Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

14.11.2019
397

PROMOVISAN ROMAN MAĐARSKA REČENICA, AUTORA ANDREJA NIKOLAIDISA

1a1a0aanikolaidis141119Javna ustanova Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica, povodom proslave 21. novembra Dana opštine Kotor, organizovala je sinoć u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra, promociju romana "Mađarska rečenica", autora Andreja Nikolaidisa.

Ispred organizatora prisutne je pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević.

Sa autorom je razgovarao književnik Aleksandar Bečanović, koji je kazao da je generalna slika koja se stvorila u javnosti i književnoj kritici o Andreju Nikolaidisu vezana upravo za njegov roman ,,Mimezis".

,,Tada smo stvorili sliku o piscu koji je beskompromisan, koji se direktno sučeljava sa realnošću i koji bi prevashodno bio pisac koji insistira na onom šta se priča, a ne o kome se priča. Što smatram temeljnom pogreškom jer je Andrej Nikolaidis itekako pisac koga pored sadržaja interesuje i forma. Ako bi pomjerili tu perspektivu, od jednog autora koji je interesantan široj publici, zbog jasno preciziranih stavova o našoj stvarnosti, pomjerili bi akcenat ka autoru koji je spreman i sposoban da se bavi suptilnijim stvarima u književnosti, koje insistiraju na formalnoj i eksperimentalnoj strukturi u njegovom pisanju", rekao je Bečanović pojašnjavajući da, ako posmatramo Nikolaidisa kroz tu formalnu stranu "Mađarska rečenica" bi mogla biti neka vrsta sinteze njegovog rada.{gallery}1a1a0aanikolaidis1411{/gallery}


,,Ovaj roman je sinteza kada govorimo o njegovim opsesivnim temama koje se ponavljaju. Odnosi se na njegov direktan odnos prema realnosti i insistiranje na toj fascinantnoj metafori apokalipse. Na temeljnoj metaforičkoj konstituciji njegovog opusa koji je vezan za odnos oca i sina", pojasnio je Bečanović.
Autor naglašava da je ,,Mimezis" posebna knjiga zbog koje je, kako kaže ,,sebe morao dva puta izmisliti kao pisca".
,,Ono što sam radio prije i poslije tog romana je da sam pokušao naći najbolju formu. Mi pisci imamo mnogo toga za reći, a radi se samo o načinu na koji će to biti saopšteno. Neke pisce potraga za savršenom formom vodi ka više teksta, dok je mene vodila ka manje. Zato je ovo djelo od stotinak strana. Mađari imaju tu dugačku rečenicu koja je kao tunel, koja se sporo vuče i meandrira i koja jednostavno ima svoj ritam", pojasnio je Nikolaidis.
Podsjetimo, Andrej Nikolaidis (rođen 1974. godine u Sarajevu) je crnogorski i bosanskohercegovački književnik, jedan od najuglednijih autora srednje generacije. Objavio je prozne knjige Ogledi o ravnodušnosti (1995), Zašto Mira Furlan (1997), Katedrala u Sijetlu (1999), romane Oni! (2001), Mimesis (2003), Sin (2006), Dolazak (2009), Devet (2014), Mađarska rečenica (2016), kao i knjige novinskih tekstova Balkanska rapsodija (2007) i Sunčani dan na La Plaza De La Constitucion (2009). Djela su mu prevedena na njemački, engleski, turski, mađarski i finski jezik.
Nikolaidis je u 2011. godini dobio nagradu Evropske unije Literaturpreis der Europäischen Union. Za roman Mađarska rečenica dobio je u 2017. godini u Tuzli nagradu Meša Selimović. Živi u Ulcinju.
Aleksandar Bečanović (rođen 1971. u Nikšiću) crnogorski je pjesnik, prevodilac, književni i filmski kritičar.
Objavio je zbirke pjesama Ulisova daljina (1994), Jeste (1996), Ostava (1998), Mjesta u pismu (2001) i Preludiji i fuge (2007), knjige priča Očekujem što će iz svega proizaći (2005) i Opsjednutost (2009), romane Arcueil (2015) i Poremećaj (2017), te monografije iz oblasti filmologije Žanr u savremenom filmu (2005) i Leksikon filmskih režisera (2015).
Dobitnik je nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori 2002. i nagrade Evropske unije za roman Arcuell 2017. godine. Živi u Baru".

Podijeli na: