Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

18.10.2019
381

RADOVIĆ: ČUVANJE LOKALNOG IDENTITETA I KVALITETA

1a1a0ananives051019Gostujući u emisiji Radio Kotora „Razgovori nedjeljom" Dušana Davidovića, direktorica Turističke organizacije Kotor Ana Nives Radović osvrnula sa na organizaciju zimskih manifestacija, među kojima su i praznična dešavanja, te manifestacija „Od Božića do Božića".

„Od Božića do Božića je manifestacija koja je prepoznata ne samo kao kotorska i lokalna, već i kao nešto što je dobilo priznanja i sve pohvale. Postoji tendencija da ono što se u Kotoru dobro uradi, uvijek se pokušava prenijeti, kopirati negdje drugo. Ne treba da zamjerimo bilo kome, ko bilo šta od Kotora uzima, niti da negativno gledamo na to, već da budemo ponosni na to što neko od nas uči" – navodi Radović.

Prema njenim riječima, Kotor je nizom manifestacija i dešavanja pokazao koliko može biti dobar organizator.
„Lokalna kultura, odnos Kotorana i svih onih koji ovdje žive prema gradu postoji kao nešto što i te kako čuva grad, tradiciju itd.

Svaki pokušaj oponašanja svega toga, uvijek rezultira onako kako rezultira. Kvalitet ostaje ovdje. Svako ima pravo da nešto pokuša. Koliko će u tome uspjeti pokazuje i sama trajnost manifestacije. Od Božića do Božića je nešto što je zaista priznato, nagrađeno, vrednovano i opšte prihvaćeno" – objašnjava Radović.
Radović navodi da „Od Božića do Božića" nije više samo manifestacija lokalnog tipa, već na ovu manifestaciju dolaze i stanovnici drugih, okolnih gradova.


Kada je u pitanju novogodišnji program u Kotoru, Radović ističe da je u pripremi, te da će se vrlo brzo znati ko su izvođači koji će nastupiti u Starom gradu.

„Novogodišnji program će biti u istom stilu kao što smo radili prethodnih godina – bez bilo kakvog muzičkog neukusa, razbacivanja velikim honorarima namijenjenim izvođačima i naravno zadržavajući mogućnost da lokalne kotorske muzičare što više angažujemo, vodeći računa da tu bude zastupljeno upravo ono što je najkvalitetnije iz ponude" – ističe Radović.
Prema njenim riječima, ovogodišnja Bokeljska noć pokazala je koliko kvalitetnih muzičara živi ili gravitira ka Kotoru.

„Vidjeli smo da i te kako možemo uraditi mnogo i kada nemamo previše novca. Nije uvijek veliki honorar ono što opredjeljuje kvalitet same manifestacije. Čuvamo lokalnu tradiciju i vodimo računa da čuvamo svoje muzičare, izvođače, bendove. Ne dovođenje nekih zvijezda sa udaljenih područja, čiji dolazak je i te kako skup, zapravo pokazuje koliko smo zaista iskreni u onoj priči kada govorimo o očuvanju lokalnog i identiteta i kvaliteta" – zaključuje Radović.

Podijeli na: