Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

19.10.2019
722

OTVORENA IZLOŽBA IZ GRADA ISPLOVI OVOG, AUTORA BORISA ČARGA

1a1a0aaizl181019Izložba „Iz grada isplovi ovog" autora mr. sc Borisa Čarga, voditelja arheološke zbirke Issa-Arheološki muzej Split, otvorena je sinoć u palati Grgurina.

Prisutne su najprije pozdravili Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, mr Damir Kliškić, direktor Arheološkog muzeja u Splitu kao i sam autor.

Direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović istakao je da se saradnja Pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja iz Splita započeta još 2017. godine izložbom „Ljudi od željeza na brodovi od drva", nastavlja na obostrano zadovoljstvo dvije institucije.

,,Autor nas izožbom hronološki vodi kroz antičku Isu obrađujući nekoliko cijelina, polazeći od opštih prostornih podataka , do najsitnijih predmeta i alata. Mislim da je palata Grgurina pravo mjesto da se predstavi ova kompleksna i sveobuhvatna izložba. Siguran sam da će ova izložba i kvalitetni katalog koji je prati, pomoći stručnoj javnosti da bolje razumije razmišljanje antičkog čovjeka i njegovo shvatanje mora i pomorstva", kazao je Radulović.

Direktor Arheološkog muzeja u Splitu mr Damir Kliškić naglasio je da je to najstariji arheološki muzej u Jugoistočnoj Evropi koji ove godine obilježava dvije stotine godina postojanja.{gallery}1a1a0aizl181019{/gallery}


,, Želim da za vrijeme ovog jubileja nemamo samo saradnju sa srodnim institucijama u Splitu već i sa institucijama iz regiona kao što je Pomorski muzej. Lajt motiv ovog jubileja je upravo saradnja sa svim institucijama , a ne smo promovisanje u Splitu", rekao je Kliškić.
Autora mr. sc Boris Čargo, voditelj arheološke zbirke Issa-Arheološki muzeja Split naveo je da ovo bude njegova druga izložba koju predstavja kotorskoj pubici u velelepnoj Palati Grgurina.
,, Tema izložbe je pomorstvo Ise, grčkog grada na ostrvu Visu, koji je u jednom dijelu godine u antičko vrijeme bio izolovan. U antičko vrijeme plovidba nije bila moguća tokom čitave godine već je bila sezonska, sa početkom proljeća počinjala je i plovidbena sezona, koja je završavana u kasnu jesen. Pošto u zimskom periodu plovidba nije bila moguća ostrvo je živjelo od svojih sposobnosti i svojih kvaliteta , a oslanjalo se na svoj najveći resurs - more. Izložba je podijeljena u nekoliko segmenata. Prvi dio izložbe govori o Jadranu - o toj pozornici i Boke Kotorske i ostrva Visa, kako se u antici nazivao i kako su ga oni nazivali kolpos odnosno zaliv", kazao je između ostalog autor.
Izložbu je otvorila arheološkinja mr Vilma Kovačević koja se osvrnula na karakter izložbe.
,,Ova izložba prevazilazi stereotipe o arheologiji koja se tumači kao ostaci čovjeka u vremenu i prostoru i tu ostaje začaurena. Ovdje možemo da pratimo ne samo materijalne ostatke, već je autor izdigao na veći nivo. Možemo gledati tog našeg pretka, čovjeka koji je u prvom planu, ne samo njegov prostor gdje je živio i stvarao već se mogu vidjeti i ostaci njegove hrane. Rađene su i razne biohemijske analize i na taj način se pokušao odgonetnuti taj segmen života tadašnjeg čovjeka", pojasnila je Kovačević.
Naziv izložbe „Iz grada isplovi ovog" početni su stihovi s nadgrobnog spomenika Isejskog junaka Kalija, koji je poginuo u borbi s Ilirima. Izložbom je predstavljeno antičko pomorstvo i ribarstvo Visa. Zanimljivost je da se dio izloženih predmeta prvi put može vidjeti u javnosti.

Podijeli na: