Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

07.11.2019
483

ČAJANKA UZ HIT NASLOVE 64. BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

knjige17Prije 15 godina hercegnovska Knjižara So pokrenula je jednu lijepu tradiciju koje se sve vrijeme drži – a to je da svakog drugog petka po okončanju Beogradskog sajma knjiga, u „butigi“ na glavnom gradskom trgu, organizuje knjižarsku čajanku novim sajamskim naslovima u čast. Od 18.00 časova.

„Prije negoli ponovimo sve ove podatke, počujmo preporuke za čitaVe naredne sedmice, bez ikakve sumnje da se radi o apsolutnim sajamskim hitovima sa 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. U sedmicama što slijede, spisak će biti duži. Počujmo...

Normalni ljudi roman je autorke Sali Runi koji je proglašen za knjigu godine u Velikoj Britaniji i koji kritika već vidi kao budući klasik. U emotivnom i seksualnom pogledu roman je zapanjujuće iskren, istovremeno nježan i mudar, duhovit i topao. Na kraju, donekle kao i u prvom romanu Razgovori s prijateljima, Runijeva nam nudi jezgrovitu i saosjećajnu studiju o nebrojenim načinima na koje muškarci i žene pokušavaju da se međusobno razumiju i u tome često ne uspjevaju. Autorka se bavi pitanjem mogućnosti iskrene komunikacije u komlikovanom, postironijskom svijetu. Izdavač je Geopoetika.

Intimno je roman autorke Gabriele Babnik. Čine ga tri samostalne propovjedne cjeline koje su, kako se na kraju romana ispostavlja, međusobno povezane. Pratimo ljubavnu priču Slovenke Janine i uglednog afričkog kolumnista Fadula. Zbog upečatljivih sekvenci ljubavnog čina i fizičke intimnosti koje opisuje u svojim romanima, Gabrijela Babnik je često predstavljena kao erotska spisateljica. Glavni junaci su tjelesni, erotika je veoma naglašena i po tome se Intimno razlikuje od većine slovenačkih romana. Knjiga je izazvala izuzetnu pažnju i prevedena je na 15 jezika. Oudavač je Clio.

Životinje u Africi novi je roman Erlenda Lua. Očuvanje životne sredine, turizam bizarnog sadržaja, leopard-fetišizam, sodomija na kenijskom tlu, muž koji postaje homoseksualac, gubitak ruke, noge, života - sve je to dio ovog tipično luovskog cirkusa koji je istovremeno zastrašujuće i opominjuće ozbiljan i urnebesno smiješan. Radi se o izvanrednoj satiri izvitoperenog idealizma i svakodnevice u današnjem društvu. U čitavoj svojoj nadrealističkoj dovitljivosti knjiga obiluje podsticajnim mislima. Životinje u Africi je priča o nemoći, aktivizmu, nonkonformizmu i neobuzdanoj strasti., Izdavač je Geopoetika.

Jedna nit roman je Trejsi Ševalije. Dirljiva je ovo priča o ženi koja u predvečerja Drugog svjetskog rata dolazi u grad sa nadom da će se izboriti za svoje pravo na sreću. Pošto joj je Veliki rat odnio i voljenog brata i vjerenika, Vajolet Spidvel postaje pripadnica naraštaja osuđenog na usjedjelički život. Ipak, ona ne može da se pomiri s tim da će joj cijeli život biti sveden na brigu o ožalošćenoj i ogorčenoj majci. Pošto uštedi dovoljno novca seli se u Vinčester. No, kada joj životne sile ugroze novostečenu nezavisnost, a na horizontu se pojavi novi rat, Vajolet mora da se bori za mjesto koje joj kao ženi ne pripada. Izdavač je Laguna.

Šta žene vole nova je knjiga Isidora Bjelice. U osnovi ženske čežnje je da pronađe barem jednu osobu koja će joj pomoći da se ne osjeća tako usamljeno na ovoj planeti. To je ona duboka potreba duše da se sakrije u zagrljaj druge duše i da zna da je u opštoj laži i prolaznosti ovog svijeta taj zagrljaj neko utočište od svih nesreća, sunovrata, tuge. Ova knjiga je nastala kao odgovor na brojna pisma u kojim su se Isidorine čitateljke ispovijedale i tražile odgovore na pitanja o ljubavi, strasti, braku, seksu, sreći i svemu onom što se prećutkuje. Šta žene vole je svojevrsna knjiga odgovora na ovakva pitanja. Izdavač je Laguna.

Biti Džon Lenon autora Reja Konolija biografija je jednog od najvećih muzičara 20. vijeka. Bez ikakvog suvišnog uljepšavanaja on je na ovim stranicama opisan kao višeslojna ličnost u kojoj se ponekad sudaraju različiti karakteri. Bio je duhovit, urnebesan, ali prije svega imao je svoj stav i drskost koja je oličavala težnje čitave generacije da se suprotstavi autoritetima. Umio je i želio da saopšti neizrecivo. Iako je u istoriji rok muzike bilo glamuroznijih zvijezda, čak i u okviru samih Bitlsa, pojava Džona Lenona uhvatilaje i definisala duh tog vremena na najupečatljiviji način. Izdavač je Laguna.

Strašni svet dinosaurusa knjiga je zahvaljujući kojoj ćemo upoznati ogromne biljojede, čudovišta iz morskih dubina, najstrašnije grabljivce koji su dosad hodali Zemljom i mnoge druge praistorijske zvijeri. Saznaćemo kako su izgledale, te koji dio svijeta su naseljavale. Ono što će ovu knjigu učiniti posebno zanimljivom kada su mlađi čitaoci u pitanju je mogućnost da se označeni dijelovi u njoj otcijepe što pruža mogućnost da napravimo svoju praistorijsku izložbu. Na samom početku nalaze se vrlo precizna uputstva kako se to radi. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjetimo na 15. po redu Čajanku Knjižare So: petak, 8. novembar, 18.00 časova, glavni gradski trg, Herceg Novi. Dođite da se ugrijemo pred novu, zimsku, čitalačku sezonu!“, poručio je Nikola Malović iz novske Knjižare So

www.knjizaraso.com

www.facebook.com/knjizaraso/
+382 68 572 900

Podijeli na: