Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

07.11.2019
529

ZELENO SVJETLO ZA IZGRADNJU POTHODNIKA

1a1a0aaskupstina061119Na jučerašnjem, tridesetprvom po redu, zasijedanju gradskog parlamenta odbornici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na zaključenje poravnanja u parničnom postupku Pž. br 622/19 i time dali saglasnost za izgradnju pratećeg objekta saobraćajnice pothodnika – podzemnog pješačkog prelaza ispod magistralnog puta Kotor-Herceg Novi, ispred gradskih bedema i objekta Lučke kapetanije.

Prethodno je prisutnima u sali predstavljen projekat pothodnika koji je uradila firma „Europrojekt" iz Podgorice, dok će, kako je rečeno, izvođač biti kotorska „Briv Construction".

Za pomenutu Odluku glasalo je ukupno 13 odbornika, dok je protiv bila Ljiljana Popović Moškov iz Građanskog pokreta URA, a uzdržani Ranka Krivokapić, Jovo Suđić i Ljilja Radunović iz DPS-a kao i Vido Drašković iz Liberalne partije.
Procijenjena vrijednost investicije pothodnika je oko milion 630 hiljada eura, a prihvaćena ponuda izvođača je nešto manja od milion 390 hiljada eura.
Kako je kazao vd opštinskog sekretara za imovinsko pravne odnose Davor Magud, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora zaključiće ugovor o javnoj nabavci sa najpovoljnijim ponuđačem BRIV CONSTRUCTION DOO Kotor (raniji naziv YU BRIV doo Kotor) za izgradnju pratećeg objekta saobraćajnice - pothodnika.

"Daje se saglasnost u postupku Pž.br.622/19, koji se vodi pred Apelacionim sudom Crne Gore, da se zaključi poravnanje na način što će prvotužena Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, zaključiti ugovor o javnoj nabavci sa najpovoljnijim ponuđačem-tužiocem ,,BRIV CONSTRUCTION" DOO KOTOR ( raniji naziv YU BRIV doo Kotor) za izgradnju pratećeg objekta saobraćajnice pothodnika -podzemnog pješačkog prolaza ispod magistralnog puta Kotor -Herceg Novi ispred gradskih bedema i objekata Lučke kapetanije, shodno Riješenju o izborunajpovoljnije ponude br.¬01-557 od 16.02.217.godine, donesenom u postupku javne nabavke 94/16 od 23.12.2016., dok će se tužilac odreći tužbenog zahtjeva za naknadnu štetu i troškova postupka" – rekao je, pored ostalog, Magud.
Glavni projektant Dragutin Dubljević iz firme "Europrojekt" kaže da se vodilo računa o svim detaljima – od osvjetljenja, korišćenja kvalitetnih materijala, obezbjeđivanja liftova i adekvatnih načina kako bi osobe sa invaliditetom mogle nesmetano da koriste ovaj prolaz.

{gallery}1a1a0aaskupstina061119{/gallery}


" Pozicija prolaza je uzdignuta nekih desetak centimetara kako ne bi bilo nepredviđenih situacija u kojima bi u ovaj prostor prodrla voda. Kvalitetno smo - postavljanjem adekvatnog ormarića regulisali i ono što je posebno važno, a to je "dodir vode i struje", dakle – ne postoji bojazan da će se to dogoditi. Riješili smo i pitanje odvoda planiranjem dvije duple pumpe. U svakom slučaju se na sve mislilo, o čemu možete detaljnije vidjeti i u video prezentaciji koja je danas prikazana" – rekao je, pored ostalog, Dubljević.
Vido Drašković iz Liberala interesovao se, pored ostalog, "što građani dobijaju izgradnjom jednog ovakvog objekta i ko će snositi odgovornost ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti tokom izvođenja radova odnosno dodatnih troškova".
Ljilja Radunović iz DPS-a kazala je da pozdravlja sve projekte koji mogu uticati na to da se "saobraćaj u gradu relaksira", ali i imala par pitanja na račun "održivosti"." Zanima me da li se radila procjena uticaja za ovaj projekat, kako su riješene potrebe osoba sa invaliditetom i zašto se nije uzelo u obzir postavljanje nadstrešnice s obzirom da je područje u kojem živimo prilično kišno" – kaže Radunović.
Odgovarajući na postavljena pitanja Dubljević je kazao da obaveza izrade HIA studije u ovom slučaju ne postoji, da su ispoštovane sve smjernice Uprave za zaštitu kulturnih dobara te da nije u planu nadstrešnica jer se "insistiralo na neinvazivnoj metodi".
" Građani na ovaj način dobijaju mnogo – prije svega zdraviju sredinu. Oko šezdeset odsto problema gužvi nastaje zbog neregulisanog pješačkog saobraćaja, vozači će ovako dobiti na vremenu što je posebno važno, a naročito što će uz manja zadržavanja vozila biti i manje izduvnih gasova. Na zdravlje ljudi, na samu životnu sredinu i na zdravlje pojedinaca, na kvalitet fasada objekata - izduvni gasovi koji su itekako prisutni u ovom dijelu opštine, igraju veliku ulogu i zato je ideja da ih i na ovaj način eliminišemo" – rekao je Dubljević.
Odbornica Građanskog pokreta URA Ljiljana Popović Moškov, odborničko mjesto danas je zauzela umjesto koleginice Adele Barbe koja je podnijela ostavku. Moškov je imala zamjerke na račun, kako je kazala, "legitimnosti donošenja odluke".
"Prije svega nije bilo valjanog dokumenta na osnovu kojeg bi se uopšte mogao raspisati tender i zato ovo smatram zloupotrebom upravljačke strukture Direkcije" – kaže ona i pita da li je po ovom osnovu urađena HIA studija. " Takođe, pitanje je i kako će na ovu situaciju reagovati UNESCO. Trebalo je ovom tijelu poslati obavještenje na pomenutu temu i prije izrade projektne dokumentacije odnosno donošenja odluke. Na taj način bi Uneskov Komitet olakšao situaciju u smislu određenih smjernica, a zarad očuvanja univerzalne vrijednosti područja Kotora. Unesko je eksplicitan u svom stavu da se bilo kakvi zahvati u prostoru ne mogu raditi, bez konsultacije sa njima. Što ako Unesko bude protiv, a vi već uvedete izvođača u posao i potpišete ugovor, ko će snositi posljedice, platiti eventualne sporove?" – pita se Popović Moškov.
Prema riječima predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića, izgradnja pothodnika je važna kako bi se umanjile saobraćajne gužve i poboljšala bezbjednost učesnika u saobraćaju i to je, ističe, prioritet. Zakonske odrednice su, kažem u potpunosti ispoštovane.
" Izrađeno je pet idejnih rješenja i uzeto u obzir šesto koje je dobilo pozitivno mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Projekat je, dakle, revidiran. Angažovali smo projektante koji su ozbiljno obavili posao, stručnjake koji su nam dali kvalitetne savjete. Pješački saobraćaj je najveći problem zbog kojeg dolazi do zagušenja u gradskom jezgru i smataramo da ćemo izgradnjom pothodnika obezbijediti potrebnu prohodnost. Smatram da nema prepreka da se projekat realizuje, jer mi ovim radovima ne činimo situaciju lošijom – već znatno boljom. Mi ne radimo ništa mimo zakonskih propisa. Materijalne odrednice bilo kog zakona nismo povrijedili. U cijeloj ovoj priči, ne treba nam politikanstvo već moramo misliti o interesu grada i građana. Podsjetiću da je u planu i niz mjera koje se tiču regulisanja saobraćaja, među kojima su i određivanje lokacija za zadržavanje izletničkih autobusa, za parkiranje autobusa i automobila." – rekao je Aprcović.
Kako se čulo, rok za završetak radova je sto trideset dana.
Danas su izabrani i članovi Savjeta Lokalnog javnog emitera Radio Kotor, a to su: Marija Brainović (NVO sektor), Ljubica Rajković (oblast obrazovanja) i Stefan Lončarević (privreda i turizam).
Podsjetimo, s obzirom da preostali nisu ispunili kriterijume, u toku je ponovni javni poziv za predlaganje još dva člana Savjeta iz oblasti kulture i sporta.
Kandidate za članove Savjeta Radio Kotora predlažu ovlašćeni predlagači i to: oblast kulture - (opštinske javne ustanove kulture) - jednog člana i oblast sporta - (registrovane sportske organizacije sa sjedištem u Kotoru) - jednog člana.
Rok za predlaganje kandidata Odboru za izbor i imenovanja je trideset dana od dana objavljivanja Javnog poziva odnosno do 23. novembra.
Odbornica URE Ljiljana Popović Moškov pitala je i zbog čega se pomenuta odluka ne donese onda kada se steknu uslovi za izbor svih pet članova Savjeta Radio Kotora. Po njenom mišljenju "legitimno donošenje odluka Savjeta koji će činiti tri od pet predviđenih članova je upitan". Zanimalo je i da li je, Stefan Lončarević, koji je među troje izabranih članova Savjeta – u konfliktu interesa jer je, prema njenim saznanjima - zaposlen u lokalnoj upravi.
Predsjednik Savjeta za izbor i imenovanja Željko Avramović je podsjetio da je Radio Kotor, "bez organa upravljanja" više od godinu i po. " Mi prosto moramo da realizujemo ovu proceduru, legalni tokovi su nešto što se podrazumijeva, naravno. Sad smo izabrali većinski dio članova, a u toku je javni poziv za izbor još dva. Upoznati smo sa funkcionisanjem i načinom rada zaposlenih i to je sve u redu, ali prosto moramo rješavati i ovo pitanje koje je odavno otvoreno. Nismo prekršili pravila ni kada je u pitanju član Savjeta Stefan Lončarević – jer on nije niti odbornik niti je na rukovodećem mjestu u lokalnoj upravi, tako da je legitiman član Savjeta" – objasnio je Avramović.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o obrazovanju Stručne službe Skupštine, Predlog Odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju DTS-M 10/0,4Kv 1x360KvA „Butiko", Predlog Odluke o davanju saglasnosti na zaključenje poravnanja u parničnom postupku Posl. br. P. 648/19, Predlog Odluke o kupovini zemljišta – kat. parc. 238 KO Privredna zona radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa na saobraćajnici planiranoj i izgrađenoj shodno LSL Grbalj II, Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi privođenja namjeni zemljišta planiranog za izgradnju saobraćajnice G i G1 u DSL Sektor 38: Bigova i LSL Trašte.

Usvojeni su i Predlog Odluke o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova te Predlog Odluke o mjesnim zajednicama ( uz usvojen jedan od amandmana koji je podnio Vido Drašković iz Liberalne partije) te Predlog Odluke o izmjeni Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za finansiranje sporta.
Usvojeni su (biće na petnaestodnevnoj javnoj raspravi) nacrti odluka o: utvrđivanju lokacije za izgradnju DTS 10/0,4Kv „Morinj II – Kobilje" sa uklapanjem u SN mrežu, zatim o utvrđivanju lokacije za izgradnju DTS 10/0,5 kV „Zagora 2"sa priključnim podzemnim 10 kV i uklapanjem u N.N. mrezu, o utvrđivanju lokacije za izgradnju buster stanice Kamp sa pripadajućim cjevovodima te o utvrđivanju lokacije za izgradnju buster stanice Orahovac II sa pripadajućim cjevovodima. Odbornici su usvojili i Predlog Programa zaštite i očuvanja područja Kotora za 2019. godinu te Predlog Lokalnog plana zaštite životne sredine za Opštinu Kotor 2019-2023.
Informacija o aktivnostima Opštine Kotor na regulisanju međusobnih odnosa između Opštine Kotor i Vaterpolo kluba "Primorac" Kotor kao i Odbornička pitanja i odgovori biće, kako se čulo, na dnevnom redu nastavka tridestprve sjednice Skupštine opštine Kotor, o čijem će terminu javnost biti blagovremeno obaviještena.

Podijeli na: