Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

17.10.2019
501

URUČENO PRIZNANJE PERU MILOŠEVIĆU

1a1a0apero milosvic priznanjeDanas je u prostorijama Udruženja penzionera Kotor, njihovom predjedniku Peru Miloševiću, uručeno priznanje „za učešće u formiranju Prve bokeljske narodno-oslobodilačke udarne brigade, za uspješno realizovan zadatak, te za časno i dostojanstveno predstavljanje ugleda brigade". Nagradu je našem sugrađaninu uručio Ljubenko Borović, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 75 godina od formiranja Prve bokeljske narodnoosloboilačke udarne brigade. Ovaj značajan datum obilježen je 5. oktobra ove godine svečanom akademijom u Herceg Novom.

„Prva bokeljska narodno-oslobodilačka udarna brigada je formirana 5. oktobra 1944. godine u Trebinju. Odatle su počela njihova dejstva: od Ledenica, preko Herceg Novog, Risna, Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, Cetinja, Danilovgrada, do Podgorice.

Dalje su od Podgorice nastavili preko Sinjajevine i Durmitora, u Kolašin, Žabljak, Pljevlja, Prijepolje.

Prelazili su preko sniježnih nanosa, vejavice, u toku mraza, zime, iscrpljeni, nedovoljno uhranjeni, nedovoljno obučeni i gazili nabujale rijeke Tare, Ćehotine i Lima.
A kasnije su nastavili put preko Bijelog Polja, Berana i dalje do Metohije. Tamo su imali dosta problema zbog sukoba sa Balistima" – priča Borović.

Kako navodi, jedan od prvih učesnika formiranja Prve bokeljske Narodno-oslobodilačke udarne brigade jeste naš sugrađanin Pero Milošević, koji je od prvog do posljednjeg dana učestvovao u toj brigadi.

{gallery}1a1a0aperomilosevic1710{/gallery}

„Oni su čelnici svega onoga što se stvaralo u Narodno – oslobodilačkoj borbi i revoluciji. Zauzimaju čelno mjesto među građanima. Da li je baš tako u praksi, mislim da nije. Ali bi trebalo da zauzimaju čelna mjesta i da se nalaze uvijek u prvim redovima na događajima koji su bitni za naš kraj, opštinu i državu" – ističe Borović.

Naš sugrađanin Pero Milošević, zahvalio se na uručenom priznanju, prisjetivši se dana provedenih u brigadi.

„Ja sam kao vrlo mlad učestvovao u NOB-u za oslobođenje naše zemlje od okupatora i kao takav imam status borca Narodno-oslobodilačkog rata.
Sve značajne datume, spomenike, obilježja NOB-a treba njegovati i čuvati, te ne zaboraviti da su oni dio istorije.
Borba na Ledenicama vodila se u ranim jutarnjim satima. Došlo je naređenje da se Ledenice moraju osloboditi i otvoriti put za Boku.
Tako se vodila borba sedam dana i noći, kako bi se Njemci povukli" – prisjeća se Milošević.

Kako ističe, u brigadi su imali jako teških dana, ali i lijepih trenutaka. Kao jedan od teških, ali i lijepih trenutaka navodi svoju prekomandu za Beograd kojom je, kako kaže, dobio čast i povjerenje kao mladi borac da ide u formiranje Titove brigade.

Podsjetimo, na svečanoj akademiji uručene su nagrade šestorici učesnika iz Herceg Novog: Vitomiru Vujnoviću, Aleksandri Dragičević, Anđi Mujanović, Jeftu Musiću, Nikoli Prijiću i Jovanu Toškoviću, zatim iz Budve: Lazaru Boreti i Miroslavu Luketiću, te iz Kotora Antonu Denderu i Peru Miloševiću.

„Pero Milošević je bio jedan od prvih ljudi koji je učestovao u formirnaju brigade. Tada je brigada brojala 800 boraca, ali je u toku svog desjstva i svog puta do Prizrena brojala preko 3 hiljade boraca. Mislim da i Kotor treba da bude ponosan što još uvijek imamo dvojicu živih, dvije legende iz te brigade" – zaključio je Borović.

Podijeli na: