Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

05.11.2019
409

OTVORENA IZLOŽBA ZBIRKA VEČERINA-JADRAN NADAHNUĆE

1A1A0ANADAHNUCE„Zbirka Večerina-Jadran nadahnuće"-naziv je izložbe koja je otvorena sinoć u Galeriji solidarnosti.

Publici je predstavljena izuzetna zbirka slika hrvatske i crnogorske obale koje su od sredine 19. do sredine 20. vijeka radili hrvatski, austrijski, njemački, italijanski, mađarski, francuski i engleski umjetnici i umjetnice.
Prisutne je pozdravila vd direktorke OJU „Muzeji" Slađana Mijanović koja je, između ostalog, rekla da ova izložba „pruža mogućnost da osjetimo snažnu vezu jadranskih ljudi, ljudi istog horizonta koji žive uz more i sa morem, da osjetimo da smo dio jedne iste kulturne mreže koju pletu ista nasljeđa i navike".
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević je kazala da je ova izložba jedinstvena prilika da „vidimo sebe očima i rukama likovnih majstora".

{gallery}1a1a0aAIZLOZBANOV19{/gallery}


„Upravo ovakvi događaji doprinose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, istorijske i prirodne baštine Jadrana koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor", naglasila je Lončarević i poručila da moramo činiti da Jadran ostane nadahnuće upravo saradnjom Crne Gore i Hrvatske u čuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskog podneblja.
Vlasnik zbirke Duško Večerina je saopštio da izložba predstavlja impresiju evropskih akademskih likovnih umjetnika po dolasku na istočnu obalu Jadrana.
,,Posljedica je osnivanja brodskog prevoznika, austrijskog Lojda u Trstu i uspostavljanja redovne brodske linije 1838. godine, koja povezuje Trst, Dubrovnik i Kotor, sa presjedanjima u Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru i Korčuli, te od 1843. i u Rijeci", pojasnio je Večerina, dodavši da su izložene slike prvih profesora zagrebačke likovne akademije, kao i da su evropski umjetnici toga vremena bili impresionirani ne samo krajolikom, već i izgledom naših žitelja, posebno ljepotom žena i gordošću muškaraca.
„Zbirka je nastajala tokom dva desetljeća i kako je rasla, u meni je rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publika, posebno Bokelji, jer je na ovim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe", rekao je Večerina zahvalivši se organizatorima.
Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović.
„Različite tehnike-grafike, akvarela, ulja na platnu i crteža najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji, po mom dubokom ubjeđenju, ostavljaju bez daha". On je dodao da se silna nadahnutost Jadranom kolekcionara Duška Večerine vidi i u činjenici što mu je ostvarena želja tivatski pejzaž poznate autorke Naste Rojc.
„Ovakvim izložbama se najbolje može prenijeti strast kolekcionara. Hvala što ste odlučili da baš u susret prazniku opštine Kotor naši sugrađani i turisti uživaju u 84 posebno izabrana umjetnička djela", kazao je predsjednik Aprcović otvarajući izložbu.
U muzičkom dijelu programa učestvovao je mandolinski orkestar „Tripo Tomas".
Izložba „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće", koja je organizovana u susret prazniku opštine Kotor, ostvarena je u saradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Opštine Kotor i OJU „Muzeji", uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.
Program je vodila Biserka Milić.
Publika će izložbu moći da pogleda do 30. novembra.

Podijeli na: