Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

12.10.2019
430

CENTRALNA JAVNA RASPRAVA O POREZU NA NEPOKRETNOSTI – IZMJENAMA NEZADOVOLJNI I GRAĐANI I PRAVNA LICA

1A1A0AAJAVNACENTMAGUDCentralna javna rasprava povodom Nacrta Odluke o porezu na nepokretnosti i Nacrta Odluke o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Opštine Kotor održana je juče u palati Bizanti.

Govorio je vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud, a javnoj raspravi su pristvovale i njegove saradnice Ljeposava Subotić, Teodora Baldić i Jasna Latković.

Prema riječima Maguda, novom Zakonu su kao predmet oporezivanja dodati objekti u izgradnji, "nepokretni", privremeni i drugi objekti.

"Kod kiterijuma za određivanje tržišne vrijednosti, dodat je još jedan kriterijum, a to je prosječna tržišna cijena metra kvadratnog nepokretnosti. Izmjena je i kod stopa poreza na nepokretnosti za sekundarne stambene objekte i za bespravne stambene objekte kojima se rješava ili ne rješava stambeno pitanje. Odvojeni su objekti koji služe za rješavanje stambenog pitanja. U poreska oslobođenja dodat je još jedan stav kojim se precizira da se porez na nepokretnosti ne plaća na građevinske objekte i posebne djelove stambene zgrade u svojini fizičkog lica kao investitora koji nisu namijenjeni za dalju prodaju, a u katastru nepokretnosti se vode kao objekti u izgradnji do 31. decembra one godine u kojoj je planiran završetak radova", pojasnio je Magud.


On je takođe saopštio da je došlo do izmjena u dijelu koji se odnosi na zone.
,,Pored pet postojećih zona uveli smo i zonu šest, koja se odnosi na Gornje i Donje Krivošije, Gornje i Donje Ledenice, Gornji Orahovac. "
Uslijedila su pitanja i sugestije zainteresovanih građana i pravnih lica.
Jedna od sugestija odnosila se na to "da bi pravedno bilo smanjiti porez građanima , a povećati pravnim licima".
,,Za pravna lica ne postoje zone , a mi građani smo od kako ste uveli različite stope po zonama diskriminisani. Ako neko živi u Starom gradu i to mu je nužni smještaj - zašto bi plaćao skuplji porez od nekoga ko živi u nekom drugom dijelu opštine. Naravno ako se radi o sekundarnom smještaju to je druga stavar" – jedan je od komentara.
Ljiljana Popović Moškov istakla je da ova odluka "najviše tangira građane".
,,Odluka u tom dijelu je mogla ostati ista kao i do sada jer je i zakon ostao isti. Građani su diskriminisani na osnovu zona u kojma žive. Predlažem da se zone vrate na prijeđašnje stanje , a da koeficijente po zonama smanjite za deset odsto. Kod kvaliteta objekta dala bih sugestiju za dio koji se odnosi na raspon, ako ima gornja granica treba dodati i donju. Takođe koeficijent kvaliteta građevinskog zemljišta treba odvojiti - ona koja nisu i ona koja jesu komunalno opremljena", neke su od sugestija koje je iznijela Moškov.
Ispred kompanije ,,Bigova Bay" primjedbe je iznijela Branka Lazarević.
,,Budžet se uglavnom puni od poreskih obaveza pravnih lica , a ovaj Nacrt odluke zaista nije štedio pravna lica. Naša kompanija u sopstvenom vlasništvu posjeduje 906.000 metara kvadratnih zemljišta i taj porez je značajan jer je za posljenjih osam godina uplaćeno dva miliona eura za porez na nepokretnost. Upoznata sam da se od novca koji se naplati za porez na nepokretnost komunalno ne oprema zemljište, već se koristi za plate zaposlenih, donacije sportskim klubovima i slično. Svih ovih godina zahtijevam da se bar dio novca iskoristi za komunalno opremanje područja Bigove", kazala je između ostalog Lazarević.

Podsjetimo,svi zainteresovani mogu primjedbe i sugestije na predložene nacrte odluka u pisanoj formi dostaviti do utorka 15. oktobra Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor neposrednim putem u kancelariji broj 23 na trećem spratu, kao i na Građanskom birou, ili putem mejla: trezor@kotor.me.

Podijeli na: