Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

05.11.2019
380

OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA PINOKIJU

1a1aoaaizlobapinokioDanas je u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore, otvorena izložba "Pinocchio", Uga Pierria u Galeriji Pomorskog muzeja u Kotoru.

Govorili su: predjsednik Zajednice Italijana Crne Gore Kotor Aleksandar Dender i Mrco Putin, kustos izložbe.
Moderatorka programa bila je Dolores Bonić Fabijan.

Prema riječima predsjednika Zajednice Italijana Crne Gore Kotor Aleksandra Dendera, ova izložba posvećena je Pinokiju i predstavlja potpuno drugačiji način gledanja na stvarnost.

"Svi smo mi kao djeca slušali priču o Pinokiju. Pinokio je jedna od najrasprostranjenijih bajki za djecu na svijetu i, kako je rekao i Marco Puntin, ona je više bajka za odrasle nego za djecu. Ona uči djecu o dobru i o zlu, te da prepoznaju opasnosti koje ih čekaju u životu. To su lisac, mačak i svi oni negativni likovi u priči koji na neki način spriječavaju Pinokija da postane ono što treba da bude – dobar dječak" – navodi Dender.{gallery}1a1A0aaPINOKIO19{/gallery}

On je istakao zadovoljstvo što su današnju izložbu posjetili učenici 2. razreda Gimnazije Kotor sa profesoricom italijanskog jezika Valerijom Jokić.

"To je urpavo uzrast u kome može od Pinokija mnogo da se nauči" – ističe Dender.

Prema njegovim riječima, Zajednica Italijana Crne Gore Kotor svake godine daruje članovima Zajednice Italijana ali i Kotoranima jednu značajnu izložbu nekog od savremenih italijanskih slikara.

"Tako smo i ove godine imali Ugo Gilettu Lice drugoga u crkvi Svetog Pavla i ovu danas posvećenu Pinokiju.
Naša je želja da približimo savremenu italijansku umjetnost i našim građanima i turistima, da vide da je Kotor grad kulture.
Kako je rekao Marko Puntin savremena umjetnost danas, generalno gledano, postavlja pitanja i tjera na razmišljanje" – ističe Dender.

Izložbu u galeriji Pomorskog muzeja zainteresovani mogu pogledati u narednih mjesec dana.

Podijeli na: