Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

14.10.2019
1383

NOVA CRKVA U GRBLJU ZADUŽBINA BRATSTVA MAGUD

1a1a0acrkvabratstvomagud19Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je juče novosagrađenu crkvu Svetog Nikole u Nalježićima u Gornjem Grblju, gdje je sa sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Gradnju hrama u Nalježićima su finansirale porodice Stanka, Jova, Ilije, Branka i Nikole Maguda, odnosno njihovih sinova Dragana i Mladena, Draga, Iva i Mila.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je novi hram posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom sagrađen da priziva svetom gradu Jerusalimu.

„Odavde hodimo i prema istoku i prema zapadu, i prema sjeveru i prema jugu. I ovdje se, na ovome svetom mjestu od danas poklanjamo Ocu i Sinu i Duhu Svetome, Bogu ljubavi, koji nas priziva, sve ljude i sve zemaljske narode na ljubav uzajamnu", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

{gallery}1a1a0abratstvomagud{/gallery}

Dodao je da je svaki čovjek rođen na zemlji naš bližnji.

„Dakle, ta Božja ljubav, Hristova ljubav, koja je nikla iz krajeugaonog kamena – Hrista Boga našega, ona ostaje da obasjava i priziva sve ljude i zemaljske narode upravo na ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima", naglasio je on.

Rekao je da 20. vijek i početak 21. vijeka, nažalost, zmijski otrov koji je pokušao da razori tu Božansku ljubav.

„Pokušao je da progna Hrista Boga iz ovoga svijeta, da progna Boga ljubavi iz ovoga svijeta, da na Njegovo mjesto ustoliči satansku, demonsku, samoubičaku ljudsku silu kroz boljševizam, kroz titoizam, kroz nacifašizam i sve druge izme koji su demonske sile bogomržnje i bratomržnje. A ovaj hram, on je svjedok Boga ljubavi i priziv na bratoljublje svima na pomirenje među braćom. A ništa više nam ne treba danas nego uzajamnog praštanja i pomirenja", poručio je vladika Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih, mitropolit Amfilohije je povodom osvećenja hrama blagosiljao slavski kolač.

Bratsvo Magud odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom za nesebično požrtvovanje i djelatnu ljubav pokazanu u gradnji hrama Svetog Nikole u Nalježićima i obnovi drugih hramova na ovom području.

Podijeli na: