Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

16.11.2019
394

PUŠTEN U RAD PODMORSKI KABL IZMEĐU CRNE GORE I ITALIJE

1A1A0AAPODKABLPUSTENURADInauguracija infrastrukture interkonekcije Italija-Crna Gora održana je juče u okviru Konvertorske stanice Terne u Lastvi Grbaljskoj.
Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela pustili su u rad podmorski kabl, ističući tom prilikom  da je ovaj projekat od izuzetnog strateškog značaja za region, jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.
Na svečanoj ceremoniji kabl su zvanično u rad pustili iz Crne Gore Đukanović, a Matarela iz Italije.
Događaju je prisustvovao predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović.
Đukanović je naglasio da projekat podmorske elektro-energetske konekcije nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu, već da predstavlja model dalje integracije evropskog kontinenta.
“Ovo je konkretan primjer evropskih integracija. Primjer šta zemlja članica i cijela EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Ali i obrnuto-šta Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU. Primjer saradnje, pametnog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti. Ovo je jedan od mega-razvojnih projekata koji mijenjaju ekonomsku fizionomiju našeg društva, zauvijek i nabolje”, kazao je  Đukanović, dodajući da danas, više nego ikada u istoriji, energetska stabilnost predstavlja ključni element nacionalne i međunarodne bezbjednosti.
,,Ona je mnogo pouzdanija pristupom zajedničkom energetskom tržištu. Tako će i naši sadašnji i planirani proizvodni kapaciteti doživjeti punu tržišnu valorizaciju. Takođe, podmorski dvosmjerni kabl obezbjeđuje Crnoj Gori lak i pristupačan uvoz električne energije i omogućava da u punoj mjeri iskoristi prednosti pozicije dijela integrisanog energetskog tržišta”, naveo je predsjednik Crne Gore.
On ističe da podmorska elektro-energetska konekcija nije samo energetska spona koja povezuje Zapadnu i Jugostočnu Evropu, već da  predstavlja i izvanrednu demostraciju ideje integracije kapitala, ljudi i vizije.

{gallery}1a1a0aaterna{/gallery}

“Podsjetiću, vrijednost čitavog projekta, uključujući i Trans-balkanski koridor kroz Crnu Goru iznosi oko milijardu eura. To je jedan od najozbiljnijih poduhvata u Evropi kada je u pitanju elektro-prenosna infrastruktura”, dodao je Đukanović, pozvavši ovom prilikom potencijalne investitore kako iz Italije, tako i iz drugih zemalja, da zajedno rade na izgradnji novih održivih izvora zelene energije u Crnoj Gori.
“Mi sve više računamo na obnovljive izvore energije-vjetar i sunce, kako bi se zaštitili od rizika snabdijevanja, naročito imajući u vidu klimatske promjene. Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju. Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže. Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region ”, zaključio je Đukanović.
Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela  naglasio je da je današnja ceremonija značajan momenat u odnosima dvije države.
“Ovo je plod naše čvrste saradnje koja će biti zabilježena u našim odličnim političkim odnosima. Veza koja se nije narušila ni tokom burnih godina evropske istorije. Primjeri pozitivne saradnje naše dvije zemlje su brojni. Italija Crnu Goru vidi kao faktora stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Balkan je Evropa. Put Crne Gore ka EU zaslužuje ohrabrenje i podršku. Realizacija projekta je podsticaj za dalje intenziviranje naše saradnje. Zahvaljujem Terni za rad i posvećenost na ovom projektu”, zaključio je Matarela.
Predsjednica Terna grupe Katja Bastioli saopštila je da je inovativna infrastruktura presudna za integraciju tržišta električne energije Balkana u Evropu.
“Infrastruktura između dvije države donijeće benefite za Crnu Goru i Italiju. Projekat je prvi energetski most između Italije i Balkana”, poručila je.
Prema riječima izvršnog direkora Terne, Luiđi Ferarisa ova interkonekcija je ključno čvorište za Evropsku energetsku uniju.
“Infrastuktura predstavlja razvojni podsticaj za čitav niz oblasti vezanih za sigurnost povezanih prenosnih sistema i upravljanje tokovima na prenosnoj mreži i neophodna je za rast tržišta električne energije koje je integrisano, pouzdano, efikasno i održivo. Optimalno upravljanje resursima treba biti koordinisano i sinergično između zemalja, a naročito između susjeda”, istakao je Feraris.
Dodao je i da je realizacija projekta zahtijevala više od 600 dana istraživanja mora.
Infrastruktura predstavlja prvi „energetski most" između Evropske Unije i Balkana i promoviše integraciju energetskih tržišta, garantujući visoke standarde sigurnosti, ekasnosti i održivosti crnogorskog, italijanskog i evropskog elektroenergetskog sistema.
 
Podijeli na: