Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

26.10.2019
674

PREDAVANJE U ORGANIZACIJI KLUBA ZDRAVLJA BOKA

1a1a0aaKZ KO oktPočinje nova sezona predavanja koja organizuje Klub zdravlja Boka.

Večeras u 19 sati će u hotelu „Vardar" u Starom gradu biti održano predavanje na temu „Da li zapostavljate hormone zdravlja i sreće?".

Predavač će biti biolog Mirjana Knežević.
„Poznata je već Kotoranima zato što je prošle godine bila naš gost i držala seminar o odvikavanju od pušenja. Ovog puta će govoriti o zapostavljenim hormonima zdravlja i sreće.
Svi mi smo sigurno čuli za hormon melatonin (zovu ga i hormonom sna), koji nam pomaže da se naš organizam odmori u toku noći, da imamo snage za sjutrašnji dan" – kaže za Radio Kotor Dragana Kovačević, sekretarka Kluba zdravlja Boka.
Prema njenim riječima, jako je važno svakodnevno izlaganje suncu i odlaženje na spavanje na vrijeme.
Kako navodi, na predavanju će biti riječi o radu pomenutog hormona, te koliko je bitan za naše zdravlje i o hormonu sreće.

„Kada ljude danas pitate najviše šta bi željeli da budu - željeli bi biti zdravii srećni. Taj hormon oksitocin, o kojem će ona posebno govoriti, je dio grupe hormona koji utiču na naše raspoloženje, kao što su serotonin, dopamin. Ovaj hormon oksitocin nazivaju i hormonom ljubavi i on je jako važan i za naš duhovni i fizički život. Luči se u nekim trenucima kada mi osjećamo zadovoljstvo, sreću. Poznato je da, kada majka put doji dijete, da se taj hormon luči u jednoj većoj mjeri. Očevi kada borave sa djecom, kada brinu o njoj, taj hormon se takođe luči. U našim svakodnevnim međuljudskim odnosima, kada jedni druge pozdravimo sa radošću, kada uradimo nešto dobro, kada se čovjek dobro osjeća – osjeća se zahvaljujući tom hormonu sreće koji se luči" – objašnjava Kovačević.

Ona poziva sve zainteresovane sugrađane da posjete predavanje u hotelu „Vardar" u subotu, 26. oktobra od 19 sati. Ulaz je slobodan.

Prema njenim riječima, Klub zdravlja Boka svake nedjelje organizuje kraće pješačke ture, kako bi podstakli ljude da što više borave u prirodi.

„Pokušavamo iskoristiti lijepe oktobarske dane. Za sve one koji su zainteresovani za neko opušteno druženje i boravak u prirodi, pozivam ih takođe da nam se pridruže u nedjelju na našoj šetnji" – kaže Kovačević.

Kako navodi, u nedjelju, 27. oktobra biće organizovana pješačka tura na Solilima.

„Tamo se nalazi rezervat prirode koji možda mnogi od nas nisu posjetili. Ovo je još uvijek vrijeme kada neke ptice nisu odselile i kada ih možemo posmatrati kroz dvogled i iz bliza. Želimo da napravimo jednu malu edukativnu pješačku turu.

Za zainteresovane građane Kotora, čekaćemo se u 8 i 30 ispred marketa Franca u Škaljarima. Idemo zajedno do Solila, a zatim i do Ostrva Cvijeća.

Sve naše ture u posljednjih mjesec dana traju nekih 2-3 sata tako da slobodno mogu doći i roditelji sa djecom i oni koji možda nisu u nekoj velikoj kondiciji a žele da provedu par sati u prirodi zajedno sa nama" – ističe Kovačević.

Obavještenja o predavanjima i aktivnostima Kluba zdravlja Boka zainteresovani mogu dobiti putem njihove facebook i instagram stranice Klub zdravlja Boka.

Podijeli na: