Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

28.10.2019
979

DR ĐUROVIĆ: OTVARANJE AKVARIJUMA U MAJU 2020. GODINE

1a1a0amirkodjurovic i dule"U posljednje dvije godine Institut za biologiju mora u Kotoru dobio je veliki broj međunarodnih projekata, a neki od njih su i rekonstrukcija dijela zgrade, te po prvi put poslije 57 godina, otvaranje vrata Instituta za javnost, smještajući i praveći prvi javni akvarijum u Crnoj Gori, koji neće biti samo dio turističke ponude grada Kotora, nego i cijele Crne Gore" – kazao je za Radio Kotor dr Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za bilogiju mora, gostujući u emisiji "Razgovori nedjeljom" Dušana Davidovića.

Dr Đurović ističe da je ideja otvaranja javnog akvarijuma stara, ali da se nije uspjela realizovati zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Vrlo je teško naći donatora, odnosno finansijera takve priče. Mi smo u Ministarstvu spoljnih poslova u Norveškoj, a preko Ambasade u Beogradu, prijavili projekat Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana, u okviru kojeg će biti realizovan javni akvarijum. Dali su nam i dodatna sredstva za rekonstrukciju. Terasa koja se nalazi u sklopu Instituta kompletno je renovirana. Spriječili smo od propadanja i taj dio u Institutu koji se nije koristio zadnjih 20-25 godina, upravo iz razloga nedostatka materijalnih sredstava za njeno održavanje" – objašnjava dr Đurović.

Prema njegovim riječima, akvarijum će biti smješten u prizemlju zgrade Instituta za biologiju mora.

"Ulaz u akvarijum će biti sa šetališta Plagenti. Na kraju šetališta biće napravljena posebna rampa i kapija, te svi prateći sadržaji.
Kompletna lijeva strana dvorišta Instituta, koja gleda prema gradu, biće u funkciji akvarijuma" – kaže dr Đurović.

Kako navodi, izgradnja akvarijuma planirana je u više faza.

"U dvorištu Instituta ćemo u budućnosti postaviti paviljone u kojima ćemo smještati razne prikaze morskog ekosistema. Ideja je da napravimo mali muzej o moru na otvorenom. Kompletno dvorište će biti urađeno do ulaska u akvarijum" – navodi dr Đurović.

Prema njegovim riječima, akvarijum će biti sastavljen iz tri cjeline.

"Prva cjelina će biti Mediteran sa tri velika bazena. Dimenzija će biti 2 metra visine sa 3 metra širine, u kome će biti smještene najkarekterističnije vrste Mediterana. Zatim će se iz te prostorije ulaziti u prostoriju gdje ćemo smještati vrste koje su karakteristične za crnogorsko primorje. U odjeljku C ćemo pokušati da imitiramo oblik Bokokotorskog zaliva. U njemu će biti smještene vrste koje žive u Boki i Jadranskom moru, kao što su pljosnatice, raže itd.
Takođe će u tom dijelu biti dva bazena sa meduzama i morskim konjićima. Kao sastavni dio akvarijuma biće Centar za rehabilitaciju morskih kornjača, jedna prostorija koja je staklom odvojena od akvarijumskog dijela. Posjetioci će moći vidjeti morske kornjače, ali neće moći da im priđu" – objašnajva dr Đurović.

Kako navodi, otvaranje akvarijuma planirano je za maj 2020. godine.

"Cijelo finansiranje je projektno. To je donacija Kraljevine Norveške, potpomognuta programom MIDAS II Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Taj program vezan je za nabavku akvarijumske opreme. Takođe, imamo pomoć JP Morsko dobro u
vidu uređenja terena, odnosno prilaza, te dvorišta koji će biti u funkciji akvarijuma" – objašnjava dr Đurović.

Podsjetimo, Institut za biologiju mora je jedinica Univerziteta Crne Gore koja u Kotoru traje od 1961. godine. Ova ustanova je svojevremeno bila domaćin brojnim "nobelovcima" i istaknutim naučnicima sa prostora bivše Jugoslavije.

"Institut za biologiju mora je jedna od najprepoznatljivijih ustanova u Crnoj Gori sa mladim i aktivnim naučnim kadrom, koji potpomognut mlađim kolegama, doktorantima i drugima realizuje vrlo značajne naučno-istraživačke projekte. Svi naučni radnici su jako produktivni, kako po broju međunarodnih projekata koje ostvaruju, tako i po dobroj međunarodnoj saradnji, te po broju naučnih radova koje objavljuju" – ističe dr Đurović.

Podijeli na: