Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

15.11.2019
424

JANKOVIĆ: ZIMSKE GUME ZA BEZBJEDNIJU VOŽNJU

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila u našoj zemlji obavezna je od danas do 31. marta naredne godine.

1a1a0aaigorjankovici jekiIgor Janković iz Odjeljenja bezbjednosti Kotor podsjeća da je Zakonom o obezbjednosti saobraćaja na putevima propisano da je za vrijeme zimskih uslova na putu obavezna upotreba zimske opreme za vozila koja učestvuju u saobraćaju.

„Zimski uslovi na putu podrazumijevaju postojanje snijega, leda ili poledice na putu", pojašnjava Janković koji je gostovao u jutarnjem programu Radio Kotora.
Na pitanje, kakve su obaveze vozača u primorskom dijelu zemlje, on odgovara da sve zavisi od vremenskih prilika.
„Ukoliko vozite automobil recimo u Kotoru, a vremenski uslovi su povoljni – niste dužni da imate zimsku opremu. Međutim, ukoliko se desi da se tokom narednog perioda vremenske prilike i na kratko promijene – oprema je potrebna. Takođe, postoje dionice na kojima je obavezna zimska oprema bez obzira na vremenske prilike, a to su, pored ostalih, magistralni put na potezu Lipci-Grahovo-Vilusi i regionalni put Cetinje-Njeguši-Trojica", kaže Janković.
On ističe da je korišćenje zimskih guma korisno za sve učesnike u saobraćaju, bez obzira na vremenske prilike, a zarad sopstvene i bezbjednosti ostalih vozača i pješaka.
„Nedavno smo imali veliku količinu padavina i puno vode, na nekim mjestima i blata po putu, a ove gume će učiniti da izbjegnete proklizavanje. Ukoliko je guma kvalitetnija, šara dublja, pomoći će da budete bezbjedniji. Jednostavnije ćete proći putem i kada su vidljive lokve i tako izbjeći neprijatnosti. Što se tiče naših službenika, oni će u ovom početnom periodu, naročito u južnom dijelu zemlje biti tolerantni odnosno uzimaće u obzir vremenske prilike. Meteo uslovi govore da su temperature za ovo doba godine dosta visoke i mi ćemo u skladu sa tim i postupati...No, zaista je korisno da ispoštujemo Zakon jer ćemo tako olakšati funkcionisanje svim učesnicima u saobraćaju", kaže Janković.
Zimska oprema, podsjeća, podrazumijeva: lance za snijeg pripravne za postavljanje na pogonske točkove, pneumatike minimalne dubine šare na gazećoj površini od četiri milimetra, na vozilu se ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima i dodatno – za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu se ubraja i lopata.


„Radi objektivnog informisanja javnosti važno je reći i da nije tačno da se na vozilima koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori moraju posjedovati sva četiri pneumatika za zimsku upotrebu", ističe Janković.
Podsjeća i da su Predlogom novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je još uvijek u skupštinskoj proceduri, predviđene izmjene i u ovoj oblasti. „Kada stupi na snagu, javnost će o tome svakako biti obaviještena", navodi Janković.
Reprizu razgovora koji je sa Igorom Jankovićem iz Odjeljenja bezbjednosti Kotor zabilježila Jelena Kljajević možete pratiti večeras (petak 15. novembar) od 20 sati i 30 minuta.

Podijeli na: