Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

06.11.2019
595

PROMOVISANA KNJIGA AUTORA ŽELJKA RUTOVIĆA

1a1a0aarutovic061119Promocija knjige "Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam)" mr Željka Rutovića održana je sinoć u sali kina "Boka".

Prisutne je ispred organizatora JU Kulturni centar „Nikola Đurković" Kotor, najprije pozdravila vd direktorka Tatjana Miljenović.

Prof. dr Mimo Drašković kazao je da činjenica da se radi o desetoj, jubilarnoj knjizi Željka Rutovića dovoljno govori o referentnosti samog autora, ali i ozbiljnošću njegovog djela.

,,Ova knjiga predstavlja zbirku znalački posloženih naučno-stručnih tekstova, koja po svom karakteru ima sva obilježja ozbiljne naučne monografije. Gledajući sadržaj uočavamo da knjiga ima 24 tematska naslova i čak 62 uslovno rečeno podnaslova, što govori o raznovrsnosti tema koje autor u ovoj knjizi otvara i analizira. Već u uvodu autor nam na precizan način predstavlja nit koja se kao zajedničko vezivno tkivo prožima groz gotovo sve tekstove", rekao je Drašković.

Novinar i publicista Slavko Mandić ističe da Željko Rutović pripada malom broju eksperata, koji razumije dešavanja koja su zahvaljujući tehnološkim procesima promijenili svijest čovjeku.

{gallery}1a1a0aarutovic061119{/gallery}


,,Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam) tematski je dijaloški okvir fokusiran ka pitanjima, dilemama i u srcima konstrukcije novomedijske ideologeme, koja vrhovno arbitrira i kreira manipulativne obrasce i vrijednosne smjerove, poželjnog na postmedijima zasnovanog socijalnog ponašanja. On ovom knjigom pokazuje diskontinuitet medija tradicionalne kulture, koja ih je imala namjeru edukovati, upoznati i informisati na objektivan i profesionalan način i nove postmoderne stvarnosti u okviru koje egzistiraju, kao novi alat, mehanizmi koji ostupaju od nekadašnje tradicionalne uloge", kazao je između ostalog Mandić.
O knjizi je na kraju govorio autor Željko Rutović .
,,Promišljanje našeg života u spektru multimedijske civilizacije, pokušaj je da se odgonetnu određena pitanja, koja su akumulirala zadnjih decenija 20. i prve dvije decenije 21. vijeka. Zato sam bio sklon, da kao skromno zrno promišljanja dam svoj javni odnos prema ovom pitanju. Rukopis je prevashodno fenomenološkog, kategorijalnog, socio-filozofskog temata, teorijske diskorzivne ravni. Građen je na kategorijama i pojavama postmodernog svijeta", pojasnio je Rutotović dodajući da je rukopis pokušao da gradi na temeljnim vrijednostima i relacijama odnosa između globalizacije, kategorije društvene promjene, medija i čovjeka odnosno postmedija i postčovjeka.
Odlomke iz djela čitala je Dubravka Jovanović, a u muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska ženska klapa ,,Maris".
Podsjetimo, Željko Rutović rođen 16.02.1966.godine u Nikšiću, magistar je socioloških nauka. Autor je desetak knjiga i koautor dvije, iz oblasti filozofije medija, sociologije politike, kulture dijaloga, slobode izražavanja i digitalnih fenomena postmodernog doba. Djelo "Postmediji" izdanje je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Podijeli na: