Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

15.10.2019
850

PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ BORAVIO U KOTORU

1A1A0AADUSKOMARKOVIC1410Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boravio je juče u radnoj posjeti Opštini Kotor.

Tom prilikom premijer se sastao sa rukovodstvom lokalne uprave, pri čemu je obišao lokaciju starog hotela „Vrmac" na Markovom rtu.

Predsjednik Vlade je bio u prilici da sa predsjednikom Opštine Kotor Željkom Aprcovićem i njegovim saradnicima, razgovara o razvojnim pitanjima opštine, te izazovima koji stoje na tom putu.

„U prethodne skoro tri godine nisam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje sa prethodnom lokalnom vlašću, da o tim važnim pitanjima razgovaramo. Nažalost, to je koštalo i Opštinu Kotor i Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini. Bivša kotorska vlast me nije nikada zvala, ali sam ja više puta kontaktirao bivšu vlast po razlitim pitanjima i povodom Dana opštine Kotor, da razgovaramo o kapitalnim i infrastrukturnim projektima. Nažalost, nije bilo spremnosti. Vjerujem da je to vrijeme iza nas. Moramo se naučiti politici demokratije u kojima nas i političke razlike ne trebaju udaljavati, već približavati da radimo za dobro države i građana. U Kotoru nismo imali priliku da vidimo takav politički manir, princip i standard prethodne vlasti. Nadajmo se da će svaka druga taj princip i standard poštovati", istakao je Marković.
On navodi da su na sastanku sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem i njegovim timom, razgovarali o svim važnim pitanjima koja se tiču Kotora i njegovog razvoja.
„Bilo je riječi i o problemima koji se tiču završetka sportske sale u Kotoru, te kotorskog zimskog bazena. Nažalost, imamo probleme sa izvođačima na tim projektima. Jasno smo se danas opredijelili-ili će ispunjavati svoje obaveze ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju, ta dva kapitalna, društvena, infrastrukturna objekta ćemo završiti", saopštio je Marković.
Kako navodi, razgovarali su i o usvajanju novog PUP-a Kotora u odnosu na „predlog koji je bio na javnoj raspravi, poziciju i stav UNESCO-a i rukovodstvom Opštine Kotor".
U fokusu razgovora bio je i razvoj grada u budućnosti. "Govorili smo i o sasvim izvjesnom projektu-gradnji žičare od Kotora do Njeguša. To je kapitalno važna investicija za Kotor, Cetinje, Nacionalni park Lovćen i uopšte za crnogorski turizam. Tema je bila i izgradnja novog bulevara od Jaza do Tivta, koja Kotoru i njegovim građanima može donijeti izvjesne benefite, ukoliko dobijemo kvalitetnog koncesionara, uz novi aerodrom", objašnjava Marković.

{gallery}1a1a0aaduskom1410{/gallery}

Predstavnici Vlade Crne Gore i predsjednik Opštine Kotor sa svojim timom će u narednom periodu, kako se danas čulo, biti u svakodnevnom kontaktu.
Govorili su i o problemima gužvi u saobraćaju, zbog postojanja samo jedne saobraćajnice.
„Mi smo danas u prilici da rješavamo krupne nedostatke u ukupnoj infrastrukturi. Ne samo kada je u pitanju saobraćajna, već i komunalna infrastruktura. Nažalost, u 21. vijeku moramo rješavati pitanje otpadnih, komunalnih voda u Kotoru, Perastu i Risnu. Moglo se to uraditi i ranije i sa mnogo manje novca i u onoj velikoj Jugoslaviji. Ali ipak to moramo raditi danas. To košta mnogo više nego što bi tada koštalo. Imamo planove i za to. Rješavaćemo pitanje saobraćajnog zagušenja i problem fekalne i atmosferske kanalizacije. Imam konkretne odgovore i prijedloge iz Opštine Kotor, a Vlada je spremna da u toj oblasti participira", objašnjava Marković.
Premijer Marković govorio je i o lokaciji bivšeg zdravstvenog i rehabilitacionog centra-hotela „Vrmac" na Markovom rtu.
„Dobili smo kredibilnog investitora koji će u adaptaciju i rekonstrukciju ovog objekta uložiti deset miliona eura. Planirano je da to bude hotel sa četiri zvjezdice, sa preko 105 smještajnih jedinica visoke kategorije. Posebno je važno što na ovom lokalitetu i u ovom objektu nemamo izlazak iz postojećeg gabarita, ni jednog centimetra", rekao je premijer, izrazivši uvjerenje da će to biti jedan od najljepših hotela u zalivu. Dodaje da će investitor zadržati i dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ukupnu ponudu ovog objekta i opštine Kotor.
„U pitanju je ozbiljan posao. Sasvim je izvjesno da ćemo u maju iduće godine prisustvovati otvaranju ovog, velelepnog turističko-zdravstvenog zdanja. Imaćemo 100 novih radnih mjesta, osposobljenih da rade u turizmu, odnosno hotelijerstvu", naveo je Marković.
Kako je rekao, postoje određeni nesporazumi u komunikaciji sa UNESCO-om u prethodnom periodu, a kada su u pitanju razvojni potencijali Kotora.
„Mi sada želimo da te nesporazume eleminišemo i da sa UNESCO-om za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, potrebe opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja. U okviru tih otvorenih pitanja je i valorizacija bedema, zaobilaznica oko Kotora, te specifične lokacije u blizini ovog prostora. Predstoji nam još puno posla", zaključio je Marković.
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović izrazio je zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Vlade Crne Gore. Oni su, navodi Aprcović, danas razgovarali o najznačajnijim temama koje tište građane Kotora i Boke Kotorske.
„Želim da istaknem da smo danas usaglasili određeni redoslijed poteza, koji se tiču okončanja poslova oko infrastrukturnih objekata za koje je zainteresovan ne samo Kotor nego i Boka Kotorska. Za očekivati je da, kroz projekciju kapitalnog dijela budžeta Vlade Crne Gore, imamo dio sredstava koji će biti opredijeljeni za okončanje radova na sportskoj sali. To i jeste prioritet ove vlasti", kaže Aprcović.
On navodi da su nezadovoljni dinamikom izvođenja radova na zatvorenom bazenu, podsjetivši da je za taj projekat Vlada Crne Gore izdvojila 3 miliona i 600 hiljada eura.
„U komunalnu infrastrukturu treba ulagati još više. Sa predsjednikom Vlade dogovoreno je da ćemo iz sredstava koje obezbjeđuje KFW banka, a tiču se poboljšanja vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda, u narednom periodu imati neophodna sredstva od cca 13 miliona eura, kako bi smo u cjelini završili kanalizacioni sistem na teritoriji opštine Kotor, poboljšali vodosnadbijevanje na ovom području, uključujući i dio opštine od Kostanjice do Morinja", rekao je Aprcović.
Bilo je riječi i o objektima putne infrastrukture.
„Bulevar jeste izuzetno značajna investicija od 40-ak miliona eura čijom bi izgradnjom građanima pružili nove benefite i otvorili nove prostore, najprije lokaciju Donjeg Grblja. Moja želja je bila da kroz sekundarnu saobraćajnicu, čija je izgradnja u toku, a radi se o saobraćajnici Lastva Grbaljska-Stara forteca tri kilometara i dvije stotine metara, a sve u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi", objašnjava Aprcović.
Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da Vlada Crne Gore bude partner Opštini Kotor na ovom projektu.
„Ova investicija će donijeti jednu potpuno novu, drugačiju pozicioniranost Kotora s aspekta novih, mirujućih smještajnih kapaciteta, koji su do sada bili nedostajući na teritoriji grada. Moramo razgovarati, pregovarati, balansirati, kada su u pitanju nova prostorno-urbanistička rješenja koja zaista jesu restriktivna. Nadam se da ćemo, upravo kroz razgovor sa predstavnicima UNESCO-a, doći do zajedničkog rješenja, a sve u cilju turističkog i ekonomskog razvoja, ne samo Kotora, već i cijele Crne Gore", saopštio je Aprcović.

Podijeli na: