Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

18.10.2019
684

CRVENI KRST: EDUKATIVNE RADIONICE ZA KOTORSKE MALIŠANE

1a1a0acrvkrst181019Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, jedne od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, opštinska organizacija Crvenog krsta organizovala je edukativne radionice za predškolce, osnovce i srednjoškolce.

Anet Marović, sekretarka OO Crveni krst Kotor, a volonterka dugi niz prethodnih godina, kaže da među djecom koja učestvuju na radionicama ima onih koji već znaju ponešto o trgovini ljudima, ali i onih koji o ovom problemu nemaju baš nikakvih informacija.

"Ima djece koja su ranije o ovom problemu razgovarala sa roditeljima ili prisustvovala prezentacijama na ovu temu u školi, ali ima dosta djece koja nisu edukovana i koja ne znaju ništa o ovoj pojavi, te se jednom rječju zaprepaste kada na predavaju saznaju i čuju nešto o problemu trgovine ljudima" - kaže Marović.

Kako bi što veći broj najmlađih, koji su i najranjivija kategorija, informisali o problemu trgovine ljudima, opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor, osim što obilježava značajne datume, kontinuirano, tokom godine, organizuje razne edukativne radionice posvećene humanim temama.{gallery}1a1a0acrvkrst1810{/gallery}


Na današnjim radionicama učestvovale su učenice kotorske Gimnazije, medicinskog smjera: Popović Nikoleta, Caković Teodora i Slavović Mia.
Kroz likove koje je osmislio Crveni krst, mišicu Milicu, predškolci su učili kako da prepoznaju rizične situacije.
"Uloga Crvenog krsta je preventivna i edukativna, te u tom smislu organizujemo vršanjačke radionice za djecu od predškolskog uzrasta, preko osnovnoškolskog, do srednjoškolskog uzrasta. Na tim radionicama ukazujemo djeci na problem koji je evidentan u cijelom svijetu, pa i kod nas, da obrate pažnju na situacije koje mogu da ih dovedu u nepriliku da upadnu u lanac trgovine ljudima iz kojeg je jako teško izaći. Tokom cijele godine držimo edukacije u školama" – zaključila je Marović.

Edukativni materijal su danas na ulazu u Stari grad dijelile volonterke Crvenog krsta – učenice dobrotske Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić" Maša Raut i Andrea Gobović.

Podijeli na: