".

Za pomenutu Odluku glasalo je ukupno 17 odbornika, dok je uzdržan bio Vido Drašković iz Liberalne partije.

"Budući da je VK "Primorac" Kotor klub od posebnog interesa za opštinu Kotor, prepoznali smo da je javni interes rješavanja problema u klubu koji se negativno odražavaju na samo funkcionisanje kluba" – kazao je, pored ostalog, predsjednik Opštine Željko Aprcović.
Naime, prije četiri mjeseca lokalna samouprava započela je sa aktivnostima na regulisanju međusobnih odnosa između VK "Primorac" Kotor i "Primorje " Hotels &˛Restaurants AD Tivat, a sve u cilju preuzimanja kluba u vlasništvo Opštine.

"Svi smo upoznati sa činjenicom da je VK "Primorac" u određenim teškoćama. Potrudili smo se da napravimo jednu cjelokupnu informaciju za javnost kako bismo prikazali finansijsko materijalno stanje u klubu. Uzeli smo u obzir činjenicu da je klub osnovan 1922. godine i da će za dvije biti stogodišnjak. Sve je i lokalni parlament prepoznao kada je svojeveremeno donio Odluku da se radi o klubu od posebnog značaja za grad. Na klub koji je 2009. godine osvojio tutulu prvaka Evrope, a naredne je bio vicešampion smo svi izuzetno ponosni" – rekao je Aprcović. Ističe da je činjenica da su se nagomilale obaveze te da iz Informacije koja je dostupna odbornicima može da se vidi da se "po osnovu ugovora o pozajmicama eksploatiše sa cifrom od oko milion 550 hiljada eura koliko su AD Primorje i privatnici uložili da bi klub normalno funkcionisao".
" Sa tog aspekta je preduzeto niz pravnih radnji, zaštićen je javni interes iz oblasti sporta, pritom se vezujući za Zakon o sportu i Zakon o lokalnoj samoupravi u kojima smo jasno definisali na koji način želimo da riješimo situaciju. U razgovoru sa sadašnjim menadžmentom vaterpolo Kluba Primorac je došlo, da tako kažem, do određenog približavanja stavova sa nama iz lokalne samouprave. Obavezali smo se da će se pozajmice koje su na nivou od preko milion 550 hiljada u narednih deset godina otpisivati , a sa aspekta želje da se ne opterećuje ni rad akcionarskog društva koje je uložilo sredstva za kvalitteniji rad VK Primorac. Dogovorili smo se ( što će biti pretočeno u Ugovor) da će dio obaveza koje VK Primorac po osnovu zarada odnosno ugovora potpisanih sa igračima (pogotovu u periodu od 1009. do 2012. godine) preuzeti AD Primorje. Oni će se Odlukom obavezati da sudski sporovi koji su u toku , a koji bi mogli da proizvedu određene negativne finansijske efekte po rad kluba, preuzeti obavezu da izmire te obaveze. Radi obezbjeđenja interesa lokalne samouprave smo se dogovorili da se po tom osnovu dostavi deset blanko mjenica kojim će se garantovati isplata tih potraživanja" – rekao je, između ostalog, Aprcović.{gallery}1a1a0aaskupstinanastavak1811{/gallery}


Odbornik Liberalne partije Vido Drašković koji je po pitanju ove Odluke bio uzdržan smatra da "stvari treba dovesti na čistac" i da se "do sada olako prelazilo preko pitanja koja se tiču Primorca".
" Svima nam je interes da klub funkcioniše i moramo ga "postaviti na zdrave noge". Smatram da je prije toga trebalo precizirati kako se došlo u ovu situaciju. Godinama u lokalnom parlamentu nismo imali na klupama nikakav izvještaj koji se odnosi na godišnje finansijsko funkcionisanje kluba, a pored ostalog – moje pitanje je i zašto nama odbornicima nisu dostavljeni ugovori između VK Primorac i HTP "Primorje" iz 2013. i 2018. godine. Ne bih volio da dođemo u istu situaciju kao kada se prije nekoliko godina raskidao ugovor sa "Jugopetrolom AD". Bili smo tada puni hvalospjeva, a evo vidimo dokle smo stigli sada" – poručio je Drašković.
Ljiljana Popović Moškov iz Građanskog pokreta URA kaže da je preduzeće koje je "uzelo vaterpolo klub u situaciji kada je funkcionisanje kluba bilo jako teško" – odnosno HTP "Primorje" u ovaj sportski kolektiv uložilo mnogo. " Prema nekoj mojoj gruboj procjeni u proteklom periodu je "Primorje" uložilo oko četiri i po ili pet miliona eura. Apelujem da se prilikom osnivanja organa kluba, vodi računa da njime rukovode sportski radnici a ne političke ličnosti" – kazala je Popović Moškov rekavši da će podržati ovu Odluku.

Odbornica Bruna Lončarević smatra da se "agonija u Primorcu privodi kraju".

" Svi mi Kotorani smo svjesni da je u pitanju klub koji je brend grada i koji će za dvije godine biti stogodišnjak. Sada treba da gledamo unaprijed. Smatram da je sadašnja lokalna uprava za nekoliko mjeseci po ovom pitanju postigla više nego što se postiglo godinama unazad. Predlažem da se oformi Komisija koja će ozbiljno pripremiti program obilježavanja tog značajnog jubileja, a smatram i da je klub zaslužio kvalitetnu monografiju" – rekla je, pored ostalog, Lončarević.
Dejan Adžić iz DPS- a je podsjetio na 2004. godinu kada je, kako je kazao, "Jugopetrol izlazio iz Primorca". " Klub je tada morao biti prestruktuiran jer je "AD Jugopetrol Kotor" bio vlasnik Primorca. Klub je bio dužan određena sredstva i bila je neizvjesna njegova budućnost. Građani Kotora su se okupili, formirali novu Skupštinu i Upravu i ta Uprava je riješila finansijske probleme pa je za godinu dana riješen problem i Primorac je bio "na čistini". Kada je gospodin Denis Mandić "ušao u Primorac" – klub je bio na pozitivnoj nuli. On je cijeloj priči prišao vrlo ambiciozno, bez interesa jer su ulaganja u sport ona koja se ne mogu vratiti. On je od 2009. godine, bez novaca iz poravnanja, preko sponzora i svojih poslovnih aranžmana u "Primorac" uložio tri miliona i šesto hiljada eura. U tom periodu je Opština godišnje, u skladu sa zakonskim mogućnostima, u klub ulagala oko 110 hiljada eura – 33 odsto sredstava iz budžeta za sport. Plod ambicije Mandića su titule prvaka i vicešampiona Evrope. Potom je došlo do problema u klubu. Ove godine tokom ljeta je došlo do štrajka trenera, klub praktično nije postojao. Velika je to bila agonija i naporom dvoje ili troje ljudi su se "iznijela takmičenja". Da se sad odugovlači sa odlukama – nije prilika jer klub tek onda ne bi imao nikakvu perspektivu. Osnovni cilj kluba je opstanak u A diviziji Jadranske lige. Na iznenađenje svih vaterpolo stručnjaka - mladi tim "Primorca" prosjeka starosti 18 i po godina već ima devet bodova i sasvim izvjesno je da će opstati u ligi. Ako ne donesemo ovu Odluku izgubićemo i vrijeme i elan" – mišljenja je Adžić koji je istakao da "Primorac" nije bio u obavezi da podnosi finansijski izvještaj lokalnom parlamentu.

Odbornik DPS-a Mirko Vičević smatra da je pomenuta Odluka najbolje rješenje koje je, ističe, inicirao predsjednik Opštine zajedno sa svojim saradnicima.
" Pokušaji prethodnih nekoliko godina nisu uspjeli i ovo je djelo aktuelne vlasti. Siguran sam da ćemo se ovom Odlukom svi ponositi" – poručio je Vičević dodavši da "odbornica Moškov vodi finansijsku politiku kluba". " Takođe, vi ste kao partija išli koracima da napravite diskrimiaciju u sportu i to svi znaju. Ne možete se iščuđavati sada nad finansijskim stanjem jer ste u to bili uključeni. Politika koju ste vodili u sportu je bila pogrešna, a srećom će to biti ispravljeno" – rekao je Vičević obraćajući se odbornici URE u lokalnom parlamentu.

Popović Moškov kaže da su tvrdnje Vičevića neistinite. " Upravo je rekao da ja vodim finansijsku politiku kluba. Niti vodim niti upravljam klubom. Molim vas da se ne služite ovim stvarima u nedostatku boljih argumenata" – rekla je, pored ostalog, Popović Moškov i navela da je Vičević svojevremeno bio "najveći protivnik Odluke o finansiranju sporta gdje je, navodi, na pijadestal stavljen upravo VK Primorac". " To vas je tada najviše pogodilo. Ja nisam rekla da ova Odluka nije rezultat rada sadašnje lokalne uprave, pa vi ste je uvrstili u dnevni red... Ja sam rekla da nije rezultat samo vašeg rada, već da smo i mi prethodnih godina nizom razgovora pokušavali da riješimo problem. Povećanje budžeta za sport svojevremeno je bilo značajno i nije bilo na uštrb drugih sportova. Pitam se i kako ćete finansirati VK Primorac. Ne može klub da živi ako se ne obezbijede pare. Mislite li da je za finansiranje kluba dovoljan iznos od oko 250 hiljada eura?" – pita se Popović Moškov.
Željko Avramović iz DPS-a ističe da se radi o značajnoj Odluci koja je s pravom izazvala puno interesovanja javnosti te da je interesantno da su "svi mišljenja da je neophodno da se regulišu pomenuti odnosi".
"Svi smo saglasni da VK "Primorac" treba vratiti gradu. Usvajanjem ove Odluke i propratnih dokumenata (Ugovori između "Primorca" i "Primorja", Ankes, Informacija iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i Ugovor o promjeni vlasničke strukture u VK "Primorac" Kotor) odnosno donošenjem ove prve Odluke mi stvaramo uslove da se realizuje Ugovor o promjeni vlasničke struKture. Da bi se to uradilo moraju se ispuniti određeni uslovi. Jedan od njih je da svi dosadašnji vlasnici kapitala daju izjave, a moglo se vidjeti u materijalu koji nam je dostupan da jedino to nije uradio Denis Mandić. Volim da vjerujem da je razlog tehničke prirode" – kazao je Avramović.
Glavna administratorka Opštine Kotor Milena Kašćelan je, odgovarajući na pitanje Vida Draškovića iz Liberalne partije, kazala da ugovori iz 2013. i 2018. godine više nisu na snazi.
" Glavnim ugovorom koji je zaključen između HTP "Primorje" i VK "Primorac"je regulisano i to u članu deset , da prethodni ugovori prestaju da važe i ne proizvode pravno dejstvo. Imamo ih u originalu i možemo ih dostaviti, naravno. Ta dva ugovora se odnose na sumiranje dugovanja koja su nastala u nekom prethodnom periodu, a navedena su u glavnom ugovoru. Ovdje pravne neizvjesnosti nema, potpuno smo pravno zaštićeni i ugovor je vrlo precizan" – pojasnila je Kašćelan.
Ona je istakla i da je Denis Mandić iz HTP "Primorje" prisustvovao pregovorima i kroz ugovbore izrarzi želju da ustupi klub. " Zato i nismo tražili izjavu od njega, već od drugih osnivača koji nisu učestvovali u pregovorima" – pojasnila je Kašćelan.

U Informaciji o aktivnostima Opštine Kotor na regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i VK "Primorac" Kotor koja je danas, kao sastavni dio pomenute Odluke, bila na odborničkim klupama se ističe da je Opština shodno usvojenim strategijama razvoja sporta u Crnoj Gori i Opštini Kotor u obavezi da podstiče i pomaže razvoj sporta, a posebno VK "Primorac" koji predstavlja zaštitni znak grada.

" Kako bi nesmetano mogla da preduzme klub Opština je zahtijevala od većinskog vlasnika Denisa Mandića da prethodno uredi dužničko-povjerilačke odnose sa "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat, koje društvo je finansiralo klub.
Nakon niza sastanaka održanih između predstavnika lokalne uprave, VK "Primorac" i "Primorje "Hotels &˛Restaurants AD Tivat konstatatovana su sljedeća dugovanja:
Vaterpolo klub "Primorac" duguje "Primorju" iznos od 1.550.834,89 eura (za kredit 1000000,00 i za funkcionisanje 550.834,89 eura)
Vaterpolo klub "Primorac" Kotor duguje po osnovu sudskih postupaka za neisplaćene zarade trenerima i igračima: Borisu Pavloviću, Damiru Matanoviću, Ranku Peroviću, Vidu Lomparu i Matiji Brguljanu u ukupnom iznosu od 254.258,68 eura, bez kamata i sudskih troškova.
Vaterpolo klub "Primorac" Kotor duguje administraciji (zarade zaposlenih) , trenerima i igračima za period 2009-2019. godina u neto iznosu 21.637,72 eura.
Vaterpolo klub "Primorac" po osnovu dugovanja iz 2014. godine duguje iznos od 12.620,00 eura igračima i trenerima (Veljko Uskoković, Damjan Danilović, Ivan Borović i Nikola Nikolov) kao i dugovanja iz sezone 2016/2017 godine u iznosu od 15.450,00 eur, dugovanja iz sezone 2017/2018 7.300,00 eura i dugovanja prema igračima I stručnom štabu iz sezone 2018/2019 u iznosu od 91.120,00 eura.
S obzirom da je većinski vlasnik VK "Primorac" Kotor Denis Mandić iz Kotora u period od 2009. do 2018. godine preko firme "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat, po osnovu odluka Odbora direktora pozajmljivao novčana sredstva za funkcionisanje VK "Primorac" Kotor stvorena je obaveza VK "Primorac" Kotor u povraćaju novčanih sredstava u iznosu od 1.550.834,89 eura.
Opština Kotor je u cilju regulisanja budućih odnosa sa VK "Primorac" Kotor zahtijevala da VK "Primorac" Kotor prethodno uredi svoje finansijske odnose (povjerilačko-dužničke) sa "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat i to na sljedeći način:
Da VK "Primorac" Kotor i "Primorje" zaključe ugovor kao i aneks ugovora o usaglašavanju dužničko-povjerilačkih odnosa kojim će se u narednih petnaest godina otpisivati potraživanje "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat prema VK "Primorac" Kotor u ukupnom iznosu od 1.550.834,89 eura (Ugovor o usaglašavanju dužničko-povjerilačkih odnosa od 24. Septembra 2019. godine I aneks broj 1 na navedeni ugovor od 23. Oktobra 2019. godine.
Zatim, da dospjela i buduća potraživanja trenera i igrača VK "Primorac" Kotor po osnovu sudskih sporova sa kamatom i troškovima postupka preuzima "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat kao i obaveze prema drugim licima koja su bila radon angažovana u VK "Primorac" Kotor na pozicijama trenera i igrača u period 2009-2019. Godina. Kao obezbjeđenje ispunjenja ove obaveze "Primorje" Hotels &˛Restaurants AD Tivat je dužno da dostavi deset blanko mjenica, bez protesta koje će se obavljati svake godine do pravosnažnog okončanja sporova.
Sa druge strane, Opština će u naredne tri godine izmirivati dugovanja prema administraciji koja spadaju u tekuće poslovanje kluba u ukupnom iznosu od 190.627,72 eura kako je to prikazano u finansijskom izvještaju kluba na dan 15. Avgusta 2019. godine.
S obzirom da je Opština vodila pregovore sa većinskim vlasnikom kluba Denisom Mandićem koji je pristao da svoja vlasnička I upravljačka prava u klubu prenese Opštini bez naknade, to su od ostalih vlasnika pribavljene izjave ovjerene kod notara o ustupanju svojih udjela u klubu Opštini Kotor, bez naknade.
Na osnovu svega navedenog, predlaže se Skupštini Opštine Kotor da donese odluku o predloženom tekstu.
Kako je, pored ostalog, objašnjeno - danom zaključenja ugovora i registracije promjene kod Ministarstva sporta i mladih Crne Gore osnivači/vlasnici kluba prestaju biti Denis Mandić ( ima 55 odsto udjela u vlasništvu), Srđan Dragomanović ( pet odsto), Božidar Draganić ( petnaest odsto), Dean Manojlović (pet odsto) i Vedran Milošević (dvadeset odsto).
"Pomenuta lica izjavila su da ničim neće ometati postupak registracije novog osnivača/vlasnika kod Ministarstva sporta Crne Gore te da nemaju nikakvih potraživanja prema Vaterpolo klubu "Primorac" – navodi se u materijalu koji je dostavljen odbornicima uz Odluku o regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i VK "Primorac".
Podsjetimo, Vaterpolo klub "Primorac" Kotor je formiran 1922. godine kao Sportsko društvo "Primorac".

" Klub je 1959. godine bio prvak Crne Gore i iste godine na kvalifikacionom turniru u Kotoru stekao status drugoligaša. Na turniru u Beogradu 1961. godine Primorac je posato prvoligaš.

Prvi veći međunarodni uspjeh postignut je na finalnom turniru Kupa kupova u Milanu 1977. godine, kada je osvojeno drugo mjesto, iza mađarskog Ferencvaroša, dok je 1986. godine ostvaren plasman u polufinale Kupa evropskih prvaka gdje je Primorac zaustavio njemačkog prvaka – ekipu "Špandaua" koja je tih godina dominirala evropskim vaterpolom. Najveći uspjeh u SFRJ klub je ostvario 1986. Godine osvojivši duplu krunu – bio je prvak države i pobjednik Kupa.
Na finalnom turniru u Kotoru 2002. godine osvojio me kup tadašnje SRJ, a osvajanjem nacionalnohgh prvenstva 2007. godine posato prvi drćžavni ptrvak u nezavisnoj Crnoj Gori. Isti rezultat ponovljen je I naredne 2008. Godine, a sljedeće je osvojen Kup Crne Gore.
VK "Primorac" je 2009. godine posato šampion Evrope što ga čini jedinim vaterpolo klubom u Crnoj Gori koji je osvojio ovu prestižnu titulu. Iste je godine osvojio I Super Kup Evrope pobijedivši u Kotoru pobjednika LEN Kupa – mađarski Seged. Naredne 2010. godine Primorac je takođe igrao finale Eurolige ali je ovoga puta bio vicešampion.
Opština Kotor je 2005. godine, rukovodeći se istorijskim trajanjem kluba, tradicijom vaterpolo sporta i postignutim sportskim uspjesima donijela Odluku o proglašenju VK "Primorac" klubom od posebnog interesa za opštinu Kotor.
Osim toga, Opština je u kontinuitetu preduzimala aktivnosti u cilju rješavanja problema u klubu, shodno Zakonu o sportu i Zakonu o lokalnoj samoupravi. Funkcionisanje VK "Primorac" Kotor po dosadašnjem modelu finansiranja se nije pokazalo održivim jer je proizvelo velike finansijske i materijalne gubitke , a posebno u pogledu razvoja vaterpolo i plivačkog sporta po kojem su Kotor i Crna Gora bili prepoznatljivi u svijetu" – navodi se u informaciji iz Sekretarija za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Podijeli na: