Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

30.10.2019
993

LOMPAR: IZGRADNJA POTHODNIKA, PARKING ZA AUTOBUSE I GARAŽA SMANJIĆE SAOBRAĆAJNU GUŽVU

1A1A0AATAMARA LOMPAR I MAKA 2U cilju smanjenja saobraćajne gužve u Kotoru, opštinski Sekretarijat za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj trenutno razmatra mogućnost da lokacija na prostoru bivšeg hotela "Fjord" služi za parking autobusa, iskrcaj i ukrcaj putnika tokom naredne ljetnje turističke sezone.

Kako je za Radio Kotor danas kazala vd sekretarke nadležnog sekretarijata Tamara Lompar, gostujući u emisiji "032", razmišljaju i o prostoru nekadašnje "Autoboke" preko puta hotela "Fjord", koji bi takođe mogao poslužiti za parkiranje automobila. "Komisija za saobraćaj, koju je formirao predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, izašla je na teren i utvrdila saobraćajno-tehničke uslove za parkiranje autobusa i automobila na pomenutim prostorima. U planu je i postavljanje info tabli gdje bi se u svakom trenutku moglo vidjeti na kojem parkingu ima mjesta za parkiranje, čime bi se izbjeglo lutanje građana i posjetilaca po gradu u potrazi za slobodnim prostorom", pojasnila je Lompar.

Jedna od mjera za smanjenje saobraćajne gužve je i izgradnja pothodnika na rivi za transfer putnika sa kruzera ka Starom gradu, za koju smatra da će dati rezultate. "Studije su pokazale da pješaci zauzimaju 80% vremena na kolovozu, a vozila 20%. Po svim standardima trebalo bi da bude obrnuto. Ukoliko se putnici sa kruzera i bilo koji drugi pješaci budu usmjeravali na pothodnik, a u isto vrijeme se uklonili neki postojeći pješački prelazi, sigurno bi se dobilo na većoj prohodnosti", mišljenja je Lompar.

Pitali smo je ko pravi najveću saobraćajnu gužvu u Kotoru. Lompar odgovara da postoji više činilaca. "Svaka porodica ima minimum dva automobila, vrtić i škole su u užem gradskom jezgru, kruzeri, veliki broj izletničkih autobusa, prelaženje ulice na nepropisnim mjestima, vozila koja kruže gradom i traže parking mjesto. Izgradnjom pothodnika, planiranjem velikog parkinga za autobuse izvan tunela, obazbjeđivanjem parking garaže iznad nekadašnje "Autoboke", koja je predviđena i Nacrtom Prostorno urbanističkog plana za područje Kotora, svakako bi se ublažio saobraćajni kolaps kojeg smo svjedoci od aprila do novembra svake godine", rekla je Lompar, naglasivši da je posljednja Odluka o saobraćaju donesena 1988. godine.


"Kao društvo teško prihvatamo inovacije. Ponekad su nam i lični interesi ispred opštih. Sve to nas je dovelo do ovog stanja. Vrijeme prolazi, turista je sve više i ukoliko nešto ne preduzmemo, ne vidim izlaz iz ove situacije", saopštila je Lompar.
Na temu idejnog rješenja za regulisanje saobraćajne gužve iza zgrade Osnovnog suda u Kotoru, koje je nedavno na centralnoj javnoj raspravi u Palati Bizanti izazvalo brojne primjedbe, podsjeća da su stručnjaci predložili da lokacija za ukrcaj/iskrcaj bude upravo iza zgrade Osnovnog suda na Benovu (izgradnjom tzv. treće trake), kroz uvođenje jednosmjernog toka saobraćaja iz pravca Šoping centra "Kamelija" ka poslovnoj zgradi AD Luka Kotor. "Poštujem stav struke. Opština je u ranijem periodu angažovala ljude koji se bave ovom problematikom da pronađu lokaciju za iskrcaj/ukrcaj putnika sa izletničkih autobusa, s obzirom na to da godišnje u Kotor dođe oko 20.000 autobusa. Sekretarijat je nakon izrečenog stručnog mišljenja krenuo u izradu Nacrta Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor koja je predvidjela jednosmjeran tok saobraćaja, mogućnost uvođenja treće trake i regulisanje lokacije za iskrcaj/ukrcaj putnika sa autobusa. Nacrt je bio na javnoj raspravi od 01. do 15. oktobra i pristigao je značajan broj primjedbi na ovo idejno rješenje od strane Osnovnog suda, OŠ Njegoš, stanara zgrade kod Osnovnog suda, državnog tužilaštva. Zato je nerealno očekivati da se ovo idejno rješenje implementira. Bila sam negativno iznenađena iznesenim stavovima i primjedbama, gdje su se pojedini lični interesi stavljali iznad opštih", kazala je Lompar.
Na pitanje o nepropisnom parkiranju na Svetoj Vrači, Tabačini, Benovu i drugim mjestima, ističe da je u saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju u planu postavljanje stubića na trotoarima ili eventualno podizanje ivičnjaka, kako bi se spriječilo parkiranje na mjestima predviđenim za pješake.
U toku je sveobuhvatna analiza stanja javnog gradskog i prigradskog prevoza kao i prevoza đaka. "U saradnji sa mjesnim zajednicama pokušaćemo za sljedeću godinu da obezbijedimo bolje autobuse, te bolje uslove prevoza. Sada su u upotrebi dva nova niskopodna autobusa koja se koriste na relaciji Stoliv-Kamp, a mi ćemo pokušati da kroz raspisivanje novog tendera i izbora najpovoljnijeg ponuđača, obavežemo prevoznika da stvori što bolje uslove za nesmetan prevoz putnika", navela je Lompar.
Prema njenim riječima, opštinski Sekretarijat za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj izdaje rješenja za izdavaoce apartmana i soba. Prema njihovoj evidenciji, na području opštine Kotor trenutno ima 1.100 registrovanih izdavaoca, sa ukupno 6.200 raspoloživih kreveta.
Lompar je pozvala zainteresovane građane na manifestaciju "Guštajmo naše", koja će se održati 23. novembra na Pjaci od kina. "Riječ je o promociji lokalnih proizvođača iz oblasti kreativne industrije, proizvodnje hrane i turizma", poručila je Lompar.

Podijeli na: