Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

13.11.2019
444

PROMOVISANA KNJIGA WERK

1a1a0aawerk131119Promocija knjige ,,Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori", autora Radojice Pavićevića, održana je sinoć u Crkvi Svetog Pavla.
Prisutnima se najprije obratila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.

,,Tvrđave koja je Austrougarska izgradila na teritoriji Crne Gore, zavrjeđuju mnogo više naše pažnje i zaštite. One mnogo veću pažnju skreću turistima koji dolaze, kao i arhitektama koji se dive graditeljskoj ljepoti i uopšte mogućnosti da se one izgrade na tako nepristupačnim mjestima. Njima se bave i mnogi vojni stručnjaci, koji su zasigurno fascinirani načinom kako su izgrađene i o kakvim detaljima se prilikom gradnje mislilo"- kazala je Dulović.

O knjizi je govorio publicista i novinar Vlatko Simunović koji je istakao da je sistem austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori zaokružen gradnjom objekata na području Krivošija, čija je gradnja intezivirana nakon dva ustanka naroda koji se oštro suprostavio tuđinskoj upravi na sopstvenoj teritoriji.{gallery}1a1a0aawerk1311{/gallery}


,,Ti su objekti proporcionalni opanosti koja je Austrougarskoj monarhiji prijetila od ratobornog plemena Krivošija. Važno je znati da Krivošijani sve do 1882. godine nikada nisu priznavali ničiju vlast i nikome nisu odgovarali za svoj rad osim svom plemenu. Porez takođe nikome nisu plaćali, niti su služili nečiju vojsku. Izbilo je više pobuna od kojih je najpoznatija ona iz 1869. godine. Do te pobune je došlo zbog odluke okupacionih vlasti da uvedu vojnu obavezu za stanovnike tog kraja"- pojasnio je Simunović.
U ime izdavača o knjizi je govorio Slobodan Čukić.
,,Proučavajući ovu knjigu i način na koji je organizovana zaključio sam da je to jedna fenomenalno osmišljena studija. Nakon uvodnog, istorijskog dijela u kojem se daju neophodni podaci o Austriji i Austrougarskoj, slijede djelovi sa podacima o mornarici, tvrđavama, zatim razvrstavanje tipova tvrđava. Nakon toga autor prelazi na manje objekte kao što su kasarne, karaule i skladišta. Na kraju dolazimo do dijela u kome se razrađuje infrastruktura, a odnosi se na puteve, vode i ostale prateće sadržaje", rekao je između ostalog Čukić.
Autor knjige Radojica Pavićević istakao je da mu je čast govoriti povodom "obilježavanja dijela značajnog istorijskog naslijeđa koji polako blijedi".
,,Tačno 1866. godine u mađarskom i bečkom parlamentu, dvojne monarhije, donesen je Zakon o opštoj vojnoj obavezi kojim je stalni vojnički kadar udvostručen povećanjem na 800 hiljada vojnika. Prelaznim odredbama određeno je da obveznici okruga kotorskog i dubrovačkog neće, kao do tada, biti osobođeni vojne obaveze. To su bili razlozi što se se narod Boke Kotorske spontano suprostavio pokušaju okružnog načelnika u Kotoru, viteza Franca, da za sedmicu dana ostvari naredbu o ustanovljenju regrutnih spiskova mladića rođenih 1847, 1848 i 1849. godine" - naglasio je Pavićević.
Promocija knjige ,,Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori" organizovana je povodom obilježavanja 150 godina od Krivošijskog ustanka i dio je programa obilježavanja Dana opštine Kotor.

Podijeli na: