Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

06.11.2019
390

35 GODINA OD OTVARANJA BAZENA U KOTORU

1a1a0aabazen18Prije tridesetpet godina 6. novembra 1984. godine u Kotoru je na spektakularan način otvoren zimski bazen "Nikša Bućin", podignut uz podršku građana kotorske opštine.

Taj objekat, pokazalo se, bio je preduslov velikog uspona vaterpola u našem gradu, koji je krunisan titulom prvaka Evrope 2009. godine.

Do ove, tada skupe investicije, od oko tri miliona dolara, svega pet godina nakon razornog zemljotresa, došlo se upornošću lokalnih snaga i vidovitih ljudi, koji su bili na odgovornim dužnostima - predsjednik opštine Vuko Radulović, čelnik opštinske Vlade Ivica Županović, glavni operativac u tadašnjem SIZ-u društvenih djelatnosti Dragan Đurčić i posebno Miloš Vuković, direktor HTP "Fjord", koji je doprinio da bazen dobije status privredne investicije.

Spektakl na otvaranju je bio potpun, skoro tri hiljade gledalaca na tribinama i oko bazena.

Čast da otvori bazen imao je tada aktivni igrač "Primorca" i nosilac medalja sa najvećih takmičenja državne reprezentacije Zoran Gopčević.

Nakon protokola, uslijedio je prvenstveni susret Prve savezne lige "Primorac"-"Jadran" Herceg Novi, koji je kotorski sastav dobio ubjedljvo 13-3, iako je prvi gol u novom bazenu postigao Jadranov as Stanko Zloković.

Već u sezoni 1985/86 "Primorac" je osvojio duplu krunu, postao je prvak i pobjednik kupa SFR Jugoslavije.

Zimski bazen u Kotoru, čiji je prvi direktor bio Dragan Bačanović, postao je centar zbivanja i domaćin jakih turnira, klupskih i reprezentativnih i pravi bastion vaterpola, gdje su su ponikli vrsni vaterpolisti, ali i treneri, sudije, funkcioneri...

Tridesetpet godina kasnije ovaj objekat se renovira i kako je najavio predsjednik opštine Željko Aprcović, gostujući u programu Radio Kotora radovi će biti završeni u januaru 2020. godine.
U svakom slučaju 6. novembar je izuzetan dan u istoriji sporta grada Kotora, pa i šire, a sve što se u i oko bazena dešavalo u minulih tridesetpet godina zaslužuje da bude sačuvano od zaborava.

Podijeli na: