Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

06.11.2019
580

JEDNAKA PRAVA I ŠANSE ZA SVAKO DIJETE

1A1A0AAOutlook-5hn5pikmSjutra (četvrtak, 7. novembar) u 09.00 sati, u Plavoj sali UN Eko zgrade u Podgorici, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelić i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali obratiće se prisutnima povodom predstavljanje Analize podrške i multisektorskog odgovora na potrebe djece sa smetnjama u razvoju u Grnoj Gori.

O uslugama za djecu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u SAD-u govoriće zagovornica za inkluziju djece sa smetnjama u razvoju Lusi Majer, a ključne nalaze Analize predstaviće koordinatorka Programa dječje zaštite UNICEF-a u Crnoj Gori Nela Krnić.

Na zahtjev Savjeta za prava djeteta, UNICEF je izradio ovu Analizu, kako bi se u budućnosti unaprijedile politike i pravni okvir za djecu sa smetnjama u razvoju, poboljšao sistem prikupljanja i analize podataka o djeci sa smetnjama u razvoju, te pojačala međusektorska saradnja u ovoj oblasti.


Analiza je ukazala na nedostatke u pogledu jednakosti u ostvarivanju prava djece sa smetnjama u razvoju koji su u direktnoj vezi s preprekama sa kojima se ova djeca suočavaju u pristupu zdravstvu, obrazovanju i uslugama socijalne i dječje zaštite. Djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice prolaze kroz kompleksne i dugotrajne procedure kako bi ostvarila pristup različitim servisima. Stoga je važno da profesionalaci iz različitih oblasti bliže sarađuju, jer integrisani servisi na lokalnom nivou djeci sa smetnjama u razvoju osiguravaju pristup inkluzivnom obrazovanju, besplatnim zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama.
Generalno, ne postoji objedinjena statistika o djeci sa smetnjama u razvoju. Bolja međusektorska saradnja, razvoj hraniteljstva za djecu sa smetnjama u razvoju, poboljšanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite djece sa smetnjama u razvoju i njihovog pristupa pravosudnom sistemu – samo su neke od preporuka Analize podrške i multisektorskog odgovora na potrebe djece sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori koja je urađena uz podršku UNICEF-a.

Podijeli na: