Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

08.11.2019
556

APRCOVIĆ: POMOĆ OPŠTINE U POBOLJŠANJU USLOVA U KOTORSKOM OSNOVNIM ŠKOLAMA

1A1A0AAPRCOVICRISAN19Predsjednik opštine Željko Aprcović najavio je, u saradnji sa ministarstvima prosvjete i sporta i mladih, aktivnosti lokalne uprave na poboljšanju uslova rada u svim osnovnoškolskim ustanovama na području Kotora.

U okviru programa obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj, Aprcović je danas položio vijenac na Crkvicama - na Krivošijama. Ceremoniji i edukativnom času, zbog lošeg vremena, nije moglo da prisustvuje 150 osnovaca iz kotorskih osnovnih škola, zbog čega se predsjednik opštine djeci i nastavnom osoblju obratio u OŠ Veljko Drobnjaković u Risnu.

„Lokalna samouprava će probati da sa resornim Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom prosvete omogući bolje uslove rada svim osnovnoškolskim ustanovama na području opštine Kotor. Nisam zadovoljan ovom salom u kojoj smo danas, prostorijama za presvlačenje", kazao je Aprcović u obraćanju učenicima OŠ Veljko Drobnjaković, OŠ Narodni heroj Savo ilić, OŠ Nikola Đurković.

On je pozvao učenike da se na primjeru Krivošijskog ustanka uče životu, kako ne bi zaboravili ono što je bilo, kao i da gledaju naprijed, budu prosperitetni, dobri i punopravni članovi društva.

„Vi ćete sutra biti nosioci svega onoga što znači bolja i prosperitetnija Crna Gora. Želim vam puno zdravlja, uspješnih časova, razumijevanja,sreće i osmjeha", kazao je Aprcović.

U okviru programa obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj, danas je na Crkvicama - na Krivošijama pred spomenikom ustanicima organizovano polaganje vijenca.

{gallery}1a1a0aaAPRCOVICKRIVOSIJE19{/gallery}

Prisutnima se obratio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović koji je, pored ostalog, kazao da je u ratnim događanjima u vrlo bogatoj istoriji Boke Kotorske, Bokeljski ustanak iz 1869. godine, svojom žestinom i posljedicama koje je izazvao bio jedna od najznačajnijih pobuna u istoriji ovog kraja.
U ustanku su, pored Krivošijana, učestvovali i stanovnici drugih mjesta: Grblja, Pobora, Maina i Brajića.
" Poznata je činjenica da je donošenje zakona o opštoj vojnoj obavezi iz 1868. godine, kojim su ukinute stare povlastice Bokelja i uvedena obaveza služenja u redovnoj austrougarskoj vojsci, što je uključivalo i zabranu slobodnog nošenja oružja - glavni povod izbijanja ustanka. Dok je samo izbijanje ustanka i herojska borba ustanika protiv velike i dobro naoružane austro-ugarske vojske izazivala istovremeno i čuđenje i divljenje, relativno brzo okončanje ustanka izazvalo je po Austro-Ugarsku, reklo bi se, kompromitujući mir, u Knežlazu 11. januara 1870. godine" – rekao je Aprcović. Po odredbama mira, navodi, svi Bokelji su bili oslobođeni služenja u austrougarskoj vojsci i garantivano im je slobodno nošenje oružja. " Istovremeno, data je i politička amnestija svim učesnicima ustanka.

Nužan dio pažnje se mora posvetiti važnim istorijskim događajima kao što je i ovaj koji danas obilježavamo.
Nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama. Naša država danas ima značajnu poziciju u međunarodnoj zajednici koju u svojoj istoriji nikada nije imala. Odgovornost je svih nas da na najbolji način doprinesemo našoj stvarnosti i našoj budućnosti" – kaže Aprcović.

Crna Gora je, ističe, država otvorena za znanje, kvalitet, visoke ciljeve i zadatke uz prihvatanje uticaja relevantnih dometa uz odgovornost svih institucija iz svih oblasti djelovanja. " Od kada je Crna Gora obnovila državnu nezavisnost i ponovo međunarodno priznata prije 13 godina, i to mirnim putem, prva je država na Balkanu sa takvim statusom. Međutim, u svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji ona je prošla mnoge golgote i trnovit put. Ponosni smo na svoju istoriju, ali prije svega mislimo na bolje sjutra , na bolju i kvalitetniju budućnost naše omladine i svih nas" – zaključio je Aprcović.

Pored gradonačelnika, polaganju vijenaca su ispred lokalne uprave prisustvovale potpredsjednica Sonja Seferović, glavna administratorka Milena Kašćelan i sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.
U muzičkom dijelu programa nastupila je Gradska muzika Kotor.

Podijeli na: