Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

09.11.2019
701

KRUZER OŠTETIO PODMORSKI CJEVOVOD?

1a1a0aaputanjaselebritija„ Postoji mogućnost da je jedan od brodova koji je boravio u kotorskom zalivu u srijedu 6. novembra u jutarnjim satima, spuštajući sidro, oštetio podmorski cjevovod, što bi moglo izazvati značajne probleme u vodosnabdijevanju, naročito, tokom ljetnjih mjeseci“ - saopšteno je Radio Kotoru iz DOO „Vodovod i kanalizacija“.

Kako nam je kazao direktor Safet Luković do sumnje koja ukazuje da se radi o ozbiljnom oštećenju je došlo nakon što je evidentirana nagla potrošnja vode na cjevovodu koji vodi od škaljarskog rezervoara prema naseljima Muo, Prčanj i Stoliv i dalje.

„ Ekipe su izašle na teren i obišle područje do Veriga i ništa nije pronađeno, što je ukazivalo da postoji mogućnost da je oštećen podmorski cjevovod. Odmah se intervenisalo kod kuće Iva Visina. Kopneni dio cjevovoda tu ulazi u more i od tog lokaliteta do Svetog Stasija je zapravo postavljen podmorski cjevovod. Radnici su pokušali da zatvore ventil što je bilo jako teško zbog velikog protoka vode, iako je na drugoj obali zaliva ventil bio zatvoren. To je opet ukazivalo da je problem na podmorskom cjevovodu. Krenuli smo dalje. Bilo je izuzetno nevrijeme tog dana, jak južni vjetar. Znajući da su u zalivu dva broda posumnjali smo da postoji mogućnost da je neki od brodova spuštajući sidro oštetio podmorski cjevovod. Naravno, to nismo mogli sa sigurnošću reći“ – kaže Luković.{gallery}1a1A0aabrodputanja61119{/gallery}

Navodi da su se tim povodom za pomoć u skladu sa njihovim nadležnostima, obratili Lučkoj kapetaniji, Luci Kotor i agentima brodarskih kompanija u čijem su vlasništvu kruzeri, kao i državnim organima – Upravi pomorske sigurnosti, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva-Direktoratu za pomorski saobraćaj. „ To su nam bili početni koraci. Potom smo angažovali „resurse“ Luke Kotor - njihovo plovilo i ovlašćene ronioce. Na nekih 70 ili 80 metara od obale iz pravca Prčanja – ronilac je utvrdio da je skroz otkačen jedan dio cjevovoda ( sa jedne strane cijevi) koji ide prema naselju Sveti Stasije. Dalje je roneći pronašao ostatke cjevovoda i trag – odnosno tu su bili betonski tegovi koji učvršćuju odnosno drže za tlo cijev. Tegovi su, dakle, ostali, a cijevi nije bilo što znači da je nešto tu cijev snažno vuklo. Zbog slabe vidljivosti, sinoć je prekinuto ronjenje sa te strane, ali se danas krenulo sa druge strane zaliva - iz pravca Svetog Stasija prema Prčanju. Nakon 200 metara ronjenja , koliko je danas bilo moguće roniti, utvrdilo se da je sa ove strane cjevovod stabilan. To sve upućuje da se ekces mogao desiti negdje po sredini plovnog puta, odnosno lijevo ili desno gdje postoji mogućnost da je spuštano sidro“ – objašnjava Luković.

U ovom trenutku je, kako navodi, iako sistem funkcioniše otežano – vodosnabdijevanje na području opštine redovno. „ Ipak, ako je u pitanju oštećenje na koje sumnjamo onda to može biti veliki problem za vodovod u dolazećoj turističkoj sezoni“ – kazao je Luković Radio Kotoru.

Pripremljena je, kako navodi, dokumentacija i državnom tužiocu u Kotoru predata je prijava. „ Čekamo njihovu reakciju i dalje postupanje. Vjerovatno imaju način da pokrenu sistem i utvrde da li ima ikakvih tragova da je jedan od brodova koji je 6. novembra boravio u Kotoru – izazvao oštećenje na podmorskom cjevovodu. Istrajaćemo u ovom procesu i u tome imamo podršku gradonačelnika Aprcovića jer je ovo zaista jedan važan objekat za funkcionisanje vodovodnog sistema, naročito u ljetnjem periodu kada je potrošnja veća, a količina vode kojom raspolažemo manje i kada se dešavaju i zaslanjenja lokalnih izvorišta. Ako oštećenje bude veliko – i problem može biti značajan“ – kaže Luković.

O daljem toku događaja će, kako je kazao, redovno obavještavati javnost.

Luković nije precizirao o kojem se kruzeru radi.

Podsjećamo, Radio Kotor je 06. novembra objavio informaciju da je MSC „Opera", koji je toga dana trebalo da uplovi u Kotor, odustao od dolaska zbog jakog južnog vjetra.

Drugi kruzer, Celebrity Constellation, pomenutog dana boravio je u zalivu na više lokacija, mijenjajući poziciju vjerovatno zbog pomenutog jakog južnog vjetra.

Smirivanje vremenske situacije poboljšalo je uslove za plovidbu, pa je  kruzer Celebrity Constellation u 11: 05 prošao tjesnac Verige.

O tome, pored fotografija, govore i podaci preuzeti sa sajta Marinetraffic.

Što je dovelo do oštećenja cjevovoda pokazaće istraga.

Podijeli na: