Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

11.11.2019
413

IVOŠEVIĆ: PROHODNOST NA TRŽIŠTU RADA LAKŠA UZ FAKULTETSKU DIPLOMU

1a1a0aaivosevicProhodnost na tržištu rada u oblasti pomorstva je sa fakultetskom diplomom mnogo veća nego kada je kandidat završio samo srednju školu, ocijenio je dekan Pomorskog fakulteta Kotor (PFK) Špiro Ivošević.

Gostojući u emisiji Radio Kotora "Razgovori nedjeljom", prof. dr Ivošević je istakao napredovanje koje je mnogo brže sa fakultetskom diplomom.

Ove godine PFK obilježava 60 godina postojanja i rada, a do sada je održano više aktivnosti, kao što je međunarodna konferencija u aprilu, sa preko 150 učesnika iz 22 zemlje. Tada je predstavljeno i 80 radova.
,,Nakon toga su skopljeni brojni bilateralni sporazumi. Zatim smo imali najdužu plovidbu školskim brodom ,,Jadran" koja je obuhvatila krstarenje i plovibu Korintskim kanalom do Atine i Istanbula. Proslavili smo 30 godina rada Pomorske biblioteke, a novembarski dani su kruna svih aktivnosti koje sprovodimo u godini proslave jubileja, nekada Više pomorske škole, kako mnogi još tako nazivaju ovu, jednu od najstarijih visokoškolskih ustanova Univerziteta Crne Gore (UCG)", kazao je Ivošević.

Kao jedna od 19 jedinica UCG, Pomorski Fakultet svake godine ima od 10 do 15 % inostranih studenata.

,,Bolonjski proces UCG je implemetirao 2004. Posljednjih šest godina sa UCG imamo dobru saradnju ne samo u smislu naučnih projekata već u okviru ,,Erasmus plus"programa, mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata. Imamo preko 10 sporazuma sa partnerskim institucijama,a što se tiče okruženja to su fakulteti iz Dubrovnika, Splita, Portoroža", kazao je Ivošević istakavši mobilnost studenata.

O tome govori i činjenica da u prethodnih pet godina imaju od pet do 10 studenata u procesu uzajamnog obilaska.

,, Mobilnost se odnosi na predavanja, treninge i na završetak određenih predmeta i modula. Međutim, opremu koja je potrebna studentima i profesorima obezbjedili smo kroz međunarodne projekte. Prepoznati smo kroz ,,Tempus projekat", čiji smo bili nosioci od 2013. do 2017. godine, a koji je obezbjedio nove simulatore, kako nautičke tako i brodomašinske. Kao i projekat sa partnerima iz Norveške koji nam je obezbijedio opremu u vrijednosti od 700.000 EUR", priča dalje Ivošević

Prije dvije godine je saniran i krov čime je osposobljeno novih 700 m2 prostora koji je predviđen za poboljšanje prostornih kapaciteta.

Novi smjer na Pomorskom fakultetu je pomorska elektrotehnika.

,,U prilog tome, koliko je perspektivan ovaj smjer, ide i nova regulativa od 2010. godine, koaj je uvela oficira pomorske elektrotehnike i koji je obavezan član posade, pogotovo na putničkim brodovima. Mnogo je ozbiljnije imati nekoga koji je završio tri godine studija i koji je prešao i teoretska i praktična znanja nego nekoga koji je za par mjeseci došao do diplome", naglasio je Ivošević.

U posljednjim godinama oko 40 % brucoša dolazi sa završenom gimnazijom, 40 % maturanata pomorskih škola iz Kotora i Bara i ostatak čine oni koji su završili ostale pomorske škole.

Što se tiče prohodnosti studenata Pomorskog fakulteta na tržište rada nakon završenih studija, Ivošević ističe da oni koji imaju završen fakultet mnogo brže napreduju od onih koji su počeli da plove nakon završene srednje škole.

Podijeli na: