Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

17.10.2019
1199

ROTARI KLUB OBRADOVAO KOTORSKE SREDNJOŠKOLCE

1a1a0arotary161019Članovi Rotary kluba Kotor juče su u amfiteatru Gimnazije i Srednje pomorske škole potpisali sporazum o stipendiranju po jednog odličnog učenika Gimnazije i Srednje pomorske škole, dok su Srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan" uručili violončelo.

Stipendije su namijenjene za jednu nastavnu godinu. Visina stipendije je 60 eura mjesečno, tj. 600 eura po učeniku za ovu nastavnu godinu. Dobitnici su učenik prvog razreda Gimnazije Kotor Nikola Bulajić i učenik drugog razreda Srednje pomorske škole Vlado Terić.

Predsjednica Rotary kluba Kotor Ranka Krivokapić je ovom prilikom poručila učenicima i njihovim roditeljima da će uvijek biti oslonac mladima koji postižu najbolje rezultate, te da je ulaganje u znanje-najbolja podrška društvu.

,,Znanje je svakako najmoćnije oružje putem kojeg mladi ljudi mogu da mIjenjaju uslove života na bolje i promovišu nove ideje napretka društva. Pozivajući se na mudre izreke da je znanje moć, podsjećam sve mlade ljude da je kvalitet obrazovanja imperativ drušva, jer od njega zavisi budući razvoj naše države. Uspijeh ne dolazi sam po sebi. Potrebni su: trud, zalaganje, ideja, hrabrost, istrajnost i karakter. Za uspjeh se treba izboriti", rekla je Krivokapić.

Ispred Opštine Kotor prisutne je pozdravila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović, naglasivši da je jedna od prioritetnih oblasti Rotary kluba upravo obrazovanje.{gallery}1a1a0arotary161019{/gallery}

"Koliko su obrazovanje i znanje-moć, to najbolje govori praksa. Radujem se što je Rotary prepoznao značaj stipendiranja talentovanih učenika, a posebno me raduje dodjela muzičkih instrumenata Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan", kazala je Dulović
Direktor Gimnazije Kotor Božo Perović zahvalio se predstavnicima Rotary kluba na dodjeljenim stipendijama.
,,Postoje stvari na koje ne možemo uticati kao i one na koje možemo i moramo.To da u okviru Ministarstva prosvete kroz zakonski okvir bilo koji svršeni srednjoškolac po završetku bilo koje srednje škole može da upiše fakultet koji želi, osim medicinskog je ono na što ne možemo uticati. Ali to da 20 do 30% učenika gimnazije, po završetku prvog razreda, školovanje nastavi u inostranstvu uz podršku roditelja, sa ciljem da četvrti razred završe u matičnoj školi je ono na što moramo i možemo da utičemo. Kroz strateški plan Opštine Kotor, zajedno sa predstavnicima lokalne uprave moramo obezbijediti stipendije za najmanje 30 učenika različitih profila za ono što su potrebe grada i institucije sistema u gradu", saopštio je Perović.

Milena Pejaković Vujošević je, ispred Rotary kluba Kotor, uručila violončelo Jeleni Ljojić-direktorici Škole za osnovno i srednje muzičke škole „Vida Matjan", koja je na poklon od još jedne Rotarijanke-Aleksandre Vučković Otašević ovom prilikom dobila i violinu.

Ljojić je istakla da je u ovoj obrazovnoj ustanovi u toku formiranje gudačkog orkestra.

Podijeli na: