Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

29.10.2019
349

PREDSTAVA PAD ODIGRANA U KOTORU

1a1a0aaad koPredstava PAD režisera Kokana Mladenovića odigrana je sinoć u sali Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor.

"Priča o smrti radnika koji je pao sa posljednjeg sprata zgrade predstavljena je iz ugla djevojčice čiji je otac poginuo na gradilištu. Atipična uloga, u kojoj je djevojčica glavni lik, priča je o životu djeteta koje je ostalo bez majke i o kojoj brine otac, školovani pijanista koji ne može da radi u struci bez "knjižice", prinuđen je da posao traži na građevini. I to na crno.

Otac gubi život padajući sa neobezbjeđene skele i u očima poslodavca ne predstavlja ljudsko biće nego samo broj. Kao i desetine, stotine drugih radnika koji se na ovaj način bore za golu egzistenciju. Investitori u čijim je rukama kapital i moć, nastoje da zataškaju nesreće i u marketinškim kampanjama forsiraju slike o srećnoj porodići i bezbrižnoj budućnosti.

Ovom predstavom traga se za razlozima ponavljanja takvih nesreća s posebnim naglaskom na odgovornosti koju imaju nadležni organi i mediji.

{gallery}1a1a0aapadko{/gallery}


Mnogo je važnije narodu predstaviti sliku jedne zemlje u kojoj je akcenat dat na identitetskoj promjeni grada, kroz izgradnju megalomanskih kompleksa i korporacijsko-političkih dilova, dok poginuli radnici, kojima se ni ime ne zna, postaju samo statistički podaci. Nesrećna djevojčica želi samo da utvrdi čija je odgovornost što je ostala siroče. Ona postavlja pitanja: "Koliko košta ljudski život? Da li su ljudi roba? Dokle?"
Njena namjera je da dobije odgovor na ta pitanja, svjesna da za to niko nije odgovarao, da je nemoćna, ali ostaje u tome sama.
Naravno da su joj odgovorni obećali mnogo, koristeći je u reklamnoj kampanji svečanog otvaranja konglomerata, kako bi uljepšala stvarnost i udaljila je od tragedije.
Na kraju predstave šesnaestogodišnja djevojčica rašiva državnu zastavu i od nje pravi haljinu sa kojom počinje svoj novi estradni život jer, poslije smrti oca, ne može drugačije da preživi" – navodi se u saopštenju koje nam je proslijeđeno iz Kulturnog centra.

Podijeli na: