Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

17.11.2019
456

GLOBALNI IZAZOVI U POMORSKOJ INDUSTRIJI

1a1a0aaamoremuo19Globalni pomorski forum sproveo je svoj prvi konkurs „Budući pomorski lideri", koji je mladima (uzrasta od 18 do 30 godina) dao šansu da se njihov glas čuje u debati o budućnosti – i kompanijama priliku da ih poslušaju, saopštavaju iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore(www.captainsmontenegro.me).

"Eirini Gerani, izvršna direktorica u kompaniji American Hellenic Hull Insurance Compani Ltd, učestvovala je u takmičenju navodeći globalne izazove sa kojima je suočena pomorska industrija.

Globalna pomorska industrija trenutno se suočava sa širokim spektrom izazova koji potiču od geopolitičkih promjena, novih propisa IMO-a, tehnološkog razvoja uključujući vještačku inteligenciju, prijetnje rastu globalne trgovine i potrebe za većom održivošću. Dok svijet prolazi kroz duboku transformaciju, ove promjene smatramo da donose nove mogućnosti, posebno iz perspektive održivosti.

Geopolitičke promjene koje mora voditi pomorska industrija su brojne i različite. Uključuju krizu u Perzijskom zalivu, nestabilnost na Bliskom Istoku, širenje Sueskog kanala, situaciju država u Latinskoj Americi, trgovinski rat između SAD i Kine, porast ekstremizma u zemljama važnim za pomorski transport kao što je Nigerija , pojava novih pomorskih centara u slučaju nužde poput Singapura sa EU koji pokušava poboljšati svoje prisustvo kao jedinstveni pomorski klaster. To su samo neki od događaja sa kojima se trenutno moramo baviti.

Pored toga, novi propisi koje je uvela Međunarodna pomorska organizacija imaju za cilj da pomorska industrija postane održivi kanal za globalnu trgovinu. Propisi kojima se nameće niska vrijednost sumpora za emisije goriva od 01.01.2020., 50% smanjenje emisije karbona do 2050, predlozi za značajnim smanjanjem brzine brodova, posebno kontejnera, o kojima se raspravlja u radnim grupama IMO-a i sve veće interesovanje za čistija goriva kao što je LNG , UNP, MGO i biogoriva predstavljaju istorijski izazov za pomorski poduhvat. Transformacija pomorske industrije u ekološki prihvatljivije okruženje je put kojim svi moramo proći.
U međuvremenu, činjenica je da je pomorska industrija jedna od najproaktivnijih industrija, koja ulaže više u nove tehnologije nego bilo koje drugo tržište. Pametne tehnologije su centralne u mnogim diskusijama. Pomorska industrija se fokusira na ulaganja u tehnologije poput Interneta stvari (IoT), automatizacije i novih bespilotnih brodova koji se testiraju u Sjevernom moru, velike analize podataka i usluga u tkz "Cloud services". Takve investicije imaju za cilj modernizaciju industrije povećavajući efikasnost i održivost.
Suočavajući se sa 21. vijekom kao„ milenijumima", činjenica je da naša generacija želi da donese inovacije koje će pokrenuti pomorsku industriju naprijed. U pogledu globalizacije, takođe izjavljujemo da nam treba održivije okruženje. Kladimo se na inkluzivni rast sa holističkijom perspektivom na industriju i ljudsko blagostanje. Imamo priliku da postavimo dugoročno održivo ekonomsko okruženje, ali za postizanje i održavanje takvog cilja biće potreban naporan rad na globalnom nivou. Ulaganje u novi talenat i sigurnost i zaštita osoblja je još jedno ključno pitanje sa kojim moramo da se pozabavimo, ukoliko želimo da sebe smatramo pionirima u industriji. Da bismo stekli održiviju okolinu svi ćemo ojačati stubove zaštite životne sredine, društva i ekonomije ", pomenuo je Eirini Gerani.
Nadalje, podvukla je: „Lično radim u industriji pomorskog osiguranja, jednoj od najodrživijih industrija u čitavoj pomorskoj avanturi. Usluge pomorskog osiguranja smatrat će se robom koja služi pomorskoj industriji. American Hellenic Hull Insurance Compani pruža usluge trupa i mašina za međunarodnu pomorsku industriju. Moje kolege i ja posvećeni smo uključivanju socijalnih, ekoloških i poslovnih pitanja u održivu holističku strategiju prema našem osiguranju. Radeći usko i transparentno sa našim klijentima, namjeravamo da služimo ciljevima UN-ovog održivog razvoja kako bismo postigli inkluzivni rast u našem poslovanju i istovremeno unapredili ljudsko blagostanje i talent ", saopštavaju iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, pozivajući se na  www.maritimes.gr

Podijeli na: