Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

12.11.2019
486

KNJIŽARA SO - PREDLOZI ZA ČITANJE

S obzirom da će nam nekoliko sedmica biti potrebno da preporučimo samo apsolutne hitove sa Beogradskog sajma knjiga, poslušajmo na koje nam to naslove manirom za svakog po nešto – ukazuje poslovično marljiv kažiprst hercegnovske klasične Knjižare So...

Problem tri tela Kineza Liju Cisina predstavlja jedinstven spoj naučne fantastike i filozofske spekulacije, politike i istorije, teorije zavjere i kosmologije. Nakon niza nerazjašnjenih ubistava koja potresaju naučnu zajednicu, fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svijetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnaštajn, riješi astrodinamički problem tri tijela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima natjeraće ga da se zapita kakva se to prijetnja nadvija nad Zemljom i da li su čovječanstvu dani odbrojani. Izdvač je Laguna.

Posljednji muškarac novi je roman Muharema Bazdulja. Doktorka Adamović, glavna junakinja doživjela je najveći šok u svojih pedeset godina života. Bazdulj majstorski pripovijeda njenu životnu priču ali i furiozno duhovito opisuje kakav biva svijet kad se desi nezamislivo. U mnogo čemu drukčiji od prethodnih Bazduljevih romana Posljednji muškarac nas vodi od Sarajeva do Barselone i od Beča do Filadelfije, u zapletu koji podsjeća na vrtešku, uz pregršt lijepih esejističkih pasaža nalik pogledu s visine na čaroban krajolik. Izdavač je Vulkan.

Tajni život pisaca novi je roman Gijoma Musoa. Nakon što je napisao tri kultna romana Natan Fols objavljuje da se više neće baviti pisanjem i povlači se ostrvo Bornon. Proteklo je skoro 20 godina a Fols nije dao nijedan intervju. Međutim, njegovi romani ne prestaju da privlače pažnju čitalaca. Matilda Mone, mlada švajcarska novinarka, dolazi na ostrvo s namjerom da otkrije Folsovu tajnu. Istog dana na ostrvu je pronađeno tijelo jedne žene i vlasti odlučuju da uvedu blokadu. Izdavač je Nova knjiga.

Sahranite mi srce kraj Ranjenog kolena autora Di Brauna kontroverzna je knjiga koja govori o sistematskom uništavanju Indijanaca na američkom zapadu u periodu od 1860. do 1890. Bile su to godine obećanja, prljavih ratova i masakra nad starosjediocima kontinenta. Braun, nasuprot glavnoj struji američke istorije i kulture, donosi povijest o tom razdoblju viđenu očima ljudi koji su tu vjekovima živjeli prije bijelih doseljenika. U ovu sagu o surovosti, prevari i nasilništvu upredene su fascinantne priče o čuvenim ratnicima i plemenskim poglavicama kao što su Bik koji sjedi, Kočiz, Ludi Konj i Džerinimo. Izdavač je Laguna.

Kako  bi se snalazili da ne postoje toaleti? – inicijalno je pitanje koju postavlja knjiga za mlade čitaoce Zamisli život bez toaleta. Iz nje ćemo otkriti zašto su toaleti tako važni, kako su usavršavani kroz vrijeme i kako bi mogli da se razvijaju u budućnosti. U knjizi se nalaze i savjeti kao što su: da ne kopamo bunar pored septičke jame, da spuštamo poklopac na WC šolji prije nego što pustimo vodu jer će kapi vode prepune bacila ispuniti vazduh u toletu i još mnogo toga. Izdavač je Kreativni centar.

Azuro - plavi zmaj slikovnica je koja počinje podatkom da se u jednoj mračnoj pećini rodio čudan mali zmaj kome su dali ime Azuro. Azuro nije kao ostali zmajevi. Njegova krljušt je plava i on ne bljuje vatru. Vršnjaci mu se zato često podsmijavaju, a stariji zmajevi nimalo nisu blakonakloni. Kada ga svi budu napustili, Azuro će se otisnuti u nepoznato. Na putu će naučiti da postoje oni koji će vas prihvatiti iako smo drukčiji i shvatiće da nam nekad baš to što se razlikujemo omogućava da činimo velika djela. Slikovnicu je sjajno ilustrovao Žeremi Fleri. Izdavač je Laguna.

Navodnjavanje maslina i voćnjaka autora Ede Družetića koristan je i praktičan priručnik za sve one koji se ozbiljno bave maslinarstvom i voćarstvom ali i za one koji to tek namjeravaju. U ovoj, bogato ilustrovanoj knjizi, naći ćemo sve ono najvažnije o prirodnim osobinama maslina, rodnosti i preduslovima o kojima ona zavisi. Sazanaćemo takođe i kakva je uloga vode i kolika je potreba za njom tokom godine. Autor iznosi dragocjene podatke o važnosti čuvanja vlage u tlu, kretanja vode u prirodi, izboru i načinu navodnjavanja. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Никола Маловић

Књижара Со, Трг Николе Ђурковића 3, Херцег Нови

www.knjizaraso.com

www.facebook.com/knjizaraso/
+382 68 572 900

Podijeli na: